Preporuka slikovnica za ljetne dane

Kako bi dodatno ispunili ove ljetne dane, pogotovo kada je najtopliji dio dana i nije sigurno boraviti vani izloženi suncu, donosimo vam tri preporuke za ljetne slikovnice.

Odlučili smo se za dva domaća autora. Prva knjiga je „Baltazar mora spasiti more“ čiji je tekst napisala Silvija Šesto. U ovoj priči profesor Baltazar rješava jedan morski i ekološki problem. Nepoznata zelena alga zamutila je bistro plavo more dok je vjetar Bura utonuo u pravi zimski san. Nastala je panika i uzbuna, no profesor Baltazar uvijek nađe pravo rješenje pa je tako i ovoga puta spasio more, ali i pokazao svima da je prijatelju koji pogriješi, uvijek dobro oprostiti.

Drugu priču napisala je Željka Horvat-Vukelja a naslov priče je „Kako je kornjača išla na ljetovanje“. Glavni lik ove priče je kornjača koja je odlučila ići na ljetovanje i to baš na more. Čula je ona mnoge lijepe priče o moru pa je krenula na put. Hodala je danima, tjednima uporno i strpljivo i tako putem prošla kroz sva godišnja doba i susrela neke životinjice. Nakon dugog puta i proživljenih situacija zaključila je da je kod kuće ipak najljepše.

Na kraju vam preporučujemo djeci dobro poznatu priču „Riba duginih boja“ čiji je autor Marcus Pfister. Priča je to o prekrasnoj ribici imenom Srebrica koja je sa svojim blistavim ljuskicama bila najljepša riba u oceanu. Zbog svoje taštine i umišljenosti s vremenom sve više ostaje sama. Tokom priče ribica Srebrica ipak shvati da prijatelje ne može pridobiti svojom ljepotom već dijeljenjem svoga blaga s ostalim ribama. Na kraju priče Srebrici ostaje samo jedna ljuskica ali je sretna jer je okružena prijateljima s kojima se igra. Slikovnica donosi poruku o zajedništvu i dijeljenju a smatra se klasikom među slikovnicama i dobitnica je mnogih nagrada.

Uživajte u ljetnim danima sa svojom djecom uz ove prekrasne priče!

Kako djetetu pomoći da.. (p)ostane samostalno i odgovorno

Edita Slunjski

 

Priručnik „Kako djetetu pomoći da.. (p)ostane samostalno i odgovorno“ jedan je od devet priručnika prof. dr. sc. Edite Slunjski u kojima autorica znanstvene spoznaje oblikuje u zanimljive i lako čitljive tekstove koji obogaćuju i inspiriraju čitatelje.

Priručnici su namijenjeni roditeljima, odgajateljima i učiteljima.

Dijete se rađa kao biće koje želi i može misliti, učiti, komunicirati, stvarati, voljeti, odlučivati i biti odgovorno. Ovo je knjiga o tome kako mu pomoći da sve to čini još bolje i uspješnije.

Priručnik na zanimljiv način potiče na promišljanje o pitanjima odgoja i obrazovanja iz novog kuta te na (samo)procjenu vlastite uloge u tom procesu. Neki problemi opisani su pojednostavljeno, a situacije prikazane karikirano, riječima ili crtežom.

„Nijedan oblik „dresure“ nije pravi put odgoja djeteta. Dijete nije kućni ljubimac kojeg pripremamo za „pobjedu na izložbi“ nego osoba koju osposobljavamo za samostalan, kvalitetan i odgovoran život.“

“Čuvam prirodu jer znam koliko mi daje”

Tatjana Gjurković, Tea Knežević

 Glavni lik ove zanimljive i edukativne slikovnice Gregor često se igra s prijateljima u gradskom parku. Problem nastaje kada njihove igre počinju uključivati trganje granja, cvijeća i lov na malene nemoćne životinjice. Iako se sve to djeci može činiti vrlo zabavno, jedna je pčelica djeci objasnila da to nije dobro. Na taj način pobudila je djeci njihovu empatiju podsjetivši ih da je priroda oko nas živa te kako naši postupci jako utječu na nju. Djeca dobivaju poruku kako je vrlo važno da svojim ponašanjem budemo dobri prema prirodi kako bismo još više uživali u ljepoti onoga što nam priroda daje.

Slikovnica se bavi ekološkom empatijom, koja se odnosi na razumijevanje i dijeljenje emocionalnog iskustva sa živim prirodnim svijetom koji nas okružuje. Na taj način djeca stjecanjem empatičnih iskustava razvijaju pozitivne stavove i ponašanja prema svojem okolišu.

