Ravnateljici Dječjeg vrtića Lojtrica uručeno priznanje za Najbolji i Najljepši vrtić u Hrvatskoj

Dječji vrtić Lojtrica već treću godine za redom ponosno nosi titulu najljepšeg vrtića prema izboru portala Gradonačelnik.hr. U prošlom i ovogodišnjem izboru, naš vrtić ponovno se istaknuo kao jedan od najboljih vrtića u zemlji. Natječaj je bio transparentan, a kriteriji su bili postavljeni u suradnji sa stručnjacima iz Ministarstva obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje. Evaluacija je uključivala različite parametre, poput prostora kvadrature po djetetu u unutrašnjem i vanjskom prostoru, besplatni programi, suradnja s roditeljima, stručna izlaganja, suradnja s akademskom zajednicom i  ostali nadstandardi. Povodom ovog priznanja, direktor projekta Gradonačelnik.hr, Vjeran Stilinović, posjetio je vrtić kako bi uručio priznanja ravnateljici vrtića Ljubi Brnadić, uz prisutstvo gradonačelnik Velike Gorice Krešimira Ačkara, pročelnice Lane Krunić Lukinić i više savjetnice UO za predškolski odgoj Arijane Mataga Tintor.

Ovaj značajan uspjeh je rezultat predanosti, stručnosti i neprestanog rada svih djelatnika vrtića Lojtrica. Suradnja, timski duh i zajednička vizija su ključni faktori koji su doprinijeli visokoj razini kvalitete koja je već prepoznata među roditeljima, ali i drugim stručnjacima.

Dječji vrtić Lojtrica sve više postaje sinonim za izvrsnost i kvalitetu u odgoju i skrbi za djecu. Brojni programi, aktivnosti i posebni pristupi, poput jezičnih programa, sportskih aktivnosti i Montessori metode, pružaju optimalno okruženje za razvoj djece. Uz to, vrtić Lojtrica neprestano radi na nadmašivanju očekivanja te nudi dodatne programe koji zadovoljavaju različite potrebe i interese djece.

Sve veća prepoznatljivost Dječjeg vrtića Lojtrica među roditeljima svjedoči o visokoj razini zadovoljstva korisnika. Roditelji cijene predanost i stručnost djelatnika te pružanje sigurnog, poticajnog i ugodnog okruženja za njihovu djecu.

Ovaj izuzetan uspjeh u natječaju za najbolji i najljepši vrtić dodatno je potvrdio da neprekidni trud, kvalitetan rad i izvrsnost u pružanju odgojno-obrazovnih usluga Dječji vrtić Lojtricu čini uzorom u području ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Mrljek i Prljek posjetili djecu u Gradićima

Mrljek i Prljek su dva simpatična lika, dvije zločkaste bakterije iz istoimene serije slikovnica hrvatske autorice Jelene Pervan, koja su oduševila djecu diljem lijepe naše. Neizostavno oduševljenje tim simpatičnim likovima zahvatilo je i djecu u engleskoj skupini u područnom objektu Gradići. Djeca su se nakon susreta s nizom poučnih slikovnica uz koje na zanimljiv i zabavan način uče o svojem zdravlju, često vraćala toj priči i tražila njeno ponavljanje. Prateći interese djece, odgojiteljice engleske skupine vrtića Gradići pripremile su djeci iznenađenje pozvavši u goste spisateljicu Jelenu Pervan koja se rado odazvala pozivu. Druženje je provedeno u prirodnom okruženju za vrijeme boravka na zraku. Spisateljica se predstavila djeci i prepričala im jednu svoju priču uz animaciju dvjema lutkama: Mrljekom i Prljekom. Djeca su uz priču imala i dramske vježbe, oponašajući pojedine radnje iz priče. Na kraju su dobila zadatak nacrtati Mrljeka i Prljeka kako slave rođendan kao tematiku  jedne slikovnice te su im pritom i zapjevala pjesmu sretan rođendan. Sigurni smo da će događaj ostati trajno zabilježen kao lijepa uspomena u dječjim srcima.

Zahvala Dječjeg vrtića Lojtrica

Naš vrtić osvojio je titulu najboljeg vrtića u Hrvatskoj u kategoriji gradova, prema ocjeni stručnog žirija Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje.
Poštovani djelatnici, roditelji, prijatelji i građani grada Velike Gorice, hvala na podršci i svakom vašem glasu koji nam je pomogao da postanemo i drugi najljepši vrtić.
Od srca dijelimo s vama ponos, sreću i zadovoljstvo zasluženim uspjesima.

Održane radionice pružanja prve pomoći

Kako se u svibnju obilježava Svjetski dan Crvenog križa i Tjedan Crvenog križa, ovaj mjesec bio je ispunjen radionicama pružanja prve pomoći po svim objektima dv Lojtrica. Radionice i edukacije provode djelatnici Crvenog križa. Naš vrtić tako je posjetila gospođa Suzana Strunjak, voditelj edukacija Crvenog križa Velika Gorica koja drži edukacije predškolskoj i školskoj djeci.

