Posjet djece Osnovne škole Eugena Kumičića našem vrtiću

U petak, 19.svibnja 2017. godine naš vrtić posjetila su djeca  2.b i 4.a razreda Osnovne škole Eugena Kumičića iz Velike Gorice. Naše goste predvođene učiteljicama Renatom Cvetko i Vlatkom Topolnjak dočekao je prigodan program.

Osnovna škola Eugena Kumičića također je dio obitelji međunarodnih Ekoškola i ovaj posjet djece i djelatnika vrtiću suradnja je na lokalnoj razini između dvije Eko škole koje imaju isti cilj – ugradnja odgoja i obrazovanja za okoliš u sve segmente odgojno-obrazovnog rada. Uz razgledavanje vrtića i razmjenu iskustva djeca su imala priliku pogledati predstavu dramske skupine DV Lojtrica “Ružno pače”. Gospodin Tomislav Pavlović iz Udruge „Stari papir za novi osmjeh”  za učenike je osmislio predavanje o ekološkoj svjesnosti i socijalnoj osjetljivosti, u sklopu kampanje „Za manje otpada“.

Hvala djeci i djelatnicima OŠ Eugena Kumičića što su se odazvali i posjetili naš vrtić. Također zahvaljujemo gospodinu Tomislavu Pavloviću na edukativnom predavanju. Veselimo se daljnjoj suradnji!

Dječjem vrtiću Lojtrica uručen Wrigley certifikat 2016-2017 za provođenje kampanje „Za manje otpada“

Litter Less kampanja je šestogodišnja kampanja koju organiziraju Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš (Foundation for Environmental Education – FEE), kroz programe Eko-škole i Mladi izvjestitelji za okoliš (YRE), zaklada William Wrigley Jr. Company Foundation i nacionalni operateri u zemljama sudionicama. U Hrvatskoj su je organizirale Udruga Lijepa naša,  Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš (Foundation for Environmental Education – FEE) i tvrtka Wrigley Hrvatska.  Glavni cilj ovog projekta je potaknuti djecu na razvrstavanje i smanjenje otpada kako u vrtiću tako i roditeljskim domovima.

Glavni cilj kampanje” Za manje otpada” je smanjiti otpad te dugoročno utjecati na promjenu navika kod mladih. Također, jednako važni ciljevi kampanje su:

 • podizanje svijesti o utjecaju otpada na okoliš lokalne i šire zajednice,
 • pomoći djeci stjecati nova znanja i vještine u gospodarenju otpadom,
 • suradnja vrtića i škola na promociji odgoja i obrazovanja za okoliš i održivi razvoj,
 • izvještavanje o tijeku kampanje kroz metodologiju sedam koraka,
 • obavještavanje o postignutim rezultatima putem medija.

Dječji vrtić Lojtrica u kampanju se uključuje u studenom 2016.godine i kroz različite aktivnosti koje su integrirane u Godišnji plan i program vrtića započinje rad na ovom hvale vrijednom projektu.

Tijekom kampanje proveli smo ove aktivnosti:

 • odvojeno prikupljamo otpad,
 • recikliramo otpad, ponovno ga koristimo u dječjim igrama i stvaralačkim aktivnostima,
 • izrađujemo nove predmete i igračke,
 • organiziramo akcije prikupljanja papira i PVC čepova,
 • surađujemo i razmjenjujemo iskustva s djecom i djelatnicima OŠ Eugena Kumičića,
 • uređujemo vrtićka dvorišta, sadimo ukrasno bilje i obrađujemo vlastiti vrt,
 • sudjelujemo u manifestaciji obilježavanja Dana planete Zemlje u lokalnoj zajednici izradom dječjeg namještaja od otpada,
 • kroz edukativne radionice i prigodna druženja izrađujemo s djecom i roditeljima različite ukrasne i uporabne predmete.

Planirano ćemo provoditi ove aktivnosti tijekom cijele godine.

Osim ekološkog i edukativnog karaktera ova naša kampanja imala je i humanitarni karakter te su sredstva prikupljena u akcijama donirana Udruzi “Stari papir za novi osmjeh” koja podržava  Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma na način da im proslijeđuje sve prikupljene PVC čepove.

U petak 12. svibnja 2017. godine u restoranu Gastro Globus održana je svečana dodjela priznanja i proslava uspješnog završetka kampanje “Za manje otpada”. Ponosni smo što je našem vrtiću dodijeljen Wrigley certifikat 2016-2017 za izvanredan doprinos i angažman u odgoju za održivi razvoj i kontinuirani napredak u području ekoloških aktivnosti u vrtiću i široj zajednici. Poučeni višegodišnjim iskustvom recikliranja otpada te korištenja istog u odgojno-obrazovne svrhe, djeca i djelatnici DV Lojtrica i dalje će ekološki promišljati i osmišljavati nove načine kreativnog preoblikovanja otpada.