Neka istraživanja pokazuju kako se povezanost s prirodom odnosi na to kako se osoba identificira s okolišem te da će ti pojedinci doživjeti okoliš kao dio sebe. Stoga, ukoliko djeca slušaju o tome kako neka životinja teško živi jer ne može pronaći hranu radi smanjenja staništa zbog ljudskog djelovanja, dijete se može staviti u poziciju te životinje te doživjeti patnju koju životinja osjeća.

Kroz jednostavnu priču djeca će razvijati empatiju prema okolišu, živom i neživom svijetu oko nas kako bi ih se motiviralo da se o njemu brinu i da čuvaju prirodu.

Slikovnicu svakako preporučamo kao adekvatan razvojni poticaj u nadolazećem periodu obilježavanja “Eko dana” kojeg obilježavamo i u našem vrtiću te kao primjereno sredstvo koje će vam osigurati kvalitetno provedeno vrijeme s vašim djetetom.

„Sve smo pokušali“

Isabelle Filliozat

 

Ovaj priručnik namijenjen je roditeljima djece u dobi od jedne do pet godina, a govori o onim situacijama kojih se svi pomalo užasavamo. To su dječja protivljenja, plač i ispadi bijesa. Kako reagirati u tim izazovnim situacija i kako postupiti kao roditelj? Često se roditelji u tim situacijama osjećaju nemoćno i nesigurno. Svi znamo da vikanje, pa čak i udarci nisu rješenje. Kome su primjerene kazne, a kome nisu? Sve ove teme pronaći ćete u ovom zanimljivom priručniku.

Priručnik  „Sve smo pokušali“ sadrži neka znanstvena objašnjenja koja nam pomažu da bolje razumijemo svoje dijete, što ono prolazi i zašto se tako ponaša. Koji je pravi uzrok takvog ponašanja i kako situaciju riješiti na što mirniji način.

Autorica knjige je Isabelle Filliozat psihologinja, edukatorica iz područja psihoterapije i ravnateljica Škole za socijalnu i emocionalnu inteligenciju. Kako sama autorica kaže u knjizi nisu recepti koji jamče uspjeh kod svakog djeteta. Svako dijete je drugačije. Ovo su njezina iskustva i moguća rješenja. Na vama je da ih isprobate kod svog djeteta.

Osim objašnjenja nekih svakodnevnih situacija (imate opis situacije iz perspektive roditelja i djeteta, ali i znanstveno objašnjenje) u kojima se kao roditelji možete pronaći tu su i prigodne ilustracije čija je autorica Anouk Dubois. Ona je terapeutkinja za psihomotorne poremećaje, psihološka savjetnica za djecu predškolske dobi, certificirana instruktorica „Svjesnog roditeljstva“ i trenerica učinkovite komunikacije prema Gordonovoj metodi. Mislim da su ilustracije odlično nadopunile tekst i da ćete se kao mladi roditelji lako prepoznati u brojnim nacrtanim situacijama.

Knjiga je vrlo jednostavna za čitanje. Podijeljena je u cjeline s obzirom na dob djeteta. Već iz naslova odlomaka pomožete prepoznati specifičnosti pojedinog razdoblja.

Jeste li spremni propitati neke svoje navike, uvjerenja i istine?!

„Gricko-lov na čudovište“

Emma Yarlett

Gricko je maleno žuto čudovište koje voli grickati knjige, slikovnice, atlase, romane, bajke.

Na jednostavan a zanimljiv način ova slikovnica širi spoznaje o svijetu oko sebe. Tako će djeca moći otkriti koliko je Sunce udaljeno od Zemlje, tko je čovjek koji je prvi sletio na Mjesec, prepoznati razne nijanse boja te mnoge druge zanimljive činjenice.

Interaktivne stranice sa prozorčićima na zabavan način potiču djecu da tijekom čitanja aktivno sudjeluju, traže Gricka, uključuju svoju maštu i na svakoj stranici ispočetka proživljavaju  pravu pustolovinu sa ovim malim nestašnim čudovištem.

Slikovnica ima također i drugi nastavak „Gricko- Čudovište koje gricka knjige“.  Na jednako dinamičan način i u ovom nastavku Gricko juri kroz razne djeci poznate naslove. Njegov nestašluk donosi drugačiju verziju priče o Crvenkapici, Zlatokosi i Janku.

Što se na kraju ove priče dogodilo sa Grickom?

Pokušajte sami otkriti, sigurno ćete i Vi uživati jednako kao i djeca.