Suradnja engleske skupine sa širom društvenom zajednicom

Učenje stranog jezika u našem vrtiću nije povezano samo s iskustvima i vještinama stečenima u odgojnoj skupini. Suradnjom sa širom društvenom zajednicom stvaraju se uvjeti za sudjelovanjima na raznim događajima i natječajima što u konačnici donosi djeci neprocjenjive spoznaje o svijetu i prirodi.

Ekološki održiv razvoj i očuvanje prirodnih bogatstava već od najranije dobi u spoznajnom smislu mogu se djeci približiti kroz igru i istraživačke aktivnosti.

Odgojiteljice Petra Gotal i Marija Kmet povele su djecu u istraživanje vode i prijavile se na natječaj dječjih radova LIDICE, pod nazivom „Voda je vrijednija od zlata“. Natječaj je organizirao Hrvatski školski muzej za 46. Međunarodnu izložbu dječje likovne umjetnosti koja će biti postavljena u Republici Češkoj.

Jedna od ideja bila je osmisliti i likovno razraditi kasicu prasicu u kojoj će se štedjeti kapljice vode, a druga je ideja proizašla iz aktualnih interesa u skupini povezanih s gusarima i blagom. Prateći interese djece nastale su zanimljive i originalne karte koje bi trebale pomoći gusarima istraživačima pronaći najvrjednije blago na svijetu – čistu i pitku vodu.

Djeca engleske skupine s nestrpljenjem očekuju rezultate spomenute izložbe, ali se i rado prisjećaju nagrade s natječaja „Barbara Petchenik“ međunarodnog kartografskog društva –ICA(International  Cartogaphic Association) pod nazivom „Volim karte“.

 

Sudjelovali su i na međunarodnom natječaju za izložbu umjetničkih radova djece i mladih u organizaciji Umjetničkog centra za djecu i mlade iz Finske na temu znakovitog naziva „Zajedno“, a nije im bilo teško odazvati se i na poziv Državne uprave za zaštitu i spašavanje da prijave svoje radove na temu katastrofa i snaga sustava civilne zaštite.

 

Odgojiteljice i djeca engleske skupine obogatili su prostor u kojemu borave poticajnim igrama i materijalima kroz koja su djeca dodatno imala priliku učiti i kojima ih se uspješno motiviralo na djelovanje i rješavanje različitih zadaća.

 

Pripremila: Gordana Belavić

 

Radionica: Sunce – sve njegove dobre i loše strane

U četvrtak 14. lipnja, u centralnome objektu, naš Vrtić ugostio je djelatnike ustanove Ljekarne Zagrebačke županije koji su održali zanimljivu, kvalitetnu i korisnu radionicu pod nazivom: Sunce – sve njegove dobre i loše strane. Na radionici su sudjelovala djeca i odgojiteljice engleske i Montessori skupine.

Ustanova Ljekarne Zagrebačke županije osim primarnih djelatnosti (opskrbe lijekovima, medicinskih pomagala, dječjom hranom, dijetetskim i kozmetičkim proizvodima), pruža i dodatne usluge u cilju unaprjeđenja kvalitete života stanovništva Zagrebačke županije. Tako je u jesen 2017. krenula s provedbom novog projekta «Mi smo uz Vas», čiji je cilj podizanje svijesti i informiranje stanovništva o određenim zdravstvenim stanjima i potencijalnim opasnostima za zdravlje. Projekt se u početku provodio isključivo u ljekarnama, a od ove godine organiziraju posjete u ustanove kako bi se još više približili najmlađim i najstarijim stanovnicima.

Dječji vrtić Lojtrica, kojem su sigurnost i zdravlje djece na prvome mjestu, prepoznao je važnost tog projekta te se odazvao pozivu na suradnju.

Voditeljica Olgica Velkovski Škopić, mag.pharm. sa svojim je kolegama održala radionicu u kojoj su sva djeca imala priliku aktivno sudjelovati. Nakon početnog predstavljanja sebe i ostalih ljekarnika započeo je razgovor o ljekarni i temi zbog koje smo se okupili. Pristupilo se izradi gelova poslije sunčanja, svako dijete dobilo je naljepnicu sa svojim imenom, zaštitnu pregaču, kapu i masku (opremu je donirala ustanova Ljekarne Zagrebačke županije) i za tren su postali mali ljekarnici. Imali su priliku miješati potrebne sastojke, namazati ih na kožu te ih mirisati. Izrađenim gelom napunili su kutijice i stavili naljepnice sa svojim imenom. Potom su isprobali šeširiće i naočale sa zaštitnim faktorima. Na kraju je usljedilo zajedničko fotografiranje „malih“ i „velikih“ ljekarnika i podjela diploma za «Male ljekarnike» koje su djeca ispisivala sama ili uz pomoć.

