Zima u mom zavičaju

U prosincu 2020. Muzej Turopolja je organizirao likovni natječaj za vrtiće i škole pod nazivom „Zima u mom zavičaju“, na koji su dječje radove poslale Sportska i Engleska skupina iz našeg vrtića. Zbog epidemioloških mjera izložbu je bilo moguće pogledati online na mrežnim stranicama Muzeja, te u vanjskom prostoru ispred Muzeja Turopolje. Nagradu za najbolji pojedinačni likovni rad osvojila je djevojčica Leda Kurjaković ( 5 godina) iz Sportske skupine svojim crtežom Vrata od krča u Turopoljskom lugu.

Pripremila: Ana Marija Cimaš, odgojitelj mentor

Plan sadnje drveća

PLAN SADNJE DRVEĆA

Kao i prijašnjih godina, tako smo se i ove godine uključili u kolektivnu sadnju drveća koju organizira Udruga „Zasadi stablo, ne budi panj!“. Sadnju ćemo provesti u objektu Smendrovićeva i u objektu Gradići.

 

TJEDAN KOLEKTIVNE SADNJE BITI ĆE:

Suradnju smo ostvarili sa Udrugom „Posadi drvo ne budi panj!“, Šumarskim fakultetom, rasadnicima te radnicima VG Komunalca. U sadnju drveća ćemo uključiti djecu i odgojitelje, ravnateljicu, administrativno-računovodstvene radnike, stručni tim, domare, spremačice, kuharice i ekonoma.

 1. rujna obilježavamo međunarodni Dan sadnje stabala.

 

NACIONALNA KAMPANJA – Zasadi stablo, ne budi panj

Udruga „Zasadi stablo, ne budi panj!”nastavlja uspješnu kontinuiranu kampanju sadnje stabala u Republici Hrvatskoj, u kojoj je do sada više od 23000 raznovrsnih sudionika diljem Hrvatske zasadilo više od 60000 stabala.

Svjesni potrebe za djelovanjem u utrci s klimatskom krizom, Udruga nudi odgovor na istu u obliku najveće volonterske kampanje sadnje stabala, kako bi svi zajedno podigli ekološku svijest i potvrdili društvenu i ekološku odgovornost te tako pomogli u realizaciji strategija ublažavanja posljedica klimatskih promjena prema EU standardima.

Ostvarena je i jedna zanimljiva suradnja s tvrtkom ‘Arbona’ tako da će kampanja biti isključivo digitalna – neće se printati plakati pa time niti trošiti papir. “Sve više smo usmjereni digitalnim oblicima komunikacije pa smatramo da je ova odluka, osim što čuva prirodu, i u skladu je s modernim vremenima”.

 

 

POŠTOVANI RODITELJI

 

Predlažemo da i vi kod kuće s Vašim djetetom posadite drvo.

Fotografirajte i pošaljite nam.

  Hvala!

 

 

EKO skupina DV Lojtrica

Humanitarna akcija „Djeca djeci“

Potaknuti situacijom u kojoj su se našli ljudi s područja pogođenim potresom realizirali smo akciju prikupljanja paketa za djecu i njihove obitelji. Akcija je pokrenuta na inicijativu roditelja, a dječji vrtić Lojtrica rado se uključio.

Kako bi razveselili mališane, djeca i zaposlenici osmislili su za svaki paket posebne poruke podrške i prijateljstva.

U akciji je prikupljeno oko 150 paketa, a istovremeno mnoge divne poruke i radovi djece ostavili su trag pozitivne energije i podrške u ovim teškim vremenima.

Pripremila: Maja Kirin, odgojiteljica

 

 

Nadzirano četkanje zubi u vrtiću

Projekt Nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama Hrvatske zaživio je u našem vrtiću u prosincu 2020. godine. Odgojiteljice i zdravstvena voditeljica educirane su o načinu provedbe. Tvrtka Oral B donirala je materijal (četkice, kaladonte, držače četkica, letke, brošure i plakate), a roditeljima je prezentiran projekt i prikupljene su suglasnosti.

Projekt se trenutno provodi u dvije vrtićke skupine: PO Mičevec, mješovita vrtićka skupina i u mlađoj mješovitoj vrtićkoj skupini Smendrovićeva. druge skupine ćemo uključiti nakon što epidemiološke mjere dozvole da ZZJZ provede edukaciju s ostatkom odgojitelja.

 Pilot projekt  proveden je u vrtićima i školama od siječnja do ožujka 2019. godine s ciljem izrade nacionalnih standarda za nadzirano četkanje zubi i dokazivanjem provedivosti i održivosti standarda za svakodnevno suho četkanje zubi kod djece u vrtićima i školama.

