Djecu našeg vrtića razveselile kazališne predstave

Studio “Suncokret” iz Splita novom lutkarskom predstavom  naziva “Što ću biti kad odrastem?” još jednom je oduševio djecu našeg vrtića.

„Što ću biti kad odrastem? Koje je zanimanje najbolje?“ To su pitanja na koja su odgovore tražili glavni likovi ovog edukacijskog lutkarskog mjuzikla, Latica i Ivica. Uz raspjevane songove i atraktivne lutke  djeca su imala priliku upoznati se s raznim zanimanjima i njihovim posebnostima, a na samom kraju lutkarskog mjuzikla dobila su odgovor na pitanje: što ću biti kad odrastem? Ova predstava je, svojom  jednostavnom i djeci uvijek zanimljivom temom, otvorila mogućnost za razgovor te brojne druge aktivnosti koje će se nastaviti u odgojnim skupinama.

Odgojiteljice dramske skupine Dječjeg vrtića Lojtrica ove godine su pripremile pravo iznenađenje za naše mališane. Izvedbom predstave „Maša i medvjed“ izmamile su osmjeh na lice sve djece. Djeci već dobro poznata priča ruskog autora Olega Kuzovkova, po kojoj je snimljen i animirani film, na kazališnim daskama Lojtrice poprimila je potpuno drugačiji oblik. Odgojiteljice su izradile kostime i osmislile scenografiju, a tekst priče obogatile su humorističnim sadržajem. Tijekom cijele predstave djeca su aktivno sudjelovala odgovarajući na pitanja koja su im postavljali likovi iz priče i dokazali su da je ‘Maša i medvjed’ zaista zaživjela u njihovim srcima.

Dječji vrtić Lojtrica sudjelovao na konferenciji “Mliječni zub”

Sredinom studenog 2018. održana je druga edukativna konferencija “U potrazi za skrivenim talentima” namijenjena roditeljima i odgojno-obrazovnim stručnjacima koji rade s djecom rane i predškolske dobi. Uz eminentne stručnjake iz područja odgoja i obrazovanja s naglaskom na otkrivanju i razvoju darovitosti i dječjih talenata na konferenciji “Mliječni zub” sudjelovale su i odgojiteljice našeg vrtića, magistre ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Odgojiteljica Petra Gotal predstavila je studiju slučaja „Darovito dijete istražuje svijet – integracija darovitog djeteta u redovni program“, a odgojiteljica Josipa Jambrek, ujedno i voditeljica igraonice za potencijalno darovitu djecu predškolske dobi našeg vrtića, aktivno je sudjelovala na okruglom stolu pod nazivom „Odgojno obrazovna podrška potencijalno darovitoj djeci“. O svom iskustvu u radu s darovitom djecom odgojiteljica Jambrek govorila je u članku objavljenom u sklopu konferencijskog programa, kojeg u cijelosti možete pročitati na sljedećem linku.

 

http://mlijecnizub.hr/josipa-jambrek-kako-i-zasto-volim-raditi-s-darovitom-djecom/?fbclid=IwAR23XDYZ4lCZDqRKHI1ffm7nu2IVHwcml3GoCIHvlPGQLbFKrNf1UK_fuHA

Radionica „Kada boli – kako pomoći“

U Dječjem vrtiću Lojtrica, u organizaciji Ljekarne Zagrebačke županije održana je radionica za djecu predškolskog uzrasta pod nazivom „Kada boli – kako pomoći“.

Na radionici djeca su se upoznala  s postupcima pri saniranju lakših ozljeda poput ogrebotina, laganog krvarenja ili uboda. Izrađivali su i kreme za pomoć kod ozljeda od samo nekoliko sastojaka. Kroz raznovrsne zabavne sadržaje primjerene dječjoj dobi ljekarnici su djeci nastojali približiti svoj posao te ih upoznati s osnovnim sredstvima za pružanje prve pomoći, saniranju rana, ozljeda i lijekovima.

Djeca su bila oduševljena radionicama, aktivno su u njima sudjelovala, a na kraju radionice bogatiji za još jedno iskustvo dobili su i poklon vrećicu s proizvodima ljekarne.

“Kada boli…” – radionice u DV “Velika Gorica” i DV “Lojtrica”

Dječji vrtić Lojtrica na stručno-znanstvenom skupu

Drugi znanstveno umjetnički simpozij na temu poticanja kvalitete u dramskom stvaralaštvu održan na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu bio je izvrsna prilika da se prezentiraju rad i dostignuća u ovom području u sklopu programa predškole Dječjeg vrtića Lojtrica.
Odgojiteljica Ana Marija Cimaš predstavila je svoj projekt kojemu je cilj bio razvoj pozitivne slike o sebi kroz prepoznavanje i izražavanje emocija verbalnom i neverbalnom komunikacijom. Dramatizacijom literarnih djela i igrokaza primjerenih razvojnoj dobi djece potaknut je socio-emocionalni razvoj djece, odnosno razvoj samovrednovanja. Gotovo svakodnevno odgojitelji su stvarali uvjete i kreirali prostor u odgojnoj skupini u kojemu su djeca mogla svoje vještine i kompetencije prepoznati i koristiti u procesu stvaranja igrokaza.
Krajnji rezultat bio je uspješna dramatizacija eko predstave “Sve srećice Neznanka raščupanka” prema predlošku istoimenog igrokaza uvaženog književnika Milivoja Pašičeka.
Ovaj pedagoški rad i doprinos struci bit će objavljen i u Zborniku Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
pripremila: Gordana Belavić, odgojiteljica

