Natječaj Hrvatskog kartografskog društva „Volimo karte“

Hrvatsko kartografsko društvo svake druge godine organizira natječaj Nagrade Barbara Petchenik za dječju kartu svijeta. Stručni žiri odabire 6 radova koji će biti izloženi na izložbi dječjih radova na međunarodnoj kartografskoj konferenciji u Washingtonu D.C., SAD.

Ove godine naš vrtić sudjelovao je u spomenutom natječaju.  Djeca engleske mješovite i starije predškolske skupine iz Velike Mlake napravila su likovne radove na temu „Volimo karte“ prema kriterijima zadanim od strane kartografskog društva. Na natječaj je pristiglo 306 likovnih radova iz vrtića i škola cijele Hrvatske.

Grupni rad djevojčica engleske mješovite skupine: Veronike Perić, Mie Mihalj i Petre Fruk  ušao je u kategoriju 15 posebno pohvaljenih radova. Zahvalnice i poklone za trud bit će dodijeljene djeci i odgojiteljicama. Dodjela  će se održati u okviru Festivala znanosti u Tehničkom muzeju u Zagrebu, u Velikoj dvorani, u petak, 28. travnja.

Čestitamo svoj djeci i njihovim odgojiteljicama!

Dječjem vrtiću Lojtrica za rođendan

Ove godine vrtiću za rođendan organizirana je druga likovna kolonija na poticaj našeg velikogoričkog umjetnika  Ante Živkovića – Fošara.

Svaka likovna kolonija pored svoje humane ima i edukativnu kao i kulturološku dimenziju. U najljepšem i najmodernijem dječjem vrtiću Lojtrica za njegov rođendan okupilo se dvadesetak uglednih likovnih umjetnika iz Velike Gorice i Zagreba. Taj dan je poseban za umjetnike, jer se pretvaraju u nešto novo, drugačije, uistinu posebno. Upravo ta drugačija atmosfera, zajedničko percipiranje likovnog izržavanja i svaki likovni uradak predstavlja bogatstvo unutrašnjeg svijeta svakog umjetnika koji je dio ovih susreta.

Likovna djela koja nastaju i ostaju na jedan novi način oplemenjuju prostor i odnose u vrtiću i time dokazuju da je svijet likovne kreativnosti uvijek iznova neiscrpno vrelo novih mogućnosti. Ovaj vid neverbalne komunikacije kroz umjetnost podupire odgojnu komunikaciju kao dodatno terapeutsko sredstvo, a nadasve humanizaciju ljudskih odnosa.

Llikovna kolonija ima svoju prepoznatljivu snagu, ljubav, ljepotu i kreativnost koje uvijek idu zajedno.

Umjetnost i njezine poruke uvijek je najbolja apologija trajnih ljudskih vrijednosti i na kraju tople zahvale umjetnicima velikog srca za neograničena davanja.

U ETERU OTVORENOG RADIJA

Dobar zdravi četvrtak 😀Stigli smo na ručak u dječji vrtić Lojtrica, Velika Mlaka. Misli i jedi odgovorno njihov je moto pa smo se došli uvjeriti uživo kako to rade pametne male glavice 😃#jutronaotvorenom #otvoreniradio

Posted by Otvoreni radio on 2. ožujka 2017

U vrtiću svi znaju što znači MI JEDEMO ODGOVORNO.

Toplije vrijeme nas je potaklo da osmislimo i potražimo mjesta gdje ćemo zasaditi vrtove i cvjetnjake. Vrtlarska i Eko interesna skupina odgajatelja i stručnih suradnika bila je na predavanju i razmjeni sjemena udruge „Biovrt-u skladu s prirodom“ u POUVG, gdje smo učili o bioraznolikosti. Djeca su u vrtić donosila sjemenje koje su zasijali u mala klijališta gdje će pričekati povoljno vrijeme za sadnju, uče o koristi kukaca, uređivanju vrtova na način da se održi ravnoteža i raznolikost biljaka i životinja.

