Poziv na izložbu projekta „Kulturna baština kao poticaj za likovno stvaranje“

Izložba dječjih radova može se pogledati na dječjem odjelu Gradske knjižnice Velika Gorica, u prostoru Pučkog otvorenog učilišta na 2. katu, u razdoblju od 15.10. do 15.11.2018.

U mješovitoj odgojnoj skupini Montessori programa djeca i odgojiteljice proveli su projekt pod nazivom „Turopolje“. Cilj ovog projekta bio je upoznati djecu s kulturnom baštinom te doživljaj i izgradnja vlastitog identiteta.

Poveznica projekta s likovnim aktivnostima vidljiva je iz citata: „Likovno stvaralaštvo, likovni odgoj i obrazovanje kao ljudska djelatnost i dio odgojno – obrazovnog sustava, predstavljaju specifičan medij spoznaje svijeta i vizualne stvarnosti. Preko tog moćnog medija uvodimo djecu i mlade u promatranje i doživljavanje likovnih pojava i likovnih djela, u svijet likovnih ideja i likovne pismenosti, likovnih znakova i poruka.“ ( Brajčić M., 2002.)

Čovjek i kultura su u međuodnosu, čovjek svojim djelovanjem stvara kulturu, a kultura čovjeku osigurava osobnost i gradi njegov identitet. Zato se kultura i baština trebaju njegovati, čuvati te prenositi na mlađe generacije. Važno je djetetu osigurati poticajnu sredinu za upoznavanje kulturne baštine uz njegovanje aktivnog sudjelovanja djeteta i iskustvenog učenja uz primjenu istraživačkog rada.

Neke izjave djece tijekom provođenja projekta:

Što je narodna nošnja?

Posebna odjeća, jer je sad nema za kupiti. Jako je skupa. Ta nošnja se radi od kolovrata.

Gdje se može kupiti narodna nošnja?

Može se kupiti tamo gdje su najčešće ljudi hodali iz prošlosti.

Kako sam se osjećala kad sam odjenula narodnu nošnju?

Kad sam obukla narodnu nošnju osjećala sam se čudno jer nikad prije nisam bila tako obučena.

Kako je teška narodna nošnja. Mora da je mami bilo jako vruće u njoj.

Zašto su predmeti drveni ili željezni?

Zato jer se tada nisu radile stvari kakvih imamo sad.

 

Projekt provele odgojiteljice Montessori skupine: Vesnica Čizmar, Marija Cvetković Sam i Marina Borić

Sportski dan na stadionu Radnik

Povodom Dječjeg tjedna djeca iz područnog objekta Donja Lomnica sudjelovala su u Sportskom danu na SRC Radnik.

Nogometni treneri osmislili su deset radnih jedinica na kojima su se djeca izmjenjivala u različitim motoričkim igrama kao npr. Crna kraljica 1,2,3; mali nogomet; gađanje čunjeva i slično.

Djeca su uživala i aktivno sudjelovala u sportskoj manifestaciji i prekrasnom sunčanom danu. Poseban doživljaj bio je fotografiranje s našim nogometnim prvoligašima (seniori).

 

 

Dan palačinki i vafla

U bogatom programu Dječjeg tjedna  u DV Lojtrica tradicionalno se obilježio Dan palačinki i vafla. U svim objektima našeg vrtića djeca su “slatki” dan provela u bogatom okruženju i poticajima.

Na temelju svojih iskustava djeca su se dosjećala koji su sastojci potrebni za izradu palačinki i vafla. Mogli su prepoznavati senzorne kvalitete neposrednim promatranjem, manipulacijom i doživljavanjem mirisa, boja i tekstura.

U centralnom objektu u Velikoj Mlaki za djecu je organiziran i prigodan kviz znanja u kojem su sudjelovala djeca starijih vrtićkih skupina i djeca iz Montessori skupine. Pokazali su zavidna znanja o izradi njihovih omiljenih slastica.

