I u mom gradu Vukovar svijetli

Čuvajući uspomenu i sjećanje na žrtvu Vukovara i Škabrnje upalili smo svijeće u akciji „I u
mom gradu Vukovar svijetli“. Akciju je pokrenula gospođa Vini Rakić, magistrica
defektologije iz Splita. Njezina ideja bila je da se tog dana upale svijeće uz ulice nazvane po
Vukovaru. Ideja se brzo proširila cijelom Hrvatskom te se svake godine na taj način odaje
počast žrtvama Vukovara.

Kroz odgojno-obrazovni rad odgojiteljice su djeci na primjeren način približile tragičnu
prošlost Vukovara. Dan uoči državnog praznika Dan sjećanja na žrtve domovinskog rata i
Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u zajedništvu smo upalili svijeće ispred svih naših
objekata. Budući da je Dječji vrtić Lojtrica vrtić s eko statusom, ove godine izradili smo i
posebne lampione tako što smo iskoristili stare staklenke koje smo prigodno ukrasili.

Za kraj divna poruka gospođe Rakić, začetnice akcije: Vukovar je grad simbol cijelog
Domovinskog rata i svih ostalih mjesta i gradova koji su strahovito propatili, on je simbol za
naše jučer i danas – pa treba biti naše svjetlo i za sutra, naš putokaz i moralni lučonoša.

Pripremila: Marija Kmet, odgojiteljica

Dječji vrtić Lojtrica na znanstveno-stručnom skupu OMEP 2021

OMEP (Organisation Mondiale pour l’Education Préscolaire) je međunarodna, nevladina i
neprofitna organizacija koja se bavi svim aspektima odgoja i obrazovanja u ranom djetinjstvu.
Osnovana je 1948. godine. OMEP brani i promiče prava djece na odgoj i obrazovanje u svijetu i
podržava aktivnosti koje poboljšavaju dostupnost visoko kvalitetnog obrazovanja i skrbi za
djecu. OMEP Hrvatska osnovan je 19. svibnja 2011. te primljen u članstvo Svjetske organizacije
u srpnju 2011. na Svjetskoj skupštini OMEP- a u Hong Kongu.

Povodom 10 godina djelovanja, OMEP Hrvatska organizirao je Znanstveno-stručni skup
„Promjene u RPOO-u – RPOO kao promjena: odgoj i obrazovanje kao odgovor na novo
normalno“. Skup je održan u Opatiji 11. i 12. studenog. Na ovome skupu sudjelovali su brojni
domaći i inozemni stručnjaci koji se bave područjem ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja
(Sanja Tatalović-Vorkapić, Ivana Visković, Edita Rogulj, Adrijana Višnjić-Jevtić, Pasi Salberg,
Marilyn Fleer, Ingrid Pramling Samuelsson i dr.).

Na skupu je sudjelovala odgojiteljica našeg vrtića Petra Gotal. U suradnji s kolegicom Katarinom
Šeravić Lovrak iz Dječjeg vrtića Ciciban, Petra Gotal predstavila je istraživanje na temu
„Zadovoljstvo roditelja provođenjem programa ranog usvajanja stranog jezika“.
Razmjena iskustava i ideja stručnjaka na ovome skupu pokazatelj je međusobne podrške koja je
u ovim izazovnim vremenima potrebna svima, a osobito onima koji rade s djecom rane i
predškolske dobi.

Tekst pripremila: Petra Gotal, mag. praesc. educ., odgojitelj mentor

Akcija „Posadi stablo!“

U subotu 6.11.2021. održana je tradicionalna sadnja sadnica stabala u Gradićima. Nositelj projekta „Krajobraz Gradića“ (participacija, regeneracija i sanacija – projekt krajobraznog uređenja naselja) bili su DVD Gradići, a Grad Velika Gorica osigurao je sredstva za sadnice i tako podržao cijelu akciju.

 

Akciji su prisustvovali mještani naselja Gradići, odgojitelji, djeca i roditelji engleske skupine Dječjeg vrtića Lojtrica iz područnog objekta Gradići te učiteljica, učenici i njihovi roditelji iz Osnovne škole u Gradićima. Posađeno je tridesetosam velikih sadnica žalosne vrbe, crvenog javora, bijelog jasena, graba, lipe i mnogih drugih vrsta stabala. Brigu o okolišu mještani su, osim sadnjom stabala, iskazali i sakupljanjem otpada.

