Večer matematike

Večer matematike skup je interaktivnih radionica u kojima sudjeluju djeca i njihovi roditelji uz koordinaciju odgojitelja. Ovakva druženja potiču izgradnju pozitivnog stava djece prema matematici, a svrha im je  popularizacija matematike. Sudjelovanje u zabavnim aktivnostima otkriva često zaboravljenu – zabavnu stranu matematike, stvara nove ideje o tome što matematika jest i čime se bavi te dokazuje da matematičke probleme, nesvjesni vlastitog talenta, svakodnevno svi uspješno rješavamo.

Zadovoljstvo nam je obavijestiti  Vas da će se  ove godine u našem vrtiću  održati Večer matematike,  u suradnji s  Hrvatskim  matematičkim  društvom, i to u četvrtak,  1. prosinca 2022. od 18-20 sati u objektu u Smendrovićevoj 9.

Zbrojite se i dođite jer – matematika može biti zabavna !

Veselimo se vašem dolasku!

Početak nove pedagoške godine

U četvrtak, 1. rujna ponovo se otvaraju svi područni objekti našeg vrtića:

  • Velika Mlaka, Smendrovićeva 9
  • Velika Mlaka, Školska 20
  • Mičevec, Savska 1
  • Gradići, Gajeva 3
  • Donja Lomnica, Školska 2
  • Donja Lomnica, Školska 4
  • Lukavec, Dolenska 20
  • Selnica Šćitarjevska, Selnica Šćitarjevska bb

Raspored djece po odgojnim skupinama možete pronaći na info kutiću svakog objekta vrtića u srijedu 31.08. ili dobiti telefonskim putem od stručnih suradnika vrtića u vremenu od 8:00 do 15:00 sati.

Sva novoupisana djeca dolaze prvi dan na prilagodbu u svoju skupinu u 9:00 sati.

U vrtić ne mogu krenuti djeca čija oba roditelja nisu potpisala Ugovor i oni koji nisu dostavili vrtiću potvrdu o obavljenom sistematskom pregledu pedijatra, kao ni djeca koja su na odgodi školovanja, a roditelji nakon postupka pregleda i upisa nisu o tome obavijestili stručni tim vrtića.

Informacije o prilagodbi i potrebnim stvarima za boravak u vrtiću nalaze se u letku Moj vrtić kojeg možete ovdje preuzeti.

 

Moj_vrtic_novo

Predstva „Jan u potrazi za novom obitelji“

U tjednu od 23. do 27. svibnja dramska skupina našeg vrtića predstavila je djeci zabavnu, toplu i poučnu priču pod nazivom „Jan u potrazi za novom obitelji“.

Voditeljica dramske skupine Petra Siladi osmislila je predstavu prema istoimenoj slikovnici Yanna Walckera. Odgojiteljica Manda Krvarić je svojom kreativnošću utkala toplinu i osobnost lutkama i kostimima, a sama scenografija djelo je zajedničkog rada cijele dramske skupine.
Predstavivši priču odgojiteljice su koristile različite tehnike dramatizacije, glazbu koja je davala razigranost i toplinu izvedbi, bogatstvo lutaka i didaktičkog materijala koje su izvirale iz čarobne kutije i tako djeci „zaustavljale“ dah i „mamile“ osmijeh na lica. Radi stvaranja cjelovitog doživljaja predstave su se odigravale pojedinačno po sobama svake odgojne skupine.

Priča prati dogodovštine ježića Jana koji ima u životu sve što mu je potrebno, ali unatoč tome po čitave se dane žali što mu mama daje previše poljubaca, što tata nema dovoljno vremena za njega, što njegova sestrica toliko brblja te odluči napustiti svoj dom i kreće u potragu za savršenom obitelji. Priča je prilagođena svakom djetetu koje odrasta u suvremenom svijetu.

Prikazuje različite oblike suvremene obitelji (nuklearnu, jednoroditeljsku, proširenu, posvojiteljsku obitelj te obitelj s dadiljom) koje ježić Jan susreće u svojoj potrazi pa se tako svako dijete vrlo lako može s njome poistovjetiti. Djeca se preko ježića Jana upoznaju s različitim obiteljima te dobivaju poruku kako ne postoji apsolutno savršena obitelj već kako ljubav, toplina, razumijevanje, prihvaćanje različitosti, praštanje, međusobno poštivanje i pomaganje je ono što svaku obitelj čini savršenom.

Proveden program Rastimo zajedno mini

Rastimo zajedno grupni je oblik podrške roditeljima najmlađe djece kojeg naš vrtić provodi od 2012. godine. Radi se o 11 radionica na kojima roditelji s voditeljicama i drugim roditeljima razmjenjuju informacije, znanja, vještine, iskustva te tako zajednički uče i pružaju si međusobnu podršku roditeljstvu. Program RZ mini nastao je u jesen 2020. uz podršku Generali osiguranja d.d. u inicijativi The Human Safety Net. Zamišljen je da se provodi u online obliku, ali ga je moguće provoditi uživo.