 Projekt je dobio  nagradu FDI Smile Award 2020 koju Svjetska udruga dentalne medicine dodjeljuje svojim redovitim ili pridruženim članovima u svrhu promicanja preventivnih aktivnosti na lokalnoj razini.

Glavni organizatori nagrađenog projekta su Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Nacionalno povjerenstvo za dentalnu medicinu Ministarstva zdravstva u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Agencijom za odgoj i obrazovanje, Hrvatskom komorom dentalne medicine, Stomatološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskim stomatološkim društvom.

Zbog dosadašnjih dobrih rezultata za dugoročnu održivost na temelju postavljenih strukturiranih i stručnih standarda, a u svrhu poboljšanja oralnog zdravlja i pozitivnog zdravstvenog ponašanja od ranog djetinjstva, ovakav način promicanja oralnog zdravlja i povećanje kompetencija nezdravstvenih stručnjaka u prevenciji karijesa posebno nam je interesantan te mu pridajemo iznimnu važnost.

 

 

PO MIČEVEC Mješovita vrtićka (3-7god)

Odgojiteljice: Gordana Sokić, Tanja Jelić, Suzana Desput

U sklopu projekta “Nadzirano četkanje zubi” pranje zubi vodom zamijenili smo suhim četkanjem zubi za stolom što su prihvatila djeca i roditelji.

 Djecu se potiče na pravilno četkanje i shvaćanje važnosti štednje vode.

Kroz simboličke igre nekolicina djece je savladala strah od odlaska stomatologu. 

    Izjave djece: Marta “zube peremo da ne budu crni”                   

                         Marija „želim imati bijele i zdrave zube”                

             roditelj: iznimno cijenimo to što potičete i provodite higijenu zubi. Moje dijete je          presretno i stalno priča o pranju zubi u vrtiću. (N .B.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mješovita vrtićka skupina(3-5god) Smendrovićeva 9

Odgojiteljice:Antonia Vujnović

                       Silvija Kaderžabek

                       Božica Rakamarić

 

OSNOVNI CILJ PROJEKTA:

 • potaknuti djecu na pranje zubi

 

 

Zadaci projekta

 • naučiti i usvojiti naviku pranja zuba,
 • prepoznati važnost ishrane za zdravlje zuba,
 • neutralizirati strah od posjeta stomatologu

 

Tjelesni i psihomotorni razvoj:

 • igra “Karijes” (varijacija igre “Ledena baba”)
 • igra “Gric i Grec”
 • ples uz pjesmicu “Šubi-dubi”,
 • svakodnevno pranje zuba poslije voćne užine.

 

Socio-emocionalni razvoj i razvoj ličnosti:

 • osvijestiti pravilan način pranja zuba,
 • osvijestiti potrebnu dužinu pranja zuba postavljanjem pješčanog sata, 
 • upoznavanje s važnošću održavanja oralne higijene i pravilne prehrane u očuvanju zdravih zuba,
 • usvajanje novih pojmova(oralna higijena,stomatolog,karijes)

 

Govor, komunikacija, izražavanje i stvaranje:

 • priče:Zeko Vjeko pere zube, Prljek i Mrljek,  Gric i Grec, Kod zubara,Pepa Pig kod zubara
 • stolnomanipulativne igre:Bolestan i zdrav zub,složi priču,slagalica-kod zubara,zubi
 • igra s pravilima:pamtilica”Zdrava hrana za zube”
 • recitacije: Što zubar radi,Zubi
 • igrokazi: Ana bez zuba, Vuk kod zubara, Četkica i pasta,
 • pjesmice: Šubi- dubi, Zaljubljena četkica, Zubi bijeli
 • likovno izražavanje: izrada lutkica za igrokaz, izrada modela zuba (glinamol, plastelin), izrada velikog zuba (kaširanje), crtanje različitim tehnikama, slikanje, kolaž, izrada pješčanog sata.

 

Dječji vrtić Lojtrica drugi najbolji vrtić u Hrvatskoj

Ove godine portal Gradonačelnik.hr po prvi puta organizirao je natječaj za najbolji vrtić u kojem je uz naš vrtić sudjelovalo još 37 vrtića iz cijele Hrvatske. U utrci za titulu najbolji, svaki vrtić morao je u skladu s pravilima natječaja, navesti postojeće nadstandarde u svim područjima svoje djelatnosti. Kriteriji su se odnosili na kvalitetu unutarnjeg i vanjskog materijalnog konteksta vrtića i njegove opremljenosti te na prosjek zaposlenih odgojitelja i stručnih suradnika po djetetu. Također, trebalo je prikazati posebne i besplatne programe koji se provode s djecom i roditeljima, zatim projekte provedene na razini ustanove i odgojne skupine, nadstandarde u prehrani, suradnju s akademskom zajednicom, humanitarne aktivnosti i ostale nadstandarde. Dostavljenu dokumentaciju analizirao je žiri koji su činili ravnateljica uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac, viša savjetnica za predškolsko obrazovanje u Agenciji za odgoj i obrazovanje Luja Zamečnik i Zdravko Ivić ispred projekta Gradonačelnik.hr.

