Najljepši školski vrtovi – HRT projekt

Dječji vrtić Lojtrica iz Velike Mlake, točnije područni objekt Gradići ove godine ima doista originalan povrtnjak ! Ravnateljica vrtica Ljuba Brnadić, odgojiteljica zadužena za vrt Zlatica Šandor, te zdravstvena voditeljica Sandra Maršić osmislile su etno / eko košaru! Pogledajte to predivno isprepleteno granje ….a tek sadržaj iznutra! Djeca se vesele i radu u tom neobičnom povrtnjaku , ali i plodovima koji im se svaki dan nađu u tanjuru …

Image may contain: plant, tree, outdoor and nature
Image may contain: outdoor
Image may contain: 3 people, people smiling, outdoor and nature
Image may contain: 2 people, people standing, plant, tree, outdoor and nature

Obilježavanje Eko dana Dječjeg vrtića Lojtrica

Povodom Eko dana koji je ove godine obilježen 8. lipnja 2017. u vrtiću su se odvijale mnoge zanimljive edukativne i zabavne aktivnosti.

Brojni posjetitelji mogli su i ove godine uživati u izložbi dječjih radova i plakata na temu „Ekologija kreativnog recikliranja“ kojima se tijekom godine vrtić priključio ekološkim natječajima.

U sklopu projektnog dana organizirali smo „Dane otvorenih vrata kuhinje“. Roditelji su mogli boraviti u vrtićkoj kuhinji, promatrati proces pripreme hrane, kušati hranu te razgovarati s djelatnicima kuhinje.

Promovirana je vrtićka kuharica „Čiribu, čiriba, nema bacanja“ u kojoj su glavna kuharica gospođa Višnja Hruban i osoblje iz kuhinje potaknuti kampanjom „Mi jedemo odgovorno“ sastavili recepte čijom se primjenom smanjila količina otpada prilikom pripreme hrane.

U potrazi za proizvodima lokalnih proizvođača pronašli smo proizvođače meda iz pčelarske udruge u Velikoj Mlaki koji su vrtiću poklonili punu košaru proizvoda i korisno predavanje o medu u prehrani. Roditelji su poslušali znane i neznane činjenice o pčelama, medu, propolisu, cvjetnom prahu, vosku, matičnoj mliječi i pčelinjem otrovu. Saznali su i kako se dobivaju ti proizvodi i koja je korist za čovjeka, ekosustav i budućnost planeta Zemlje ako sačuvamo pčelinje zajednice.

Poklonjeni med utrošen je za voćnu salatu koju su na radionici pripremali roditelji s djecom mlađe vrtićke skupine. Na radionicama se tijekom Eko dana izrađivao i voćni sladoled, preuređivale stare majice…

U jaslicama je najmlađe i njihove roditelje razveselila kutija neiskorištenog tekstilnog materijala koji je  sakupljalo osoblje iz vrtićke praone. Spretne ruke roditelja i djece izradile su od tekstila,perlica i gumbića nove uporabne predmete kao što su oznake za knjige, podlošci za čaše i veseli okviri za slike.

Za doprinos ovogodišnjoj uspješnoj eko kampanji dodijeljene su zahvalnice sudionicima i pomagačima u projektu „Mi jedemo odgovorno“ i „Za manje otpada“:

 • Jutarnjem showu Otvorenog radija za promociju putem medija,
 • Damiru Kušecu sa HR 1 za radijsku emisiju `Čičak` i promociju projekta Mi jedemo odgovorno,
 • VG Komunalcu za logistiku u provođenju projekata,
 • KU udruzi Turopoljska tradicija za izradu „Vrtne košare“ u područnom vrtiću u Gradićima,
 • Gospodinu Pavloviću za predavanja i pomoć pri realizaciji projekta „Za manje otpada“.

Predstava studija Suncokret

Predstava SLON BON TON u organizaciji studija Suncokret oduševila je djecu svih vrtićkih skupina.

Priča je to o slonu koji nije znao ništa o bontonu stoga ga vragolasti majmun i brižna žirafa upoznaju s osnovnim pojmovima lijepog ponašanja.  Na ovakav zabavan način djeca su učila o mnogim pravilima lijepog ponašanja kao što su pozdravljanje,“ tri čarobne riječi“ (izvoli, molim, hvala), ponašanje za stolom, u trgovačkom centru, na rođendanu i slično.

Fotografije govore kako su djeca doživjela predstavu.

 

Obilježavanje Svjetskog dana sporta

Briga za zdravlje djece i njihov fizički razvoj priznata je kao jedna od najvažnijih zadaća odgoja djeteta predškolske dobi. Djetetu je tjelovježba potrebna svaki dan za zdravi razvoj. To može biti i šetnja u prirodi ili aktivna tjelovježba u nekoj sportskoj aktivnosti. Djeca iz sportskog integriranog programa našeg vrtića tjelesno vježbanje provode svakodnevno.

Kako bismo obilježili Svjetski dan sporta odgojitelji iz sportskog programa organizirali su sportske aktivnosti na vrtićkom dvorištu. Djeca su imala priliku družiti se i razvijati svoje motoričke sposobnosti kroz poligon s različitim preprekama, gađanjem u gol i koš, kuglanjem, hodanjem na štulama, a štafetnim igrama razvijali su brzinu i natjecateljski duh.

