„Zemljotres je prirodna katastrofa koju ne možemo predvidjeti niti kontrolirati pa je stoga izuzetno stresna za odrasle ljude, a osobito za djecu. Čak i ako nije razorne jačine, njegova pojava aktivira, na krajnje neugodan način, gotovo sva osjetila, dovodeći do šoka i osjećaja bespomoćnosti. Osobito ukoliko se potres ponavlja.“ (DIJETE I POTRES Savjeti za roditelje, Jasna Cvetković-Lay i Eva Jagić Vasilić)

U našem vrtiću svaka skupina je na svoj način s djecom provela razne aktivnosti vezane za potres. Mnoga djeca imala su potrebu prepričati kako je to izgledalo, kako su se osjećali, bilo da su se u trenutku potresa zatekli kod kuće ili u vrtiću. Podijelila su i to da su kod kuće dogovorili što učiniti ako opet dođe do potresa  i koje je najsigurnije mjesto u kući. U vrtiću smo u svakoj skupini odredili „sigurno mjesto“ na kojem se djeca okupljaju u slučaju potresa. Kako bi bili spremniji gotovo svakodnevno provedemo po jednu vježbu. Na razini svakog objekta izrađen je i Evakuacijski plan i Protokol postupanja u slučaju potresa s kojim su upoznati svi djelatnici te je provedena evakuacijska vježba. Djeca su također, ovisno o dobi, upoznata s tim što je to potres, kako nastaje, što činiti ako se dogodi dok smo u vrtiću u igri, za vrijeme popodnevnog odmora ili za vrijeme boravka na vrtićkom dvorištu.

Primjećujemo da su mnoga djeca postala smirenija i nemaju potrebu više toliko pričati o potresu, jednim dijelom jer smo im pomogli proraditi njihove strahove, objasniti događaje na njima razumljiv način te dati smjernice što i kako ukoliko se potres ponovi.

U obradi teme uvelike su nam pomogli i razni materijali Crvenog križa i Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, a neke od njih požete pronaći na njihovim mrežnim stranicama.

https://www.hck.hr/UserDocsImages/dokumenti/Mladi/Edukacije%20za%20djecu/Potres_edukativni%20materijal.pdf

https://www.poliklinika-djeca.hr/aktualno/novosti/besplatna-publikacija-djeca-i-obitelji-prije-tijekom-i-nakon-potresa/

 

Tekst pripremila: Marija Kmet, odgojiteljica