U subotu 6.11.2021. održana je tradicionalna sadnja sadnica stabala u Gradićima. Nositelj projekta „Krajobraz Gradića“ (participacija, regeneracija i sanacija – projekt krajobraznog uređenja naselja) bili su DVD Gradići, a Grad Velika Gorica osigurao je sredstva za sadnice i tako podržao cijelu akciju.

 

Akciji su prisustvovali mještani naselja Gradići, odgojitelji, djeca i roditelji engleske skupine Dječjeg vrtića Lojtrica iz područnog objekta Gradići te učiteljica, učenici i njihovi roditelji iz Osnovne škole u Gradićima. Posađeno je tridesetosam velikih sadnica žalosne vrbe, crvenog javora, bijelog jasena, graba, lipe i mnogih drugih vrsta stabala. Brigu o okolišu mještani su, osim sadnjom stabala, iskazali i sakupljanjem otpada.

Cilj akcije je osvijestiti djecu i odrasle o važnosti očuvanja i brige za okoliš, kao i o važnosti suradnje cjelokupne lokalne zajednice.

 

Dječji vrtić Lojtrica ima titulu Eko vrtića i ponosno je brani već dugi niz godina.

Odgojiteljice iz područnog objekta Gradići njeguju razvoj senzibiliteta prema okolišu i podizanju ekološke svijesti kod predškolske djece. To čine kroz svakodnevne i raznovrsne aktivnosti poput odvajanja otpada u posebne spremnike, kompostiranja, plijevljenja, malčiranja, sadnje i zalijevanja povrtnjaka i cvjetnjaka.

Zajedničko sudjelovanje mještana Gradića i Vrtića u akcijama poput ove samo je još jedan korak boljoj i ekološki održivoj budućnosti i dobra suradnja s lokalnom zajednicom.

 

Napisala: odgojiteljica Martina Popijač