Tijekom mjeseca travnja i svibnja održan je ciklus od tri interaktivna predavanja s temama „Trebaju li djeca granice“, „Djeca i mediji“ i „Samo se igra?! – važnost igre za cjeloviti dječji razvoj“. Na predavanjima je sudjelovalo 12 roditelja iz područnog objekta Selnica Šćitarjevska. Voditeljice programa su psihologinja, pedagoginja, edukacijska rehabilitatorica i odgojiteljica našeg vrtića. U opuštenoj, ali radnoj atmosferi roditelji su razmijenili ideje o važnim odgojnim pitanjima te saznali nove informacije.

Program Rastimo zajedno/Rastimo zajedno mini planira se provoditi i u sljedećoj pedagoškoj godini stoga pozivamo sve zainteresirane roditelje da prate obavijesti na našoj mrežnoj stranici kako bi se uključili u program.  

Debata u „Munjevitim Lojtrićima“

Debata kao oblik tolerantne rasprave razvija komunikacijske, govorno-jezične i socijalne vještine te kritičko mišljenje, kao i motivaciju za učenjem i postignućem.

Djeca u igraonici za potencijalno darovitu djecu „Munjeviti Lojtrići“ imala su jedinstvenu priliku sudjelovati u debati na temu „Vrtićke proslave rođendana – voće ili slatkiši“. Pozivu vrtića rado se odazvala gđa. Katarina Drvodelić, voditeljica Debatnog kluba Grada Velike Gorice. Djeci je prije početka debate objasnila osnovna pravila debatiranja: dok jedan priča drugi slušaju, izmjenjuju se argumenti na način da su povezani s onim što je rečeno prije toga, argumenti trebaju imati objašnjenje zašto je nešto bitno i točno. Nakon kratke uvodne rasprave, djeca su se podijelila u dvije grupe ovisno o tome misle li da su za proslave rođendana u vrtiću bolji slatkiši (torta, kolači, bomboni i sl.) ili voće. Afirmacijska grupa koja je branila tezu da je bolje voće bila je brojnija od negacijske koja je tvrdila da su bolji slatkiši. Pojedina djeca na elokventan i argumentiran način branila su svoju tezu.

Ovo iskustvo djeci je bilo zabavno i zanimljivo, a prema riječima gđe. Katarine u nekima od njih kriju se i budući uspješni debatanti.

Svjetski dan knjige

 „Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se svake godine 23. travnja kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare.“ (https://hr.wikipedia.org/wiki/Svjetski_dan_knjige_i_autorskih_prava)

Obilježavanjem Svjetskog dana knjige dodatno se podsjećamo na važnost čitanja s djecom od najranije dobi. Ukoliko osiguravamo poticajno okruženje za dijete u kojem je ono okruženo knjigama te u kojem se s njime  redovito čita, uvelike pozitivno utječemo na razvoj predčitalačkih i predpisačkih vještina djeteta. Odrasli su tu i kao primjer za stvaranje djetetove  navike druženja s knjigama.

Djeca se u vrtiću svakodnevno susreću s knjigama. One su im dostupne kroz posebni centar koji posjeduje svaka soba dnevnog boravka, često različitog naziva poput  „Kutića knjižnice“, Kutića početnog čitanja i pisanja“ ili „Mekog kutića“. To je mjesto gdje su djeci svakodnevno dostupne razne knjige i slikovnice te ne prođe dan da se koja knjiga ne prolista, da se u koju knjigu ne zaviri.

Danas postoje prekrasne priče u različitim oblicima od kojh svaki ima neke svoje prednosti. Dostupne su nam priče i u digitalnom obliku, poput audio priča s dodatnim zvučnim efektima te video zapisa popraćenih slikama iz knjiga. Za djecu predškolske dobi ipak najviše preporučamo priče u svom izvornom fizičkom obliku – knjige koje donose mnoge dobrobiti za dijete i potiču njegov razvoj u mnogim područjima. Detaljnije o važnosti čitanja s djecom od najranije dobi i tome kako čitati možete pročitajte na stranici kampanje „Čitaj mi!“.

https://www.citajmi.info/naslovna/

https://centarproventus.hr/knjige-i-slikovnice/ – preporučene terapeutske slikovnice od kojih i naš Vrtić neke posjeduje i aktivno koristi.

https://evenio.hr/proizvod/slikovnice/higijena/mrljek-i-prljek-paket-od-cetiri-slikovnice-iz-serije-higijena/ – jako zabavne, smiješne i ujedno  poučne priče o higijeni – preporučamo!