Ponosni smo što je, prema stručnoj procjeni žirija, upravo naš vrtić osvojio titulu 2. najboljeg vrtića u Hrvatskoj i tako se etabilirao kao jedan od najljepših i najboljih vrtića.

Ova prestižna titula dokaz je izvrsnosti Dječjeg vrtića Lojtrica koja je prisutna na svim razinama. Vrtić svoje djelovanje temelji  na načelima suvremene pedagogije. Vodeći se perspektivom djeteta kao aktivnog i kompetentnog bića, ova ustanova kreira uvjete za aktivno i autonomno sudjelovanje djeteta u procesu vlastita učenja. Pristup planiranju i provođenju odgojno-obrazovnog rada vođen je filozofijom cjeloživotnog učenja, s ciljem osnaživanja temeljnih kompetencija djece i svih djelatnika.

U nastavku izdvajamo neke kvalitete i nadstandarde Dječjeg vrtića Lojtrica:

 • snažno ekološki osviješten (Eko vrtić),
 • uključen u brojne međunarodne projekte na polju ekologije i zaštite okoliša s nizom međunarodnih priznanja – Međunarodni brončani status „Eko Schools – Eko škole“, certifikat „Tolerant Kindergarten – Tolerantni vrtić“ certifikat „We Eat Responsibly – Mi jedemo odgovorno“,
 • njegovanje partnerskih odnosa s roditeljima
 • suradnja sa širom društvenom i akademskom zajednicom – stručna izlaganja i prezentacija dobre prakse
 • uz rano učenje engleskog jezika i sportski program, djeci nudimo alternativni Montessori te glazbeno-scenski program,
 • provodimo besplatne igraonice za potencijalno darovitu djecu, programe prevencije zlostavljanja, igraonice za djecu iz socijalno-deprivirane sredine, te besplatne programe za predškolce koji ne pohađaju redovni program,
 • nadstandardi u prehrani: svakodnevno dva jelovnika u obroku doručka kako bi djeca sama mogla odabrati. Uz to poseban tim kreira jelovnik prilagođen kuhanju i serviranju jela za djecu s posebnim potrebama u prehrani, s naglaskom na pripremi obroka koji su vizualno i nutritivno što sličniji onima s redovnog jelovnika,
 • nadstandard u opremljenosti: dvije sportske dvorane sa  spravama i rekvizitima (za djecu od 1-3 godine i za djecu od 3-7 godina),
 • nadstandard u broju zaposlenih stručnjaka i djelatnika u neposrednom radu s djecom: 4 člana stručnog tima na 450 djece; tri odgojitelja u skupinama u kojima su uključena i djeca s teškoćama u razvoju; dvije osobe za njegu, skrb i pratnju u jasličkim skupinama.

Posebnu zahvalu, ovim putem, upućujemo gradskim čelnicima koji nam kontinuirano pomažu u unaprjeđivanju uvjeta za kvalitetan rad, svim djelatnicima Dječjeg vrtića Lojtrica koji svojim profesionalnim pristupom i timskim radom postižu značajne rezultate te roditeljima kao dobrim partnerima.

Blagoslovljen Božić, a Nova Godina neka vam donese radost, smijeh, zdravlje i druženje!

Humanitarna akcija “Pruži svoju ruku siromahu”

Humanitarna akcija “Pruži svoju ruku siromahu”

 1. i 18.12. 2020. godine roditelji, djeca i djelatnici vrtića Lojtrica pridružit će se i svojim će donacijama podržati humanitarnu akciju „Pruži ruku siromahu“.

U vrtiću brinemo i usmjereni smo na humani odgoj i empatičnost od najranijih dana s ciljem izgradnje boljeg svijeta i sretnijeg života svih nas.

Djeca će kao grupa ili pojedinačno pripremiti pismo/poruku za siromahe te će svatko donijeti barem jedan proizvod (hrana ili higijena) u za to predviđene košare na ulasku u Vrtić.

Prikupljene stvari koristit će se za pripremu paketa za korisnike Caritasove samoposluge.

Dječje poruke, pisma, crteži bit će istaknuti u prostoru samoposluge.

Napravimo dobro i plemenit djelo, pružimo ruku siromahu.