Učenje stranog jezika u našem vrtiću nije povezano samo s iskustvima i vještinama stečenima u odgojnoj skupini. Suradnjom sa širom društvenom zajednicom stvaraju se uvjeti za sudjelovanjima na raznim događajima i natječajima što u konačnici donosi djeci neprocjenjive spoznaje o svijetu i prirodi.

Ekološki održiv razvoj i očuvanje prirodnih bogatstava već od najranije dobi u spoznajnom smislu mogu se djeci približiti kroz igru i istraživačke aktivnosti.

Odgojiteljice Petra Gotal i Marija Kmet povele su djecu u istraživanje vode i prijavile se na natječaj dječjih radova LIDICE, pod nazivom „Voda je vrijednija od zlata“. Natječaj je organizirao Hrvatski školski muzej za 46. Međunarodnu izložbu dječje likovne umjetnosti koja će biti postavljena u Republici Češkoj.

Jedna od ideja bila je osmisliti i likovno razraditi kasicu prasicu u kojoj će se štedjeti kapljice vode, a druga je ideja proizašla iz aktualnih interesa u skupini povezanih s gusarima i blagom. Prateći interese djece nastale su zanimljive i originalne karte koje bi trebale pomoći gusarima istraživačima pronaći najvrjednije blago na svijetu – čistu i pitku vodu.

Djeca engleske skupine s nestrpljenjem očekuju rezultate spomenute izložbe, ali se i rado prisjećaju nagrade s natječaja „Barbara Petchenik“ međunarodnog kartografskog društva –ICA(International  Cartogaphic Association) pod nazivom „Volim karte“.

 

Sudjelovali su i na međunarodnom natječaju za izložbu umjetničkih radova djece i mladih u organizaciji Umjetničkog centra za djecu i mlade iz Finske na temu znakovitog naziva „Zajedno“, a nije im bilo teško odazvati se i na poziv Državne uprave za zaštitu i spašavanje da prijave svoje radove na temu katastrofa i snaga sustava civilne zaštite.

 

Odgojiteljice i djeca engleske skupine obogatili su prostor u kojemu borave poticajnim igrama i materijalima kroz koja su djeca dodatno imala priliku učiti i kojima ih se uspješno motiviralo na djelovanje i rješavanje različitih zadaća.

 

Pripremila: Gordana Belavić