Dječji vrtić Lojtrica svoj rođendan proslavio uz 3. likovnu koloniju

U organizaciji Dječjeg vrtića Lojtrica u Velikoj Mlaki vrtiću za rođendan održana je 3. likovna kolonija na kojoj se okupilo 20-ak likovnih umjetnika s područja grada Velike Gorice i Zagreba.

Svaki je umjetnik prema svojem nahođenju, osjećaju i znanju različitim slikarskim postupcima i tehnikama na bijeloj površini platna ili papira ostavio svoju osobnost. Svaki učinjeni potez na podlozi govorio je o sigurnoj ruci koja u nekoliko minuta može uhvatiti ono što oko ne vidi.

Radovi s ove likovne kolonije ostat će u fundusu Dječjeg vrtića Lojtrica za uređenje prostora, a u potrebi vrtić će njima raspolagati za humanitarne i druge dobrotvorne svrhe.

EKO DAN

PRISJETILI SMO SE ZANIMLJIVIH AKTIVNOSTI U PROTEKLOJ GODINI I PODIJELILI S GOSTIMA NA NAŠEM EKO DANU.

NA SVIM PODRUČNIM OBJEKTIMA PROVODILE SU SE RAZNE EKO AKTIVNOSTI DJECE I ODGOJITELJA, A U CENTRALNOM OBJEKTU ODGOJITELJICE SU OSMISLILE POTICAJNE EKO RADIONICE ZA DJECU I RODITELJE. GOSTE SMO DOČEKALI IZLOŽBOM „OČISTIMO HRVATSKU OD OLUPINA“ POWERED BY RENAULT AUTORA ROMEA IBRIŠEVIĆA U DVORIŠTU CENTRALNOG OBJEKTA, KOJOM SMO HTJELI POKAZATI ZASTRAŠUJUĆU STRANU LJUDSKOG NEMARA. DJECA SU NAUČILA DA ZAJEDNIČKIM TRUDOM MOŽEMO OČISTITI NAŠ OKOLIŠ.

KAKO OD RUŽNOG NAPRAVITI LIJEPO POKAZAO NAM JE SLIKAR ANTE BAKTER KOJI JE U PREDVORJU VRTIĆA UZ PRISUSTVO DJECE OSLIKAO OLUPINU NA PLATNU, A ZATIM SVOJIM UMJETNIČKIM IZRIČAJEM RUŽNU SLIKU PRETVORIO U PREKRASNU ČISTU PRIRODU S MOTIVIMA ŠARENIH JEDARA I BRODICA. DJECA SU UŽIVALA U DRUŠTVU SLIKARA I SVOJIM SLIKARSKIM TALENTIMA NA MALIM ŠTAFELAJIMA SLIKALI ČISTU I LIJEPU PRIRODU.

ZA GOSTE JE PRIPREMLJENA I PREZENTACIJA VRTIĆKIH PROJEKATA U RAZDOBLJU 6.2017.-3.2018.GODINE KOJU JE PRIPREMILA EKO INTERESNA SKUPINA S VODITELJICOM JELENOM VUKUŠIĆ.

RAVNATELJICA LJUBA BRNADIĆ POZDRAVILA JE PRISUTNE, ZAHVALILA SVIM SURADNICIMA NA PROJEKTIMA I NAJAVILA PREDAVANJE PROGNOSTIČARA KRUNOSLAVA MIKECA S TEMOM “Što nam donosi vrijeme“. METEOROLOGIJA NAM JE NA SLIKOVITI NAČIN PRIKAZALA ŠTO ZAGAĐENJE ČINI I MOŽE UČINITI NA ŠTETU NAŠEM PLANETU.

NAKON PREDAVANJA UZVANICI SU RAZGLEDALI I IZLOŽBU DJEČJIH RADOVA NASTALIH RECIKLIRANJEM KOJA JE ZA OVU PRILIKU BILA POSTAVLJENA U PROSTORU SPORTSE DVORANE.

MISLI MOZGOM – MISLI ZA MOZAK

U razdoblju od 12. do 18. ožujka 2018. godine, sedamnaesti puta za redom u Hrvatskoj se organizirao Tjedan mozga, kampanja u svijetu poznata kao Brain Awareness Week. Hrvatsko društvo za neuroznanost ove je godine izabralo nove zanimljive teme s ciljem nastavka dijaloga s javnošću o značajnim pitanjima iz istraživanja mozga: 1. Mozak i umjetna inteligencija te 2. Mozak – glad za kisikom i glukozom. U Dječjem vrtiću Lojtrica povodom obilježavanja Tjedna mozga organizirali smo dvije radionice za djecu.

U utorak 13. ožujka u sklopu igraonice za potencijalno darovitu djecu obradili smo temu „Odmara li mozak?“. Radionicu su vodile odgojiteljice i stručna suradnica – psihologinja. Na radionici smo učvrstili informacije koje već znamo o mozgu, ali i naučili neke nove zanimljive činjenice. Djeca su se upoznala s položajem pojedinih organa u tijelu i radom respiratornog sustava te naučila tehnike pravilnog trbušnog disanja. Na kraju smo se svi zajedno opustili uz vođenu fantaziju.

U srijedu 14. ožujka u prostoru vrtićke biblioteke održana je radionica „Mozak – glad za kisikom i dobrim šećerima“ koju su vodile zdravstvena voditeljica i stručna suradnica – psihologinja. Radionici su prisustvovala djeca školski obveznici koji su na malo drugačiji način učili o mozgu. Kroz pitalice, demonstracije i „vježbe“ za mozak saznali su što mozak voli, a što ne. Uz pomoć Osnovnih škola Novo Čiče i Vukovina pribavili smo neuobičajene rekvizite za vrtićko okruženje (modeli kostura, mozga, pluća,…) i time potaknuli još veći interes djece za istraživanje mozga.

ZELENE STOPE I LOJTRICA NA EKO DANU

Na poziv koordinatora Eko programa vrtića Lojtrica postavljena je izložba OLUPINE u dvorištu centralnog objekta Smendrovićeva 9.

Već četiri godine vrtić je uključen u projekte Udruge Lijepa naša te roditelje i djecu podsjećaju na važnost brige za okoliš. Eko dan obilježavamo 22.3.2018., a za tu je priliku od četvrtka 13.3. postavljena izložba maxi fotografija Romea Ibriševića.

Na sam Eko dan bit će otvorena izložba dječjih radova od recikliranog materijala eko tematike, organizirano je predavanje meteorologa Krunoslava Mikeca za javnost na temu ” Što nam govori vrijeme?” te interaktivna radionica slikara Ante Baktera i djece – oslikavanje platna s auto olupinom.

Svi ste pozvani na druženje i Eko dane u vrtiću Lojtrica. Svojim ćete se dolaskom uvjeriti u dječju genijalnost, ali i podržati rad udruge Zelene stope i njihovu akciju Očistimo Hrvatsku – powered by Renault.

Vaš glas neka opet bude za nas!

Natječaj  Eko paket Hrvatska opet je u tijeku i počeo je 2. krug natjecanja.

Tema rada u drugom krugu je ZAŠTIĆENO BILJE,  pa je košara iz područnog objekta Gradići puna endema izrađenih od sitnih dijelova tetrapak ambalaže.

Pritiskom na „ LIKE“ na službenoj Facebook  stranici „ Eko paket Hrvatska“  u galeriji radova kategorije  dječji vrtići ponovno GLASAJTE.

Što više lajkova to je veća mogućnost za osvajanje nagrade. Sudjelujte i podržite ekološke akcije!

https://hr-hr.facebook.com/EkoPaketHR/