 

Poziv na izložbu projekta „Kulturna baština kao poticaj za likovno stvaranje“

Izložba dječjih radova može se pogledati na dječjem odjelu Gradske knjižnice Velika Gorica, u prostoru Pučkog otvorenog učilišta na 2. katu, u razdoblju od 15.10. do 15.11.2018.

U mješovitoj odgojno obrazovnoj skupini Montessori programa djeca i odgojiteljice proveli su projekt pod nazivom „Turopolje“. Cilj ovog projekta nije samo upoznati djecu s kulturnom baštinom, nego kroz razvoj osjećaja i doživljaja graditi vlastiti identitet.

Poveznica projekta sa likovnom aktivnosti je u citatu iz literature: „Likovno stvaralaštvo, likovni odgoj i obrazovanje kao ljudska djelatnost i dio odgojno – obrazovnog sustava, predstavljaju specifičan medij spoznaje svijeta i vizualne stvarnosti. Preko tog moćnog medija uvodimo djecu i mlade u promatranje i doživljavanje likovnih pojava i likovnih djela, u svijet likovnih ideja i likovne pismenosti, likovnih znakova i poruka.“ ( Brajčić M., 2002.)

Čovjek i kultura su u međuodnosu, čovjek svojim djelovanjem stvara kulturu, a kultura čovjeku osigurava osobnost i gradi njegov identitet. Zato se kultura i baština trebaju njegovati, čuvati te prenositi na mlađe generacije. Važno je djetetu osigurati poticajnu sredinu za upoznavanje kulturne baštine uz njegovanje aktivnog sudjelovanja djeteta i iskustvenog učenja uz primjenu istraživačkog rada.

Izjave djece tijekom provođenja projekta:

Što je narodna nošnja?

Posebna odjeća, jer je sad nema za kupiti. Jako je skupa. Ta nošnja se radi od kolovrata.

Gdje se može kupiti narodna nošnja?

Može se kupiti tamo gdje su najčešće ljudi hodali iz prošlosti.

Kako sam se osjećala kad sam odjenula narodnu nošnju?

Kad sam obukla narodnu nošnju osjećala sam se čudno jer nikad prije nisam bila tako obučena.

Kako je teška narodna nošnja. Mora da je mami bilo jako vruće u njoj.

Čemu služi ćup?

Za vodu i mlijeko.

Pletena košarica služi?

Za nošenje malih stvari.

Čemu služi vreteno?

Za omotavanje niti od kojih se radila odjeća.

Čemu služi kolovrat?

Stavlja se na njega vreteno, a krug se vrti kako bi vreteno funkcioniralo da može raditi odjeću od niti.

Čemu služi pegla?

Bila je jako teška i tako se ravnala odjeća.

Što je preslica?

To je drvena stvar s kojom se pomagalo ili stavljalo niti od kolovrata.

Zašto su predmeti drveni ili željezni?

Zato jer se tada nisu radile stvari kakvih imamo sad.

 

Projekt provele odgojiteljice Montessori skupine:

Vesnica Čizmar, Marija Cvetković Sam i Marina Borić

 

Sjednica dječjeg gradskog vijeća

Na dan otvorenja Dječjeg tjedna u Vijećnici Pučkog otvorenog učilišta održana je Sjednica dječjeg gradskog vijeća. Na sjednici s gradonačelnikom Draženom Barišićem i zamjenicima gradonačelnika Krešimirom Ačkarom i Ervinom Kolarecom sudjelovala su djeca predstavnici vrtića,  osnovnih škola i  drugih odgojno-obrazovnih ustanova s područja Velike Gorice. To je bila izvrsna prilika za najmlađe da prezentiraju svoje ideje i potrebe. Predstavnik Dječjeg vrtića Lojtrica bio je dječak Marin Dubravčić. Najmlađa djeca u našem vrtiću vrijeme boravka na zraku provode u bogato opremljenom dvorištu, a odnedavno i u vožnji baby busom. Kako bi vožnja baby busom bila što sigurnija Marin Dubravčić  predložio je gradonačelniku uređenje pješačke staze koja vodi od vrtića  do škole u Velikoj Mlaki. Odgovor gradonačelnika razveselio je našeg malog vijećnika, ali i svu djecu Lojtrice, jer je odgovor gradonačelnika bio pozitivan i stazu za sigurnu šetnju možemo očekivati već slijedeće godine.