Cilj akcije je osvijestiti djecu i odrasle o važnosti očuvanja i brige za okoliš, kao i o važnosti suradnje cjelokupne lokalne zajednice.

 

Dječji vrtić Lojtrica ima titulu Eko vrtića i ponosno je brani već dugi niz godina.

Odgojiteljice iz područnog objekta Gradići njeguju razvoj senzibiliteta prema okolišu i podizanju ekološke svijesti kod predškolske djece. To čine kroz svakodnevne i raznovrsne aktivnosti poput odvajanja otpada u posebne spremnike, kompostiranja, plijevljenja, malčiranja, sadnje i zalijevanja povrtnjaka i cvjetnjaka.

Zajedničko sudjelovanje mještana Gradića i Vrtića u akcijama poput ove samo je još jedan korak boljoj i ekološki održivoj budućnosti i dobra suradnja s lokalnom zajednicom.

 

Napisala: odgojiteljica Martina Popijač

Dječji vrtić Lojtrica na konferenciji „Pred mojim očima rasteš“

Konferencija Pred mojim očima rasteš namijenjena je roditeljima i stručnjacima iz područja ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, a trajala je od 21. do 23. listopada. Cilj ove konferencije je potaknuti stručnjake na kreiranje odgojno-obrazovnih sadržaja iz područja ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja sa svrhom širenja svijesti i suvremenih odgojnih spoznaja među širom stručno-popularnom publikom.

Teme izlaganja na konferenciji organizirane su u sljedeće tematske cjeline:

  • Odnos odrasli-dijete kao polazište cjelokupnog odgojnog djelovanja (odrasli kao podrška, model djetetu, promatrač, motivator i stimulator razvoja djeteta, autoritet temeljen na povjerenju i izgradnji odnosa, prilike za osnaživanje i osamostaljivanje djeteta)
  • Pravo na individualnost odgojnog stila u skladu s dobrobiti djeteta (individualnost odraslog i djeteta, procjena i uvažavanje djetetovih potreba, krajnosti u odgojnim stilovima
  • Refleksija i samorefleksija odraslih (balansiranje između društvenih očekivanja, idealnih slika i odgojne stvarnosti; odnosno osvještavanje razine vlastitog djelovanja te težnja poboljšanju, učenju i uvijek najboljem interesu djeteta
  • Je li nam potrebna Škola za roditelje ? (pedagoško obrazovanje roditelja i rad na sebi kao dio suvremenog roditeljstva, kada i kako roditelju približiti konkretne odgojne spoznaje)
  • Neki novi klinci digitalnog doba (sigurni načini korištenja medija i ekrana u ranom i predškolskom periodu, pomirivanje digitalnog i stvarnog svijeta kroz odgojno djelovanje)
  • Prevencija sjedilačkog načina života (poticanje zdravih navika i načina života, značaj prirode i boravka na otvorenom za dječji razvoj)

Na spomenutoj konferenciji naš vrtić predstavila je odgojiteljica Petra Gotal s izlaganjem i radom na temu Izazovi suvremenog roditeljstva – pomoć i podrška.

Sve radove izložene na konferenciji možete pronaći u multimedijalnoj e-knjizi koja se nalazi na poveznici.

https://heyzine.com/flip-book/b17cbc5b93.html

Konferencija Potvrda o izlaganju – P Gotal

Tekst pripremila: Petra Gotal, mag. praesc. educ., odgojitelj mentor

Obilježili smo Dječji tjedan

Dječji tjedan tradicionalna je manifestacija posvećena djeci koja se pod motom “Ljubav djeci prije svega” održava u prvom tjednu mjeseca listopada uz posebno osmišljene sadržaje s ciljem promicanja dječjih prava, njihovog položaja u društvu, obitelji i lokalnoj zajednici.

Tijekom tjedna u odgojnim skupinama našeg vrtića  provodile su se aktivnosti povezane s brigom o mentalnom zdravlju djece.

U sportskoj skupini djeca su se susrela s paraolimpijcem Velimirom Šandorom, osvajačem medalje u bacanju diska. Susret je proizašao iz projektnog pristupa rada s djecom kojim se poticao razvoj sportskog duha, mentalna snaga i samopouzdanje kod djece.