 

Martina Valentić, odgojiteljica

 

Dječji vrtić Lojtrica ugostio odgojno-obrazovne djelatnike iz Bugarske

U sklopu 8. međunarodnog proljetnog seminara na temu „Umjetnost u razredu“ 25. travnja 2017. naš vrtić ugostio je odgojno-obrazovne djelatnike iz Bugarske. Organizator seminara je tvrtka ZCConsult Center iz Bugarske, a stručni posjet dječjem vrtiću i osnovnoj školi organiziran je u partnerstvu s Osnovnom školom Nikole Hribara.

Ravnateljica vrtića pozdravila je goste, zaželjela im dobrodošlicu i upoznala ih s organizacijskim, materijalnim i financijskim uvjetima te naglasila dobru suradnju i podršku Grada Velike Gorice koji je osnivač Dječjeg vrtića Lojtrica.

Odgojitelji i stručni suradnici našeg vrtića održali su izlaganje o sustavu ranog i predškolskog odgoja u Republici Hrvatskoj te organiziranoj skrbi za djecu predškolske dobi u Velikoj Gorici. Prezentirali su programe koje provodimo u Dječjem vrtiću Lojtrica, a organiziran je i obilazak suvremenog i sukladno standardima opremljenog objekta vrtića u Velikoj Mlaki. Osim promocije našeg vrtića bila je ovo prilika za razmjenu iskustava te jačanje stručnih kompetencija odgojno-obrazovnih djelatnika.

Dan planeta Zemlje

Povodom Dana planeta Zemlje 21. i 22. travnja  u parku dr. Franje Tuđmana u Velikoj Gorici održane su edukativne radionice za djecu vrtićkog uzrasta i postavljene izložbe dječjih radova od recikliranog materijala.

Dječji vrtić Lojtrica predstavio se radionicom na temu „Upoznajmo prirodne ljepote Hrvatske“ te izložbom radova od kartona i tetrapaka. Djeca iz Gradskog vijeća uz pomoć slikarice oslikala su globus postavljen nasred parka . Nakon izložbe u parku globus će kružiti od vrtića do vrtića.

Cilj ovog projekta bio je upoznati djecu s prirodnim vrijednostima te ih potaknuti na očuvanje prirode i jačanje ekološke osviještenosti.

Natječaj Hrvatskog kartografskog društva „Volimo karte“

Hrvatsko kartografsko društvo svake druge godine organizira natječaj Nagrade Barbara Petchenik za dječju kartu svijeta. Stručni žiri odabire 6 radova koji će biti izloženi na izložbi dječjih radova na međunarodnoj kartografskoj konferenciji u Washingtonu D.C., SAD.

Ove godine naš vrtić sudjelovao je u spomenutom natječaju.  Djeca engleske mješovite i starije predškolske skupine iz Velike Mlake napravila su likovne radove na temu „Volimo karte“ prema kriterijima zadanim od strane kartografskog društva. Na natječaj je pristiglo 306 likovnih radova iz vrtića i škola cijele Hrvatske.

Grupni rad djevojčica engleske mješovite skupine: Veronike Perić, Mie Mihalj i Petre Fruk  ušao je u kategoriju 15 posebno pohvaljenih radova. Zahvalnice i poklone za trud bit će dodijeljene djeci i odgojiteljicama. Dodjela  će se održati u okviru Festivala znanosti u Tehničkom muzeju u Zagrebu, u Velikoj dvorani, u petak, 28. travnja.

Čestitamo svoj djeci i njihovim odgojiteljicama!

Dječjem vrtiću Lojtrica za rođendan

Ove godine vrtiću za rođendan organizirana je druga likovna kolonija na poticaj našeg velikogoričkog umjetnika  Ante Živkovića – Fošara.

Svaka likovna kolonija pored svoje humane ima i edukativnu kao i kulturološku dimenziju. U najljepšem i najmodernijem dječjem vrtiću Lojtrica za njegov rođendan okupilo se dvadesetak uglednih likovnih umjetnika iz Velike Gorice i Zagreba. Taj dan je poseban za umjetnike, jer se pretvaraju u nešto novo, drugačije, uistinu posebno. Upravo ta drugačija atmosfera, zajedničko percipiranje likovnog izržavanja i svaki likovni uradak predstavlja bogatstvo unutrašnjeg svijeta svakog umjetnika koji je dio ovih susreta.

Likovna djela koja nastaju i ostaju na jedan novi način oplemenjuju prostor i odnose u vrtiću i time dokazuju da je svijet likovne kreativnosti uvijek iznova neiscrpno vrelo novih mogućnosti. Ovaj vid neverbalne komunikacije kroz umjetnost podupire odgojnu komunikaciju kao dodatno terapeutsko sredstvo, a nadasve humanizaciju ljudskih odnosa.

Llikovna kolonija ima svoju prepoznatljivu snagu, ljubav, ljepotu i kreativnost koje uvijek idu zajedno.

Umjetnost i njezine poruke uvijek je najbolja apologija trajnih ljudskih vrijednosti i na kraju tople zahvale umjetnicima velikog srca za neograničena davanja.