Filmski tjedan

U sklopu filmsko – obrazovnog programa „ Sedmi kontinent“ za predškolce Dječjeg vrtića Lojtrica održana je radionica optičkih igračaka. Udruga „Djeca susreću umjetnost“ prepoznaje važnost i nužnost razvoja filmske pismenosti u predškolskom odgoju i obrazovanju te nude cjelovit i metodički usustavljen program koji na prikladan način omogućuje filmsko opismenjivanje djece.

Današnja djeca i mladi vjerni su korisnici digitalnih medija. Ponekad zaboravljamo da su predškolska djeca – digitalni urođenici; predškolci su uronjeni u svijet slike, filma i računala od najranijih dana. Brojna istraživanja pokazuju da djeca vrtićke dobi redovito gledaju animirane filmove, prate televizijski program pa čak i samostalno tragaju za srodnim zanimljivim sadržajima na internetu.

U ovoj radionici djecu se postupno uvelo u svijet filma kroz izradu optičkih igračaka gdje su na zanimljiv i kreativan način imala aktivnu ulogu istraživača.

Predstava Grga Čvarak oduševila djecu

U sklopu programa predškole djeca našeg vrtića pogledala su predstavu Grga Čvarak, koja je izvedena u Pučkom otvorenom učilištu u produkciji Scene Gorica. Grga Čvarak, autora Ratka Zvrka, temeljno je djelo hrvatske dječje poezije koje progovara o odlikama pravog živahnog djeteta –  kroz ambivalentnost dobrote i nestašluka.

Predškolci iz svih objekata uživali su u zanimljivoj i poučnoj priči dvojice prijatelja koji prikazuju svoje svakodnevne doživljaje. Ovom predstavom Scena Gorica nastojala je djeci usaditi  određenu dozu empatije i osvijestiti ih da kad nekom prilaze to čine s najboljom namjerom. Postupci likova otvaraju mogućnost za razgovor s djecom te brojne druge aktivnosti koje će se odvijati u odgojnim skupinama.

Priznanje za projekt “Najljepši školski vrtovi”

Početkom godine uključili smo se u Ekološko-obrazovni projekt Najljepši školski vrtovi . Projekt provodi Hrvatska radiotelevizija (HRT) u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost .

U projektu Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, učeničkih domova, djeca iz dječjih vrtića te polaznici iz centara za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju.

U vrtovima djeca uče voljeti prirodu, prepoznavati vrijednost i ljepotu podneblja u kojemu žive, razvijaju svijest o ekologiji, uštedi energije i oporabi.

Na dodjeli HRT nagrade za Najljepši školski vrt, vrt „Turopoljska košara“ u objektu Gradići koju smo radili u suradnji s KUU Turopoljska tradicija-Kosnica od ukupno prijavljenih stotinjak školskih i vrtićkih vrtova dobila je priznanje za originalnost.

Ponosni smo na ovo priznanje i puni novih ideja za nastavak naše Eko priče.

Obilježili smo Svjetski dan šećerne bolesti

Povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti u utorak 14.11. i  srijedu 15.11.2017. uz pomoć donatora medicinske opreme Ljekarne zagrebačke županije Gorica 3, tvrtke Jonson & Jonson i medicinskih djelatnica vrtića  organizirali smo besplatno mjerenje šećera u krvi, krvnog tlaka, tjelesne težine i visine te izračun BMI.

Akciju smo proveli u centralnom objektu Smendrovićeva 9, Velika Mlaka. Pozvani su bili svi radnici vrtića i roditelji djece iz Velike Mlake.

Ove godine svjetski dan šećerne bolesti posvećen je temi: Žene i dijabetes – naše pravo na zdravu budućnost“ (engl. Women and diabetes – our right to a healthy future).

Ovogodišnja kampanja promiče važnost obrazovanja i liječenja žena sa šećernom bolesti ili povećanim rizikom za razvoj ove bolesti da bi se poboljšalo njihovo zdravlje i ojačala njihova uloga u prevenciji razvoja šećerne bolesti u cijeloj obitelji.

U ovogodišnjoj akciji nismo otkrili niti jedan slučaj visokog šećera u krvi, ali smo polovicu ispitanih upozorili na rizik za razvoj dijabetesa zbog visokih vrijednosti BMI, načina prehrane i općenito stila života.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Vukovara

U našem vrtiću kroz primjerene aktivnosti s djecom je obilježena obljetnica Dana sjećanja na žrtve Vukovara, grada koji je simbol stradanja, patnje i herojske obrane ugrađene u temelje naše domovine.

 

Paljenjem svijeća djeca su zajedno sa svojim odgojiteljicama odala počast svim stradalnicima.

U petak, 17.studenog, dvorišta svih naših objekata u Lomnici, Gradićima, Mičevcu i Velikoj Mlaki zasvijetlila su zapaljenim svijećama. Na taj način podržali smo inicijativu «I u mom gradu Vukovar svijetli» pokrenutu u Splitu davne 1999.godine i odali počast onima koji su stradali braneći Vukovar i Domovinu.

 

Odgoj za demokratsko društvo podrazumijeva čuvanje tradicijskih vrijednosti temeljenih na poštivanju različitosti i temeljnih ljudskih prava. Djeca već u najranijoj dobi spremna su razvijati socijalne vještine i učiti tehnike pregovaranja i tolerancije, što je dobar preduvjet za ostvarenje budućnosti u kulturi slobode i mira.

 

Sekcija predškolskih logopeda Hrvatske u DV Lojtrica

U četvrtak, 9. studenog naš vrtić je bio domaćin Sekcije predškolskih logopeda Hrvatske. U knjižnici Vrtića okupilo se 40-ak logopeda zaposlenih u predškolskom odgoju i obrazovanju te odgojiteljice iz DV Lojtrica. Cilj susreta bio je predstavljanje kraćeg programa „Korak po korak do škole“. Radi se o programu intenzivne pripreme djeteta za školu kroz individualni pristup djetetovim potrebama i interesima  koji se provodi u DV Botinec. Program su predstavili psiholog gosp. Branisavljević i odgojiteljica savjetnica Kuprešanin. Sudionici skupa razgledali su i vrtić koji se može pohvaliti modernom i funkcionalnom arhitekturom  te bogatim materijalnim okruženjem. Nakon razgledavanja sudionici su nastavili raspravu o važnim temama i razmijenili bitne informacije. Uspješno i na zadovoljstvo svih prisutnih završena je Sekcija predškolskih logopeda Hrvatske.