MISLI MOZGOM – MISLI ZA MOZAK

U razdoblju od 12. do 18. ožujka 2018. godine, sedamnaesti puta za redom u Hrvatskoj se organizirao Tjedan mozga, kampanja u svijetu poznata kao Brain Awareness Week. Hrvatsko društvo za neuroznanost ove je godine izabralo nove zanimljive teme s ciljem nastavka dijaloga s javnošću o značajnim pitanjima iz istraživanja mozga: 1. Mozak i umjetna inteligencija te 2. Mozak – glad za kisikom i glukozom. U Dječjem vrtiću Lojtrica povodom obilježavanja Tjedna mozga organizirali smo dvije radionice za djecu.

U utorak 13. ožujka u sklopu igraonice za potencijalno darovitu djecu obradili smo temu „Odmara li mozak?“. Radionicu su vodile odgojiteljice i stručna suradnica – psihologinja. Na radionici smo učvrstili informacije koje već znamo o mozgu, ali i naučili neke nove zanimljive činjenice. Djeca su se upoznala s položajem pojedinih organa u tijelu i radom respiratornog sustava te naučila tehnike pravilnog trbušnog disanja. Na kraju smo se svi zajedno opustili uz vođenu fantaziju.

U srijedu 14. ožujka u prostoru vrtićke biblioteke održana je radionica „Mozak – glad za kisikom i dobrim šećerima“ koju su vodile zdravstvena voditeljica i stručna suradnica – psihologinja. Radionici su prisustvovala djeca školski obveznici koji su na malo drugačiji način učili o mozgu. Kroz pitalice, demonstracije i „vježbe“ za mozak saznali su što mozak voli, a što ne. Uz pomoć Osnovnih škola Novo Čiče i Vukovina pribavili smo neuobičajene rekvizite za vrtićko okruženje (modeli kostura, mozga, pluća,…) i time potaknuli još veći interes djece za istraživanje mozga.

ZELENE STOPE I LOJTRICA NA EKO DANU

Na poziv koordinatora Eko programa vrtića Lojtrica postavljena je izložba OLUPINE u dvorištu centralnog objekta Smendrovićeva 9.

Već četiri godine vrtić je uključen u projekte Udruge Lijepa naša te roditelje i djecu podsjećaju na važnost brige za okoliš. Eko dan obilježavamo 22.3.2018., a za tu je priliku od četvrtka 13.3. postavljena izložba maxi fotografija Romea Ibriševića.

Na sam Eko dan bit će otvorena izložba dječjih radova od recikliranog materijala eko tematike, organizirano je predavanje meteorologa Krunoslava Mikeca za javnost na temu ” Što nam govori vrijeme?” te interaktivna radionica slikara Ante Baktera i djece – oslikavanje platna s auto olupinom.

Svi ste pozvani na druženje i Eko dane u vrtiću Lojtrica. Svojim ćete se dolaskom uvjeriti u dječju genijalnost, ali i podržati rad udruge Zelene stope i njihovu akciju Očistimo Hrvatsku – powered by Renault.

Vaš glas neka opet bude za nas!

Natječaj  Eko paket Hrvatska opet je u tijeku i počeo je 2. krug natjecanja.

Tema rada u drugom krugu je ZAŠTIĆENO BILJE,  pa je košara iz područnog objekta Gradići puna endema izrađenih od sitnih dijelova tetrapak ambalaže.

Pritiskom na „ LIKE“ na službenoj Facebook  stranici „ Eko paket Hrvatska“  u galeriji radova kategorije  dječji vrtići ponovno GLASAJTE.

Što više lajkova to je veća mogućnost za osvajanje nagrade. Sudjelujte i podržite ekološke akcije!

https://hr-hr.facebook.com/EkoPaketHR/

Traži se sjeme iz vrta naših baka

U sklopu Eko programa ovog mjeseca organizirana je akcija razmjene sjemenja u našem vrtiću. Tradicionalno sjeme je ono koje tradicionalno čuvamo tijekom godina i desetljeća – to je sjeme naših baka. Nažalost, u zadnjih nekoliko desetljeća tradicionalno čuvanje sjemena je gotovo sasvim uništeno. Ipak se takvi tipovi sjemena sada vraćaju te se može dogovarati  razmjena starih domaćih sorti.

Kako se bliži vrijeme sadnje i radova u vrtu eko skupina našeg vrtića  osmislila  je i pokrenula akciju razmjene „bakina“ sjemenja voća, povrća ili cvijeća kako bi roditelji obogatili svoje vrtove nekim novim sortama.

Odaziv roditelja bio je velik, a pojedinci koji nisu imali sjeme za razmjenu obećali su da će donijeti plodove koji će izrasti iz zasađenog sjemenja.

Dio sjemenja svakako će se posaditi u objektu našeg vrtića u  Gradićima – u vrt košaru koji je prošle godine dobio priznanje u sklopu projekta HRT-a „Najljepši školski vrtovi“. Naša vrtlarska skupina posadit će sjeme cvijeća i time uljepšati okoliš vrtića, a djeca će moći kušati plodove zasađenog voća i povrća.

Šetnje, „mali“ razgovori i druženje putnika Bebe busa

Kako bi što bolje, ugodnije i zanimljivije organizirali boravak na zraku za najmlađu djecu, djecu s motoričkim teškoćama ili djecu „željnu“ vožnje, uz dosad već viđena pomagala za kretanje (hodalica, invalidska kolica) nabavili smo i novo poticajno-praktično sredstvo Bebe bus (dječja kolica za četvero). Sada djeca svakodnevno u svom Bebe busu mogu u šetnju s odgojiteljicom po lijepo uređenim stazicama, dvorištu i po okolici vrtića.