Nakon što su nam djeca izradila kartu udaljenosti vrtića od tržnice na kojoj se prodaje hrana lokalnih proizvođača GO GREEN u Novom Zagrebu i udaljenost od Etno sela Čiče kojeg su posjetila prošlu jesen, krenuli smo u nabavku namirnica. Namirnice s tržnice utrošili smo u jelovniku narednog tjedna. „Šarena tjestenina“ iz mlina Pukanić bila je još finija jer je kupljena od susjeda, ekološki limun daje više limunade jer i koru smo iskoristili.

Pazimo da ne bacamo hranu, raspitujemo se gdje možemo naći sezonske proizvode a da ne putuju daleko od proizvođača do vrtića.

O važnosti čuvanja planeta Zemlja biranjem lokalne i sezonske hrane, ne bacanjem hrane i iskorištavanjem ostataka željeli smo reći SVIMA.

Djeca i odgajateljice uglazbile su stihove pjesmice MI JEDEMO ODGOVORNO. Odgajateljice Ivana M., Ivana, Tena, Jelena i domar Josip, članovi su novog benda Lojtrica a djeca vrtićkih skupina iz Smendrovićeve su postali pjevači zbora vrtića.

Uvježbani smo dočekali ekipu Otvorenog radija, Ivanu, Janu, Danijelu i Filipa kako bi im prenijeli poruke projekta MI JEDEMO ODGOVORNO. U skupini s engleskim programom proveli su jutro, saznali kako djeca čuvaju planet, dobili priliku natjecati se u kvizu pogađanja po okusu. Čuli su i hrvatsku i englesku verziju pjesmice MI JEDEMO ODGVORNO i dobro se zabavili. Svoja lijepa iskustva iz vrtića voditelji su upisali u „Registar sreće „ Otvorenog radija.

Posebna zahvala obitelji Novosel na pomoći pri realizaciji naših ideja.

Veseli i odgovorni čuvamo naš planet!

Djeca i djelatnici

Dječjeg vrtića Lojtrica

Stomatolog u vrtiću

Dobra i kontinuirana suradnja Dječjeg vrtića Lojtrica i Udruge za prevenciju karijesa omogućuje da se u našem vrtiću posebna pozornost posvećuje ne samo zdravoj prehrani, već i pravilnoj oralnoj higijeni i brizi o zdravlju djece. Svake godine u svim grupama provodi se preventivni zdravstveni program koji uključuje edukaciju djece, roditelja i odgojitelja o pravilnoj higijeni usne šupljine.

Djeca našeg vrtića ovih su dana učila o zubnim bolestima, pravilnoj brizi o zdravlju zubića, a stomatologinja Matea Runje demonstrirala im je tehniku pranja zubi što su djeca odmah i uvježbavala.

Stjecanjem novih iskustava kroz aktivno sudjelovanje djeca su razvila pozitivne stavove prema stomatologu i brizi o svom zdravlju.

Jozo Bozo oduševio mališane

Nova predstava „Čarolijom u krug”  mađioničara Joze Boze oduševila je početkom ožujka djecu svih vrtićkih skupina.
Mađioničar Jozo Bozo na duhovit način podsjetio nas je kako je važno  reciklirati otpad i u koje spremnike odlažemo staklo, plastiku, metal ili papir.
Najpažljiviji u publici postali su njegovi pomagači, a djeca oplemenjena spoznajom da su dio bogate i prelijepe prirode koju treba čuvati.

Nastup na Malom fašniku

Djeca starije skupine iz objekta Smendrovićeva 9, Velika Mlaka s oduševljenjem su se uključila na 108. Turopoljski fašnik.

Kako se u našem vrtiću posebna pozornost posvećuje zdravoj prehrani, sportu, poticanju socijalnih vještina, empatiji prema svakoj osobi i prihvaćanje različitosti, odgojiteljice i djeca došli su na ideju da osvijeste svoj odnos prema starijim skupinama društva i to s temom „Jedi zdravo, budi hit, vježbaj s nama, bit ćeš fit!

Djeca i odgojiteljice osmislili su lepršavu koreografiju, prerušeni u rasplesane bakice i djedice oduševili su fašnički žiri i publiku. U kategoriji predškolskih grupa, a prijavilo se i nastupalo 7 grupa, djeca iz našeg vrtića Lojtrica osvojila su 1. nagradu – trodnevni izlet u Crikvenicu –Crv-tours.

Čestitamo i zajedno se veselimo osvojenoj nagradi!