Osim novog znanja i iskustva djecu su razveselile prigodne poklon vrećice koje su sadržavale edukativnu brošuru o „putnoj ljekarni“, tropski maslac, umirujući gel nakon sunčanja, bojanku Sunčalica i gel u čijoj su izradi i sami sudjelovali. Pozvani smo na zajednički susret, ali ovog puta u ljekarni kako bi vidjeli što se tamo radi.

pripremila odgojiteljica Marija Kmet

Novi eko projekti u Lojtrici

Bliži se ljeto i već se pripremamo za nadolazeće praznike i odmor, ali prije odmora bilo je puno posla u našim eko dvorištima i vrtovima. I ove godine prijavljeni smo s naša dva vrta (u Gradićima i Donjoj Lomnici) na natječaj HRTa “Najljepši školski vrtovi 2018.” Svaka škola/kandidat oblikuje vrt prema svojim mogućnostima i u skladu s klimatskim i drugim uvjetima, čuvajući bogatstvo i biološku raznolikost Hrvatske te autohtono bilje svojega podneblja.
Ukupna obrađena površina dvorišta u Gradićima je 742 m². Tamo brinemo o našem nagrađenom vrtu „Turopoljska košara“ u suradnji s udrugom „KUU Turopoljska tradicija“ u kojem smo sadili autohtone/stare sorte sjemenja prikupljene akcijom „Razmjena sjemena naših baka“. Prenamijenili smo dvorišne ukrasne elemente u funkcionalne zelene oaze. Plodove iz košare svakodnevno koristimo u vrtićkoj kuhinji ili kao sirovine za izradu organske kozmetike.

U vrtiću Donja Lomnica na površini od 671 m² brinemo o postojećim sadnicama bilja te smo zasadili povrtnjak u visoke gredice. Projekt u vrtiću dobio je naziv „Zeleni koridor“: sadnjom mirisnog, začinskog bilja htjeli smo da zamiriše nebo iznad vrtića kako bi privukli ptice, korisne kukce te mirisima „otjerali“ tragove aviona. Naši vrtovi imaju ukrasne grmove, sezonsko cvijeće, trajnice, ljekovito i začinsko bilje, travnjak, povrtnjak, kompostište, oblikovanu živicu, klijalište, rasadnik, visoke gredice i hotel za kukce. Sve površine i bilje uređujemo i uzgajamo ekološkim metodama. O takvom načinu uzgoja učili smo od iskusnih baka i djedova, na predavanjima za djecu, odgojitelje i roditelje te putem modernih metoda planiranja i uzgoja upotrebom računalnih aplikacija (napravivrt.hr).

U vrtovima rade svi: djeca, odgojiteljice, tehničko osoblje, članovi eko i vrtlarske interesne skupine odgojitelja. Surađujemo s roditeljima djece, lokalnim komunalnim poduzećem, Udrugama sličnih interesa, medijima, mještanima i članovima mjesnog odbora.

Plodovi iz vrtova osim u jelovniku dobili su i novu svrhu. Latice ruža, lavanda, ružmarin, smilje su uz pomoć edukativnih radionica za izradu prirodne kozmetike gospođe Plodinec (Gifteraj) i gospođe Kajinić (Viktorija Dizajn) završili u sapunima, solima za kupanje i pjenušavim lopticama za kupke. Sve naučeno i proizvedeno upakirali smo u ručno oslikanu platnenu ambalažu, reciklirane plastične epruvete i celofane s personaliziranim naljepnicama našeg malog prirodnog „obrta“.

U galeriji fotografija pogledajte kako se to radi u Lojtrici.

 

Dječji vrtić Lojtrica na državnoj smotri projekata iz područja odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo

Na ovogodišnjoj regionalnoj smotri projekata iz područja nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo, koja se održala 14. ožujka u Slunju, odgojiteljice Petra Gotal i Martina Svetličić predstavile su projekt pod nazivom „Put oko svijeta s prijateljima-Around the world with friends“.

