Humanitarna izložba dječjih radova

Skupina djece s programom ranog učenja engleskog jezika iz Velike Mlake s veseljem se uključila u projekt Škole za Afriku, kojeg je tijekom dva mjeseca planski provodila s još dvije skupine u objektu Smendrovićeva 9.

Humanitarni projekt potaknuo nas je da izađemo iz okvira ustanove dječjeg vrtića i predstavimo svoj rad na projektu široj zajednici i na taj način pokušamo prikupiti dodatne novčane priloge koje prosljeđujemo Unicefu. Dobra suradnja s Gradskom knjižnicom Velika Gorica omogućila nam je postavljanje humanitarne izložbe dječjih radova. Izložbu možete posjetiti u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica na odjelu dječje knjižnice od 10. do 17. veljače 2017.

Podržite ovaj projekt, posjetite izložbu i pogledajte što su sve djeca kreativnim radom izradila.

Više o samom projektu Škole za Afriku možete pronaći na službenim stranicama Unicefa.

Gostovanje kazališta Lutonjica

Početkom veljače ponovo smo ugostili kazalište Lutonjica koje je za djecu svih vrtićkih skupina izvelo predstavu Frkafuljak autorice Natalije Pećarine.

Zanimljiva lutkarska predstava progovara o dječjim razvojnim strahovima kao što su strah od visine, vožnje prijevoznim sredstvima, buke kućanskih aparata i sličnih. Dječju pažnju u potpunosti su zaokupile lutke, odlična animacija glumice te glazba. Predstava će zasigurno biti poticaj za mnoge aktivnosti u skupinama s ciljem suočavanja i rješavanja raznih strahova.

Djeca našeg vrtića u školi klizanja 2016

U skladu s Godišnjim planom i programom djeca starija od 5 godina polazila su desetodnevnu školu klizanja. Ove godine klizalište se nalazi na Trgu Stjepana Radića u Velikoj Gorici.

Uz stručno vodstvo trenera sportske škole Zagi djeca su postepeno savladavala klizačke tehnike. Nekima je ovo bio prvi susret s ledom, dok su drugi usavršavali prethodno stečene vještine. Po završetku programa djeca su kao nagradu za ustrajnost i trud dobila diplome. Uz svakodnevnu sportsku aktivnost na ledu i boravak na svježem zraku bila je ovo prilika za zajedničko druženje u blagdanskom ozračju.

Djeca vrtića za djecu Afrike

Empatija, solidarnost i međusobno pomaganje vrijednosti su koje u vrtiću njegujemo od najranije dobi. U listopadu 2016. Dječji vrtić Lojtrica uključio se u Unicefov projekt “Škole za Afriku”. Projekt provode tri odgojne skupine u objektu Smendrovićeva 9, Velika Mlaka: srednja skupina, skupina sa programom ranog učenja engleskog jezika i predškolska skupina. Istraživanjem kulturnih i vjerskih obilježja, geografskog položaja, biljnog i životinjskog svijeta djeca spoznaju i uče o toleranciji, različitostima i specifičnostima afričke kulture i života.

Unicef u Hrvatskoj provodi mnoge akcije kako bi sva djeca, već od prvih dana života, dobila priliku odrasti u sigurnom i poticajnom okruženju. Od 2008. godine ured Unicef-a za Hrvatsku, u suradnji sa zainteresiranim odgojno-obrazovnim insitucijama prikuplja sredstva za program “Škole za Afriku”. Njime se djeci iz trinaest afričkih zemalja želi podržati ostvarenje jednog od temeljnih prava: pravo na obrazovanje. U protekloj godini program je podržalo više od 80 000 djece iz cijele Hrvatske

Djeca u našem vrtiću na zanimljiv način uče o dječjim pravima i kroz niz organiziranih aktivnosti uče kako prikupiti sredstva kojima bi pomogli svojim vršnjacima u zapadnoj afričkoj državi Burkina Faso. Prikupljeni novac iskoristit će se za izgradnju i obnovu škola, sanitarnih prostorija, opskrbu pitkom vodom, nabavu knjiga i dodatnu edukaciju školskog osoblja. Posebna briga vodit će se o djevojčicama koje su više od dječaka uskraćene za mogućnost školovanja.

Vrtić u kampanji “Za manje otpada”

Dječji vrtić Lojtrica u sklopu kampanje “Za manje otpada” 9. studenog 2016. godine organizirao je akciju prikupljanja starog papira i PVC čepova.

Cilj akcije i kampanje: smanjiti otpad te dugoročno utjecati na promjenu navika kod djece.

Otpad je najbolja tema za početak rada s djecom na problemu zaštite okoliša, jer je problem otpada lako uočljiv, a rezultati njegovog rješenja odmah su vidljivi.

Uz razvijanje ekološke svijesti naša akcija imala je i humanitaran karakter, jer je sve prikupljeno proslijeđeno Udruzi „Stari papir za novi osmjeh“ koja prikupljena sredstva donira Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma. U akciji je prikupljeno 320 kg starog papira i 37 kg PVC čepova.

Hvala djeci, roditeljima i zaposlenicima vrtića što su se odazvali akciji i pokazali spremnost pomoći drugima.

Mi jedemo odgovorno

„Mi jedemo odgovorno“ naziv je novog projekta Udruge Lijepa Naša i EKO škola u koji se uključio i naš vrtić. U projektu sudjeluje 9 europskih zemalja članica Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš (FEE) i sufinanciran je od strane europske unije.

Cilj projekta: doprinijeti da djeca, roditelji, svi mi osvijestimo i razumijemo da će način našeg razmišljanja o hrani direktno utjecati na zdravlje našeg planeta, klimatske promjene, smanjenje siromaštva…

13.10.2016. u vrtiću Lojtrica održan je seminar koordinatora projekta za sjeverozapadnu Hrvatsku u organizaciji Udruge Lijepa Naša.

Kroz pitanja:  Što jedem?, Koliko otpada proizvodim?, Odakle dolazi i kako je proizvedena moja hrana?, Kako sve utječe hrana na ljude i planet? želi se razviti kritičko razmišljanje, znanja, vještine i stavovi koji će dovesti do novih obrazaca ponašanja i novih prehrambenih navika. Naučeno odgojitelji primjenjuju u radu s djecom, roditeljima i ostalim radnicima vrtića.

Prilikom projektnog izleta u Etno naselje KUD-a Novo Čiče početkom listopada djeca vrtićkih skupina naučila su: od čega i kako nastaje kukuruzno brašno, koja se jela mogu pripremiti od kukuruza, kako se sije lan i za što se upotrebljava sjeme i biljka lana, što nam sve treba za napraviti prirodni sok od jabuka. Potaknuti  naučenim djeca su narednih dana proizvodila prirodni sok i kašice od jabuke. Svoje proizvode podijelili su zaposlenicima vrtića i prikupili simboličnu novčanu donaciju za humanitarni projekt „Škole u Africi“.