U predškolskoj dobi važno je steći naviku bavljenja sportom, a onda će s vremenom sport postati i potreba. Zbog svega navedenog kod predškolske djece važno je njegovati pozitivan odnos prema tjelesnim aktivnostima koje bi se trebale nastaviti i u budućnosti.

Posjet djece Osnovne škole Eugena Kumičića našem vrtiću

U petak, 19.svibnja 2017. godine naš vrtić posjetila su djeca  2.b i 4.a razreda Osnovne škole Eugena Kumičića iz Velike Gorice. Naše goste predvođene učiteljicama Renatom Cvetko i Vlatkom Topolnjak dočekao je prigodan program.

Osnovna škola Eugena Kumičića također je dio obitelji međunarodnih Ekoškola i ovaj posjet djece i djelatnika vrtiću suradnja je na lokalnoj razini između dvije Eko škole koje imaju isti cilj – ugradnja odgoja i obrazovanja za okoliš u sve segmente odgojno-obrazovnog rada. Uz razgledavanje vrtića i razmjenu iskustva djeca su imala priliku pogledati predstavu dramske skupine DV Lojtrica “Ružno pače”. Gospodin Tomislav Pavlović iz Udruge „Stari papir za novi osmjeh”  za učenike je osmislio predavanje o ekološkoj svjesnosti i socijalnoj osjetljivosti, u sklopu kampanje „Za manje otpada“.

Hvala djeci i djelatnicima OŠ Eugena Kumičića što su se odazvali i posjetili naš vrtić. Također zahvaljujemo gospodinu Tomislavu Pavloviću na edukativnom predavanju. Veselimo se daljnjoj suradnji!

Dječjem vrtiću Lojtrica uručen Wrigley certifikat 2016-2017 za provođenje kampanje „Za manje otpada“

Litter Less kampanja je šestogodišnja kampanja koju organiziraju Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš (Foundation for Environmental Education – FEE), kroz programe Eko-škole i Mladi izvjestitelji za okoliš (YRE), zaklada William Wrigley Jr. Company Foundation i nacionalni operateri u zemljama sudionicama. U Hrvatskoj su je organizirale Udruga Lijepa naša,  Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš (Foundation for Environmental Education – FEE) i tvrtka Wrigley Hrvatska.  Glavni cilj ovog projekta je potaknuti djecu na razvrstavanje i smanjenje otpada kako u vrtiću tako i roditeljskim domovima.

Glavni cilj kampanje” Za manje otpada” je smanjiti otpad te dugoročno utjecati na promjenu navika kod mladih. Također, jednako važni ciljevi kampanje su:

 • podizanje svijesti o utjecaju otpada na okoliš lokalne i šire zajednice,
 • pomoći djeci stjecati nova znanja i vještine u gospodarenju otpadom,
 • suradnja vrtića i škola na promociji odgoja i obrazovanja za okoliš i održivi razvoj,
 • izvještavanje o tijeku kampanje kroz metodologiju sedam koraka,
 • obavještavanje o postignutim rezultatima putem medija.

Dječji vrtić Lojtrica u kampanju se uključuje u studenom 2016.godine i kroz različite aktivnosti koje su integrirane u Godišnji plan i program vrtića započinje rad na ovom hvale vrijednom projektu.

Tijekom kampanje proveli smo ove aktivnosti:

 • odvojeno prikupljamo otpad,
 • recikliramo otpad, ponovno ga koristimo u dječjim igrama i stvaralačkim aktivnostima,
 • izrađujemo nove predmete i igračke,
 • organiziramo akcije prikupljanja papira i PVC čepova,
 • surađujemo i razmjenjujemo iskustva s djecom i djelatnicima OŠ Eugena Kumičića,
 • uređujemo vrtićka dvorišta, sadimo ukrasno bilje i obrađujemo vlastiti vrt,
 • sudjelujemo u manifestaciji obilježavanja Dana planete Zemlje u lokalnoj zajednici izradom dječjeg namještaja od otpada,
 • kroz edukativne radionice i prigodna druženja izrađujemo s djecom i roditeljima različite ukrasne i uporabne predmete.

Planirano ćemo provoditi ove aktivnosti tijekom cijele godine.

Osim ekološkog i edukativnog karaktera ova naša kampanja imala je i humanitarni karakter te su sredstva prikupljena u akcijama donirana Udruzi “Stari papir za novi osmjeh” koja podržava  Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma na način da im proslijeđuje sve prikupljene PVC čepove.

U petak 12. svibnja 2017. godine u restoranu Gastro Globus održana je svečana dodjela priznanja i proslava uspješnog završetka kampanje “Za manje otpada”. Ponosni smo što je našem vrtiću dodijeljen Wrigley certifikat 2016-2017 za izvanredan doprinos i angažman u odgoju za održivi razvoj i kontinuirani napredak u području ekoloških aktivnosti u vrtiću i široj zajednici. Poučeni višegodišnjim iskustvom recikliranja otpada te korištenja istog u odgojno-obrazovne svrhe, djeca i djelatnici DV Lojtrica i dalje će ekološki promišljati i osmišljavati nove načine kreativnog preoblikovanja otpada.

 

Martina Valentić, odgojiteljica