 

Prezentirani projekt zadovoljio je sve kriterije vrednovanja i procijenjen je uspješnim od strane stručnog povjerenstva, što je omogućilo prezentiranje istog na državnom stručnom skupu koji se 18. svibnja održao u Agenciji za odgoj i obrazovanje u Zagrebu.

Dječji vrtić Lojtrica svoj rođendan proslavio uz 3. likovnu koloniju

U organizaciji Dječjeg vrtića Lojtrica u Velikoj Mlaki vrtiću za rođendan održana je 3. likovna kolonija na kojoj se okupilo 20-ak likovnih umjetnika s područja grada Velike Gorice i Zagreba.

Svaki je umjetnik prema svojem nahođenju, osjećaju i znanju različitim slikarskim postupcima i tehnikama na bijeloj površini platna ili papira ostavio svoju osobnost. Svaki učinjeni potez na podlozi govorio je o sigurnoj ruci koja u nekoliko minuta može uhvatiti ono što oko ne vidi.

Radovi s ove likovne kolonije ostat će u fundusu Dječjeg vrtića Lojtrica za uređenje prostora, a u potrebi vrtić će njima raspolagati za humanitarne i druge dobrotvorne svrhe.

EKO DAN

PRISJETILI SMO SE ZANIMLJIVIH AKTIVNOSTI U PROTEKLOJ GODINI I PODIJELILI S GOSTIMA NA NAŠEM EKO DANU.

NA SVIM PODRUČNIM OBJEKTIMA PROVODILE SU SE RAZNE EKO AKTIVNOSTI DJECE I ODGOJITELJA, A U CENTRALNOM OBJEKTU ODGOJITELJICE SU OSMISLILE POTICAJNE EKO RADIONICE ZA DJECU I RODITELJE. GOSTE SMO DOČEKALI IZLOŽBOM „OČISTIMO HRVATSKU OD OLUPINA“ POWERED BY RENAULT AUTORA ROMEA IBRIŠEVIĆA U DVORIŠTU CENTRALNOG OBJEKTA, KOJOM SMO HTJELI POKAZATI ZASTRAŠUJUĆU STRANU LJUDSKOG NEMARA. DJECA SU NAUČILA DA ZAJEDNIČKIM TRUDOM MOŽEMO OČISTITI NAŠ OKOLIŠ.

KAKO OD RUŽNOG NAPRAVITI LIJEPO POKAZAO NAM JE SLIKAR ANTE BAKTER KOJI JE U PREDVORJU VRTIĆA UZ PRISUSTVO DJECE OSLIKAO OLUPINU NA PLATNU, A ZATIM SVOJIM UMJETNIČKIM IZRIČAJEM RUŽNU SLIKU PRETVORIO U PREKRASNU ČISTU PRIRODU S MOTIVIMA ŠARENIH JEDARA I BRODICA. DJECA SU UŽIVALA U DRUŠTVU SLIKARA I SVOJIM SLIKARSKIM TALENTIMA NA MALIM ŠTAFELAJIMA SLIKALI ČISTU I LIJEPU PRIRODU.

ZA GOSTE JE PRIPREMLJENA I PREZENTACIJA VRTIĆKIH PROJEKATA U RAZDOBLJU 6.2017.-3.2018.GODINE KOJU JE PRIPREMILA EKO INTERESNA SKUPINA S VODITELJICOM JELENOM VUKUŠIĆ.

RAVNATELJICA LJUBA BRNADIĆ POZDRAVILA JE PRISUTNE, ZAHVALILA SVIM SURADNICIMA NA PROJEKTIMA I NAJAVILA PREDAVANJE PROGNOSTIČARA KRUNOSLAVA MIKECA S TEMOM “Što nam donosi vrijeme“. METEOROLOGIJA NAM JE NA SLIKOVITI NAČIN PRIKAZALA ŠTO ZAGAĐENJE ČINI I MOŽE UČINITI NA ŠTETU NAŠEM PLANETU.

NAKON PREDAVANJA UZVANICI SU RAZGLEDALI I IZLOŽBU DJEČJIH RADOVA NASTALIH RECIKLIRANJEM KOJA JE ZA OVU PRILIKU BILA POSTAVLJENA U PROSTORU SPORTSE DVORANE.