Neke izjave djece u procesu izrade palačinki:
Što je potrebno za izradu palačinki?
”Treba nam ulje, pekmez i linolada.”
”Treba nam i brašno…mislim da nam treba i pola litre mlijeka.”
Kakve palačinke volite?
”S nutellom!”
”Ja volim žute.”
”Od meda!”
”Ja i tata volimo sa šećerom.”

Dječji vrtić Lojtrica podignuo zastavu Tolerantni vrtić

U sklopu ovogodišnjeg dječjeg tjedna, u Dječjem vrtiću Lojtrica održana je svečanost podizanja zastave Tolerantni vrtić. Zastava tolerancije i titula Tolerantni vrtić rezultat su jednogodišnjeg sudjelovanja u međunarodnom projektu ‘Say hello to the world“. Sudjelovanje u projektu pridonijelo je stjecanju vrijednih iskustava djece i odgajatelja, a velika vrijednost ovoga projekta prepoznata je i u razvoju temeljnih kompetencija za cjeloživotno učenje koje je potrebno razvijati od najranije dobi. Na svečanosti je održana i prezentacija projekta kojoj su prisustvovali brojni uzvanici iz područja predškolskog odgoja i obrazovanja te predstavnici grada na čelu s gradonačelnikom Draženom Barišićem. Samom činu podizanja zastave prisustvovala su i djeca koja su pjesmom i plesom popratila cijelo događanje. U znaku tolerancije i poštivanja različitosti, Dječji vrtić Lojtrica ponosno nastavlja svoj put razvoja kvalitete odgojno-obrazovnoga rada.

 

Pripremila: Petra Gotal

Dječji tjedan u Velikoj Gorici

Od 30. rujna do 4. listopada u Velikoj Gorici obilježit će se Dječji tjedan i 15. susret dječjih vijeća Hrvatske. Grad Velika Gorica je u suradnji s odgojno-obrazovnim ustanovama pripremio niz prigodnih aktivnosti namijenjenih djeci, roditeljima i stručnjacima, a više možete pronaći u letku.

 

SGDVH-program

Raspored DjecjiTjedan_2019

Dječji vrtić Lojtrica domaćin stručnog skupa edukacijskih rehabilitatora

Krajem svibnja u našem vrtiću održao se stručni skup u organizaciji Hrvatske komore edukacijskih rehabilitatora na kojem je sudjelovalo preko 30 edukacijskih rehabilitatora zaposlenih u odgojno-obrazovnim i ustanovama socijalne skrbi na području grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Edukacijsko rehabilitacijska djelatnost odnosi se na niz mjera i postupaka, temeljenih na znanstvenim spoznajama, usmjerenih osobama s teškoćama u razvoju kao što su rano otkrivanje, procjena, dijagnostika, rana intervencija, kreiranje osobno usmjerenih i obiteljski usmjerenih planova podrške te promicanje prava djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. Prepoznajući važnost cjeloživotnog učenja i razvoja osobnih i profesionalnih kompetencija stručnjaka koji rade s ranjivom skupinom djece i mladih Komora je organizirala edukaciju na temu „Kompleksne potrebe edukacijskih rehabilitatora“. Predavanje su održale prof. dr. sc. Jasmina Frey Škrinjar, doc. dr. sc. Sonja Alimović, s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu te Vlatka Vrbić, prof., stručna suradnica edukacijska rehabilitatorica našeg vrtića. Teme izlaganja odnosile su se na prevenciju burn-out sindroma, kritičko promišljanje i suvremene tendencije u edukacijskoj rehabilitaciji.

Dječji vrtić Lojtrica koji od samog osnutka njeguje inkluzivni pristup u odgoju i edukaciji djece s teškoćama u razvoju i dalje će surađivati s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom i Hrvatskom komorom edukacijskih rehabilitatora u cilju promicanja suvremene prakse, stručnog usavršavanja i prezentacije vlastitih dostignuća.