Odgojiteljica Petra Gotal predstavila je priručnik „Razvojni putokaz djeteta“ putem aplikacije Teams s ciljem  poticanja cjelovitog pristupa razvoju djeteta uporabom razvojnih mapa kojima se olakšava razumijevanje djeteta i procesa njegova učenja i razvoja.

Psihologinja Maja Detelić i edukacijska rehabilitatorica Vlatka Vrbić provele su radionicu za odgojitelje na temu „Trening asertivnosti“ kako bi im se pružila podrška i bolji uvid u vlastite jake i slabe strane u odnosu na asertivno ponašanje i vježbanje asertivne komunikacije.

Zdravstvena voditeljica Sandra Maršić i odgojiteljice Božica Rakamarić i Antonija Šarić provele su radionicu za djecu „Centar sreće“ s ciljem osvješćivanja ugodnih emocija kod djece, izlaganjem djece različitim senzornim podražajima. Djeca su se upoznala s modelom ljudskog tijela  kroz aktivnost „Gdje sreća stanuje“ te upoznala s funkcijama mozga, organom centra sreće. Na vrtićkom jelovniku toga dana ponuđene su mandarine prelivene tamnom čokoladom kao namirnice koje dokazano podižu dobro raspoloženje. Djeci su ponuđeni različiti slikovni materijali i slikovnice o osjećajima.

Kraj tjedna zamišljen je kao „ Dan za opuštanje “. Odgojiteljice su u radu s djecom planirale aktivnosti i igre opuštanja s ciljem podizanja samoregulacije i ugodnih emocionalnih stanja kod djece svim osjetilima- poput opuštanja uz terapeutsku priču „ Dodir leptira “, klasičnu glazbu i zvuk kiše, stvaranje osjećaja ugode i opuštanja uz mirise voća pa sve do opuštanja uz masažu svog prijatelja.

 

Tekst pripremila: Ivana Mahin, mag. praesc. educ.

Predstavljanje priručnika „Razvojni putokaz djeteta“

Petra Gotal, odgojiteljica našeg vrtića i Lana Kihas, odgojiteljica iz zagrebačkog Dječjeg vrtića Petar Pan osmislile su vrijedan priručnik kojemu je glavni cilj potaknuti djecu, roditelje i odgojitelje na cjelovit pristup razvoju djeteta predškolske dobi. Autorice su magistre ranog i predškolskog odgoja, s bogatim iskustvom u radu s djecom, a istakle su se u provođenju istraživanja o odgoju,  održavanju radionica i drugih oblika edukacije za odgojitelje i roditelje.

Priručnik roditeljima i odgojiteljima služi kao alat za procjenu, praćenje i vrednovanje razvoja djeteta, a djeci kao podrška izražavanju, razvoju samosvijesti i samopouzdanja, kao izvor učenja i alat za samovrednovanje.

Radi se o razvojnoj mapi za djecu od 5 do 7 godina kojom se odgojitelji mogu služiti u svrhu dokumentiranja i praćenja napretka djeteta.  Razvojna mapa prikaz je prekretnica u razvoju djeteta i pomaže odgojitelju u osmišljavanju individualiziranog pristupa za dijete. Ona sadržava zapažanja o djetetu, fotografije, antropometrijske podatke, dječje uratke, bilješke o aktivnostima i afinitetima djeteta, njegovom napretku i načinima učenja. Ovakav način sustavnog dokumentiranja olakšava razumijevanje djeteta i procesa njegova učenja i razvoja, otkrivanje područja učenja koja su u nekoj aktivnosti djeteta evidentna i promišljanje mogućih intervencija kojima bi se proces učenja djeteta mogao podržati.

Osim stručne vrijednosti, ovakav materijal ima potencijal povezivanja svih članova obitelji te obitelji i odgojno-obrazovne ustanove naglašavajući aktivnu ulogu djece, roditelja i odgojitelja u njihovu razvoju.

Predstavljanje priručnika održat će se u utorak, 5. listopada u 18 sati, putem aplikacije TEAMS te ovim putem pozivamo sve zainteresirane da se pridruže događaju klikom na poveznicu https://fb.me/e/VMZvaxgG

 

https://www.foma.hr/proizvod/razvojni-putokaz-djeteta-novo/