Dječji vrtić Lojtrica drugi najbolji vrtić u Hrvatskoj

Ove godine portal Gradonačelnik.hr po prvi puta organizirao je natječaj za najbolji vrtić u kojem je uz naš vrtić sudjelovalo još 37 vrtića iz cijele Hrvatske. U utrci za titulu najbolji, svaki vrtić morao je u skladu s pravilima natječaja, navesti postojeće nadstandarde u svim područjima svoje djelatnosti. Kriteriji su se odnosili na kvalitetu unutarnjeg i vanjskog materijalnog konteksta vrtića i njegove opremljenosti te na prosjek zaposlenih odgojitelja i stručnih suradnika po djetetu. Također, trebalo je prikazati posebne i besplatne programe koji se provode s djecom i roditeljima, zatim projekte provedene na razini ustanove i odgojne skupine, nadstandarde u prehrani, suradnju s akademskom zajednicom, humanitarne aktivnosti i ostale nadstandarde. Dostavljenu dokumentaciju analizirao je žiri koji su činili ravnateljica uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac, viša savjetnica za predškolsko obrazovanje u Agenciji za odgoj i obrazovanje Luja Zamečnik i Zdravko Ivić ispred projekta Gradonačelnik.hr.

Ponosni smo što je, prema stručnoj procjeni žirija, upravo naš vrtić osvojio titulu 2. najboljeg vrtića u Hrvatskoj i tako se etabilirao kao jedan od najljepših i najboljih vrtića.

Ova prestižna titula dokaz je izvrsnosti Dječjeg vrtića Lojtrica koja je prisutna na svim razinama. Vrtić svoje djelovanje temelji  na načelima suvremene pedagogije. Vodeći se perspektivom djeteta kao aktivnog i kompetentnog bića, ova ustanova kreira uvjete za aktivno i autonomno sudjelovanje djeteta u procesu vlastita učenja. Pristup planiranju i provođenju odgojno-obrazovnog rada vođen je filozofijom cjeloživotnog učenja, s ciljem osnaživanja temeljnih kompetencija djece i svih djelatnika.

U nastavku izdvajamo neke kvalitete i nadstandarde Dječjeg vrtića Lojtrica:

  • snažno ekološki osviješten (Eko vrtić),
  • uključen u brojne međunarodne projekte na polju ekologije i zaštite okoliša s nizom međunarodnih priznanja – Međunarodni brončani status „Eko Schools – Eko škole“, certifikat „Tolerant Kindergarten – Tolerantni vrtić“ certifikat „We Eat Responsibly – Mi jedemo odgovorno“,
  • njegovanje partnerskih odnosa s roditeljima
  • suradnja sa širom društvenom i akademskom zajednicom – stručna izlaganja i prezentacija dobre prakse
  • uz rano učenje engleskog jezika i sportski program, djeci nudimo alternativni Montessori te glazbeno-scenski program,
  • provodimo besplatne igraonice za potencijalno darovitu djecu, programe prevencije zlostavljanja, igraonice za djecu iz socijalno-deprivirane sredine, te besplatne programe za predškolce koji ne pohađaju redovni program,
  • nadstandardi u prehrani: svakodnevno dva jelovnika u obroku doručka kako bi djeca sama mogla odabrati. Uz to poseban tim kreira jelovnik prilagođen kuhanju i serviranju jela za djecu s posebnim potrebama u prehrani, s naglaskom na pripremi obroka koji su vizualno i nutritivno što sličniji onima s redovnog jelovnika,
  • nadstandard u opremljenosti: dvije sportske dvorane sa  spravama i rekvizitima (za djecu od 1-3 godine i za djecu od 3-7 godina),
  • nadstandard u broju zaposlenih stručnjaka i djelatnika u neposrednom radu s djecom: 4 člana stručnog tima na 450 djece; tri odgojitelja u skupinama u kojima su uključena i djeca s teškoćama u razvoju; dvije osobe za njegu, skrb i pratnju u jasličkim skupinama.

Posebnu zahvalu, ovim putem, upućujemo gradskim čelnicima koji nam kontinuirano pomažu u unaprjeđivanju uvjeta za kvalitetan rad, svim djelatnicima Dječjeg vrtića Lojtrica koji svojim profesionalnim pristupom i timskim radom postižu značajne rezultate te roditeljima kao dobrim partnerima.

Blagoslovljen Božić, a Nova Godina neka vam donese radost, smijeh, zdravlje i druženje!

Humanitarna akcija “Pruži svoju ruku siromahu”

Humanitarna akcija “Pruži svoju ruku siromahu”

  1. i 18.12. 2020. godine roditelji, djeca i djelatnici vrtića Lojtrica pridružit će se i svojim će donacijama podržati humanitarnu akciju „Pruži ruku siromahu“.

U vrtiću brinemo i usmjereni smo na humani odgoj i empatičnost od najranijih dana s ciljem izgradnje boljeg svijeta i sretnijeg života svih nas.

Djeca će kao grupa ili pojedinačno pripremiti pismo/poruku za siromahe te će svatko donijeti barem jedan proizvod (hrana ili higijena) u za to predviđene košare na ulasku u Vrtić.