 „Crveni križ svuda u svijetu, tako i kod nas, po svom statutu, jednu od osnovnih djelatnosti ima edukacije iz prve pomoći svih grupa građana pa tako i predškolske, školske djece, studenata, vatrogasaca, vojnika, policajaca i svih ostalih grupa građana. Crveni križ Velika Gorica, pa tako i ja, posebno stavljamo težište na radionice, edukacije djece predškolske dobi jer smatramo da je to vrijeme kad su oni posebno prijemčivi i važno je da već u toj dobi oni  zapravo nauče važnost tih znanja, ne boje se primijeniti prvu pomoć i kasnije u životu da im to može pomoći.“, ističe gospođa Suzana Strunjak iz Crvenog križa Velika Gorica.

Gospođa Strunjak ima bogato radno iskustvo a dodajući i to kako je i defektolog te ima završenu i srednju odgajateljsku školu, nije ni čudo da je bila brzo i lako prihvaćena od strane djece. Pošto na prvi pogled djeci nije bilo svejedno kad su ugledali rekvizite koje su ih odmah podsjetili na doktore i injekcije. Stručno, zanimljivo i na djeci razumljiv način, djeca su educirana o pružanju prve pomoći. Praktični dio je bio djeci posebno interesantan jer su se našli u ulozi osobe kojoj je potrebna pomoć ali i osobe koja prvu pomoć pruža.

Svu opremu i sve što se koristi na radionici kao zavojni materijal, slikovnice i ostalo, financira Crveni Križ. Na kraju radionice osim osnovnog znanja, pokojeg zavoja za iscenirane ozljede, djeca su dobila i puzzle Crvenog križa i ostalih djelatnosti.

 

 

Eko dan u dječjem vrtiću Lojtrica

U srijedu, 17. svibnja u dječjem vrtiću Lojtrica obilježen je Eko dan.

Eko dan započeo je dječjom predstavom „Eko Crvenkapica“ koju je osmislila i realizirala dramska skupina. Djeci već poznatim likovima vuka, bakice, Crvenkapice pridružio se i novi lik eko patrole. Na djeci zabavan, jednostavan ali poučan način približena je tema recikliranja. U predstavi su djeca aktivno sudjelovala i povremeno pomagala vuku da postane pravi ekolog šume i sortira otpad u odgovarajuće kante.

Sa temom recikliranja nastavile su se i ideje djece kako bismo svi na svoj način mogli pomoći prirodi, a istovremeno se i zabaviti. U suradnji sa roditeljima prikupljen je otpadni materijal kojemu su djeca pronašla novu svrhu. Od plastičnih boca izrađene su tegle za cvijeće ili vaze, plastični čepovi pretvoreni su u ukrase za cvjetnjak, a kako je dječja mašta neograničena tako je plastična kutija postala brod, robot ili svemirska raketa.

Na taj način otpad nije postao smeće već je u djeci pobudio interes za ekološkim razmišljanjem i ponovnim korištenjem otpada u nove svrhe.

Tijekom eko dana odvijala se i kampanja „Biljka za MD“. Prodajom cvijeća na svih osam lokacija Dječjeg vrtića Lojtrica djeca, odgajatelji i drugo osoblje udružili su snage i pokazali senzibilitet prema osobama s mišićnom distrofijom. Prikupljena sredstva namijenjena su nabavi komunikatora mladiću s Duchenne mišićnom distrofijom.

Treću godinu za redom uspješno  je ostvarena suradnja vrtića Lojtrica i Saveza društava distrofičara Hrvatske. U provedenoj akciji također su sudjelovali Vrtni centri Flora, Šestine, Gorica, IRIS MBM te obiteljska gospodarstva Došlić i Mesarić.

 

CAP program (Child Assault Prevention)

CAP je jedan od najkvalitetnijih i najobuhvatnijih programa primarne prevencije zlostavljanja djece u svijetu.  „Predškolski CAP“ je program prevencije zlostavljanja djece namijenjen djeci predškolske dobi u vrtićima. CAP se u Hrvatskoj provodi punih 20 godina, a u našem vrtiću od 2017. godine.

Ove pedagoške godine radionice su se održale za svu djecu u godini pred polazak u školu (predškolce) i polaznike programa predškole izvan redovitog programa, kroz tri uzastopna dana.

U radionicama za djecu koristi se igranje uloga, pokazivanje modela ponašanja koja djecu osnažuju i pružanje mogućnosti vježbanja novih ponašanja.

Cilj  programa je smanjiti ranjivost djece i njihovu izloženost različitim oblicima zlostavljanja kroz: pružanje kvalitetnih informacija, poučavanje učinkovitim prevencijskim strategijama i osnaživanje njima važnih odraslih, roditelja i zaposlenika vrtića, da im pruže kvalitetniju podršku.

Voditeljice programa (CAP timovi) su odgojiteljice i stručne suradnice vrtića.

Uz radionice za djecu provedeni su i sastanci za njihove roditelje kao i sve zaposlenike vrtića. Reakcije djece su izuzetno pozitivne, aktivno su se uključili u razgovor, igru uloga i praćenje sadržaja Programa.