Preporuka slikovnice „Miš lavljeg srca“

Ako tražite slikovnicu koja će očarati vašu djecu i prenijeti im važne životne lekcije, “Miš lavljeg srca” je idealan izbor. Ova priča o hrabrosti, prijateljstvu i samopouzdanju, napisana jednostavnim i pristupačnim jezikom, pogodna je za djecu različitih uzrasta. Evo nekoliko razloga zašto je ova slikovnica odlična za vaše mališane.

Temeljne vrijednosti i lekcije
“Miš lavljeg srca” prati priču malog miša koji, unatoč svojoj veličini i vanjskoj krhkosti, pokazuje nevjerojatnu hrabrost i snagu karaktera. Kroz njegove avanture, djeca uče da istinska hrabrost dolazi iznutra i da veličina nije uvijek mjerilo snage. Slikovnica pomaže mališanima da shvate kako je važno vjerovati u sebe, bez obzira na prepreke koje se nađu na njihovom putu.

Razvijanje emocionalne inteligencije
Jedan od najvažnijih aspekata “Miša lavljeg srca” je način na koji pomaže djeci da razviju emocionalnu inteligenciju. Priča potiče djecu da prepoznaju i razumiju vlastite emocije, kao i emocije drugih. Kroz identifikaciju s mišem, mališani uče o empatiji, suosjećanju i važnosti podrške prijatelja i obitelji. Ova slikovnica pruža platformu za razgovor o osjećajima i načinima kako se nositi s njima na pozitivan i konstruktivan način.

Promicanje ljubavi prema čitanju
“Miš lavljeg srca” je slikovnica koja će zasigurno zainteresirati vaše mališane i potaknuti ih na daljnje istraživanje svijeta knjiga. Jednostavan i ritmičan jezik priče, u kombinaciji s privlačnim ilustracijama, čini ovu knjigu savršenim prvim korakom u stvaranju navike čitanja.

Edukativni aspekti
Osim što razvija emocionalne vještine, “Miš lavljeg srca” nudi i brojne edukativne aspekte. Kroz priču, djeca uče o različitim životinjama, njihovim staništima i osobinama, što doprinosi širenju njihovog znanja o prirodi i svijetu oko nas. Ova slikovnica može biti sjajan uvod u teme prirodnih znanosti, potičući radoznalost i želju za učenjem.
Nadamo se da će “Miš lavljeg srca” postati omiljena knjiga vašeg djeteta i da će vam pružiti mnoge nezaboravne trenutke zajedničkog čitanja i razgovora. Uživajte u ovoj predivnoj priči i svemu što ona donosi vašim mališanima.

Hunter Clarke Fields: „Odgajanje dobrih ljudi“

Kao roditelj nastojite pružati primjer ljubaznosti, suosjećanja i strpljenja u interakciji sa svojom djecom. Ali, nijedan roditelj nije savršen, a u teškim ili stresnim trenucima možda reagirate na načine koji se ne podudaraju s vašim idealnim modelom roditeljstva – primjerice, vikanjem. Niste sami. Roditeljske su reakcije često duboko ukorijenjene i vjerojatno ste ih naučili od svojih roditelja. Kako prekinuti taj krug i biti roditelj, ali i osoba kakva želite biti? Prepuna praktičnih savjeta, Odgajanje dobrih ljudi može vam pomoći da ostanete uzemljeni – čak i tijekom najgorih djetetovih izljeva bijesa – i odgovoriti na njih konstruktivno i suosjećajno.

Osim toga, naučit ćete sve što je potrebno za izgradnju odnosa s djetetom temeljenog na ljubavi i uzajamnom poštovanju. Kada djeca vide da roditelji reagiraju ljubazno i strpljivo, ona se uče ljubaznosti. Ovaj vodič pomoći će vam da shvatite kako mijenjanje vaših vlastitih „automatskih reakcija“ može imati dugoročan pozitivan učinak – ne samo na vas i vašu djecu, nego i na buduće naraštaje.

Izbjegnite roditeljske zamke i odgojite dobre ljude!