Prikupljene stvari koristit će se za pripremu paketa za korisnike Caritasove samoposluge.

Dječje poruke, pisma, crteži bit će istaknuti u prostoru samoposluge.

Napravimo dobro i plemenit djelo, pružimo ruku siromahu.

 

Posjet Svetog Nikole

Prosinac, mnogima najdraži mjesec u godini, ističe se posebnom radosti i srećom dijeljenja i poklanjanja.

Upravo iz tog razloga, djeci omiljeni svetac je Sveti Nikola. Svake godine djeca marljivo lašte svoje čizmice i stavljaju ih na prozor kako bi ujutro u njima pronašla darove.

Raznim aktivnostima u vrtiću djeca se također pripremaju na dolazak svetog Nikole. Likovnim aktivnostima, pričama i recitacijama obilježava se taj poseban dan.

I ove godine oduševljenje dolaskom Svetog Nikole nije zaobišlo dječje domove. Nakon što su kod kuće veselo otvorili svoje darove i to radosno ispričali svojim prijateljima i odgajateljima u vrtiću, uslijedilo je još jedno iznenađenje. U dvorištu vrtića svi zajedno smo dočekali Svetog Nikolu. Veselje i sreća prevladali su dječjim licima,  a onda su ga veselo ispratili svima poznatom pjesmicom…

  „Sveti Niko svijetom šeta,traži djecu svoju, jer za svako dobro dijete ima stvarcu koju..“

 

Tekst pripremila: odgojiteljica Maja Kirin

Online predstavljanje slikovnice „Uhvati mi plavog medu“

Online predstavljanje slikovnice „Uhvati mi plavog medu“

Suradnja Montessori skupine s gradskom knjižnicom Savica

 

U četvrtak, 26.11.2020. Montessori skupina upoznala je gđu. Silviju Šesto, spisateljicu slikovnice  „Uhvati mi plavog medu“. Susret je organiziran u suradnji sa zagrebačkom gradskom knjižnicom Savica, a održan je putem Zoom aplikacije. Spisateljica je slikovnicu predstavila pričajući priču uz pomoć ginjol lutke medvjedića i na taj način zadobila pažnju djece koja su s nestrpljenjem očekivala zabavne avanture plavoga mede.

Odgojiteljice su ranije upoznale djecu s pričom putem raznih literarnih i umjetničko stvaralačkih aktivnosti. Djeca su pokazala interes za priču pa je zbog toga i samo predstavljanje bilo interaktivno i uzbudljivo. Iznoseći svoje doživljaje djeca su razgovarala sa spisateljicom i postavljala pitanja o detaljima iz priče. Za susret sa spisateljicom pripremila su i malo iznenađenje. Oslikala su plave zastavice s motivima iz priče te njima pozdravila spisateljicu. 

Na kraju susreta odgojiteljice su dogovorile nastavak suradnje i predstavljanje nove slikovnice.

 

Svoj doživljaj slikovnice „Uhvati mi plavog medu“, djeca će izraziti putem likovnih aktivnosti, a radovi će biti izloženi u knjižnici. 

U nastavku pogledajte fotografije susreta.

 

Tekst pripremila: Petra Gotal, mag. praesc. educ., odgojitelj mentor

Prevencija, a ne intervencija!

Poštovani roditelji,

pozivamo vas na besplatno online predavanje u sklopu projekta „Prevencija, a ne intervencija!“ kojeg u našem vrtiću provodi Društvo za medijsku kulturu i pismenost. Cilj projekta je prevencija ovisnosti o medijima i elektroničkog nasilja.

Kako pravilno koristiti medije s djetetom i pri tom se zabaviti?

Kako odabrati medijski sadržaj primjeren djetetu?

Na koji način zaštititi dijete u svijetu medija i tehnologije?

Odgovore na ova, ali i brojna druga pitanja možete dobiti sudjelovanjem na predavanjima koja će biti održana 7.12. i 21.12.2020. u 18:00 sati putem Zoom platforme, a provodit će ih izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj.

Prijaviti se možete kod matičnog odgojitelja ili na mail logoped@dv-lojtrica.hr.

Od najranije dobi učite djecu dobrim navikama na internetu – vi ste im najvažniji uzor! (medijskapismenost.hr)

 

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

U Dječjem vrtiću je i ove godine  na dostojanstven i primjeren način obilježen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata, Vukovara i Škabrnje – 18.11. Djeca i odgojitelji su se kroz prigodne aktivnosti prisjetili hrvatskog ponosa Vukovara. Paljenjem svijeća roditelji i djeca odali su počast svima koji su nas svojom žrtvom zadužili i omogućili nam slobodu. U utorak, 17. studenog vanjski prostori svih naših objekata u Velikoj Mlaki, Mičevcu, Donjoj Lomnici i Gradićima su zasvijetlili čime smo se tradicionalno pridružili inicijativi “I u mome gradu Vukovar svijetli”

 

Zajedničkim djelovanjem roditeljskog doma i institucija u kojima se dijete odgaja i obrazuje moguće je izgraditi stavove i vrijednosti koji promiču ljubav, solidarnost, jednakost i međusobno djelovanje.

 

Pripremila: Zdravka Babić, odgojiteljica