 

„Umiriti ću sebe da mogu umiriti tebe“

Tatjana Gjurković i Tea Knežević, autorice su ove zanimljive i edukativne slikovnice koja kroz priču zapravo istražuje emocionalnu empatiju.
Priča govori o dječaku Toniju i djevojčici Niki. Djevojčica Nika dolazi u vrtić te se požalila svom prijatelju Toniju kako je tužna jer joj je umrla mačka. Toni nije poznavao njezinu mačku, ali mu je bilo žao što je Nika tako tužna i uzrujana zbog gubitka svoje mačke. Dječak je shvatio da prvo mora umiriti sebe kako bi lakše pronašao način da umiri svoju prijateljicu i pomogne joj.
Slikovnica kroz zanimljivu priču i kreativne ilustracije želi djeci približiti pojam emocionalne empatije.
Emocionalna empatija ili drugim riječima empatija osjećajima je stanje kada se možemo suosjećati s emocijama osobe kraj nas. To znači da, ne samo da razumijemo situaciju druge osobe već da ju i na tjelesnoj razini osjetimo. Neki od načina kako ćemo ju prepoznati su kada vidimo te osjetimo da je osoba uz nas u sličnom emocionalnom stanju kao i mi.
Slikovnica pažljivo ističe važnost razumijevanja i suosjećanja s tuđim emocijama, naglašava kako je bitno biti tamo za prijatelje u njihovim teškim trenucima. Kroz ovu priču djeca dobivaju dragocjenu lekciju o tome kako upravljati vlastitim emocijama kako bi mogli biti podrška drugima u njihovim izazovima. Ova prekrasno ilustrirana slikovnica ne samo da zabavlja već i educira, pružajući djeci dublje razumijevanje emocionalne inteligencije i važnost pomaganja i prijateljstva u životu.
Dječji vrtić Lojtrica želi Vam ugodno i edukativno čitanje! ????

Preporuka literature za roditelje

Jedan od načina na koji možete kvalitetno provesti vrijeme sa svojim djetetom je čitajući mu priču ili slikovnicu. Zajedno s djetetom možete uroniti u neke nove i zanimljive svjetove iz mašte koji će zabaviti i educirati vaše mališane. Čitajući mu, osim zabave pružate mu i mogućnost da obogati svoj rječnik, govor, pamćenje i koncentraciju. Važno je pritom voditi računa o odabiru kvalitetne i estetski vrijedne književnosti kako biste obogatili male umove.
U tome će vam pomoći knjiga autorica Ande Bukvić Pažin i Marije Ott Franolić pod nazivom Velika važnost malih priča. Ova popularnoznanstvena knjiga upoznaje čitatelja s važnošću čitanja djeci, kako djecu motivirati na čitanje, te odabrati primjerenu vrstu književnosti za djecu. Autorice se vode suvremenim spoznajama u području čitanja, te konkretno opisuju načine kojima se može potaknuti interes za čitanje kod djece.
Kako bi vaša djeca zavoljela čitanje važno je da su u dodiru s zanimljivom i kvalitetnom literaturom, u čemu će pomoći ova knjiga koju preporučujemo.

SLIKOVNA ZAGONETKA

SLIKOVNA ZAGONETKA
(Rachel Williams)

Otkrite čaroban svijet divljih staništa sa svojom djecom kroz edukativnu slikovnicu „Slikovna zagonetka“ autorice Rachel Williams. Slikovnica skrivača u prirodi pruža obitelji nezaboravno putovanje kroz šest različitih divljih staništa diljem svijeta. Sa 70 slikovnih zagonetki, cijela Vaša obitelj će istraživati europske šume bukve, osjetiti vrućinu Sahare, istražiti stjenovite krajobraze Stjenjaka, doživjeti bogatstvo Amazonije, očarati se podvodnim životom Velikog koraljnog grebena te osjetiti ledenu čaroliju arktičkog otočja Svalbard. Svako stanište donosi svoj jedinstveni set izazova, potičući istraživački duh malih čitatelja. Ilustracije svakog staništa prikazuju desetke kamufliranih životinja, a dodatne stranice pružaju savjete za pronalaženje onih najteže uočljivih. Zagonetke s rimom pružaju edukativno iskustvo, a osim toga, roditelji će pronaći dodatne informacije o staništima i životinjama, zajedno s pričom koja povezuje sve dijelove knjige. Pripremite se na zajedničko istraživanje divljeg svijeta uz ovu inspirativnu slikovnicu. Ova slikovnica nije samo igra već i prilika za obiteljsko povezivanje kroz zajedničko istraživanje i učenje o fascinantnom svijetu divljih životinja.
Dječji vrtić Lojtrica želi Vam ugodno te edukativno istraživanje i čitanje! ????