Dječji vrtić Lojtrica na online konferenciji „Pred mojim očima rasteš“

Konferencija Pred mojim očima rasteš namijenjena je roditeljima i stručnjacima iz područja ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Druga po redu konferencija i ove godine održana je online, a trajala je od 10. do 11. studenog. Cilj ove konferencije je potaknuti stručnjake na kreiranje odgojno-obrazovnih sadržaja iz područja ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja sa svrhom širenja svijesti i suvremenih odgojnih spoznaja među širom stručno-popularnom publikom. Glavna tema ovogodišnje konferencije bila je Poticanje govorno-jezičnoga razvoja djece rane i predškolske dobi. Dječji vrtić Lojtricu na ovoj konferenciji predstavile su dvije odgojiteljice. Silvija Kaderžabek održala je stručno izlaganje (primjer dobre prakse) na temu „Djetetov prvi rječnik ili kako smo potaknuli govor u ranoj dobi“, a Petra Gotal je, uz recenziju stručnih radova konferencije, također održala i pozvano predavanje na temu „Kompetentni odgojitelji 21. stoljeća“.

Uključili smo se u akciju sadnje stabala

Svake godine Dječji vrtić Lojtrica uključuje se u Nacionalnu kampanju sadnje stabala koju provodi Udruga za zaštitu prirode i okoliša pod nazivom “Zasadi stablo ne budi panj”.

Ove godine suradnju smo ostvarili s Rasadnikom Gorica koji nam je velikodušno donirao stablo zelenog javora koje od danas ponosno ukrašava dvorište našeg vrtića. U akciji sadnje stabala sudjelovala su djeca iz svih vrtićkih skupina centralnog objekta u Velikoj Mlaki.

Dječji vrtić Lojtrica ima titulu Eko vrtića i ponosno je brani već dugi niz godina njegujući senzibilitet prema zaštiti okoliša i razvoj ekološke  svijesti kod predškolske djece. Zajedničkim sudjelovanjem vrtića u suradnji s lokalnom zajednicom u akciji poput ove učinili smo još jedan korak prema boljoj ekološkoj održivoj budućnosti.

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježava se 18. studenog svake godine kao trajno sjećanje na sve žrtve Domovinskog rata. Povodom toga dana diljem Republike Hrvatske odaje se počast žrtvama rata na razne načine.

Djeca i odgojiteljice iz Dječjeg vrtića Lojtrica u suradnji s roditeljima obilježili su taj dan paljenjem lampiona ispred vrtića te brojnim drugim aktivnostima u skupinama. Na taj su način odali počast i poštovanje svim žrtvama stradalima u ratu i zahvalili za slobodu u kojoj danas živimo.

Provedena edukacija „Osnovne mjere održavanja života uz uporabu AVD-a“

Početkom studenog, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije proveo je besplatne edukacije pod nazivom „Osnovne mjere održavanja života uz uporabu AVD-a“. Edukacije su proveli licencirani edukatori. Cilj besplatnih edukacija je povećanje dostupnosti i kvalitete usluga prve pomoći djeci i mladima na području Zagrebačke županije koja se namjerava postići kroz edukaciju odraslih osoba koje rade s djecom i mladima. U edukaciji se proširuje znanje u pružanju prve pomoći kao vađenje stranog tijela uslijed gušenja uz postavljanje osobe u bočni položaj te uporaba automatskog vanjskog defibrilatora (AVD-a).

Na edukaciji je sveukupno sudjelovalo 90 djelatnika našeg vrtića. Edukacije su provedene u prostoru biblioteke centralnog objekta u nekoliko termina u manjim grupama po dvadesetak osoba. Takav način edukacije omogućio je individualni pristup svakom polazniku. Svi polaznici proširili su svoje znanje i u praktičnom dijelu primijenili naučene postupke na lutkama. Stručni i pristupačni edukatori strpljivo su educirali, usmjeravali i po potrebi ispravljali u praktičnome dijelu te osnažili djelatnike za hitno reagiranje u slučaju potrebe.

Svi polaznici dobili su certifikat o uspješno položenoj edukaciji „Osnovne mjere održavanja života uz uporabu AVD-a“. S radošću možemo istaknuti kako je u planu i nastavak suradnje s timom Hitne medicinske pomoći putem radionica za djecu „Mini prva pomoć“ za djecu starije dobi.

U nastavku možete pročitati osvrte djelatnika nakon završene edukacije.

„Edukacija je dobro osmišljena. Tema je važna i korisna za sve djelatnike.  Dobili smo neke nove informacije i obnovili već usvojena znanja.“ pedagoginja

„Bogatiji smo za jedno veliko iskustvo i educiranje nas djelatnika kako pravovremeno reagirati i pružiti prvu pomoć unesrećenom. Mogu samo iskazati zadovoljstvo i zahvalnost svih nas na organizaciji i mogućnosti dobivanja važnih informacija i znanja.“ odgojiteljica

Dječji tjedan u vrtiću Lojtrica

Kao i svake godine, u mjesecu listopadu obilježava se Dječji tjedan Grada Velike Gorice koji je i ovog puta privukao zainteresiranu javnost temom “Kako je danas biti dijete”.

Dječji tjedan započeo je u tonu književnosti i umjetnosti gdje su svi zainteresirani imali priliku sudjelovati u predstavljanju priručnika „Razvojni putokaz djeteta“ odgojiteljice našeg vrtića Petre Gotal i suradnice Lane Kihas.

U utorak održana je sjednica Dječjeg gradskog vijeća na kojem je Leon iz našeg vrtića, zajedno sa ostalim malim vijećnicima imao priliku razgovarati sa Velikogoričkim gradonačelnikom, gospodinom Krešimirom Ačkarom o mnogim temama vezanim uz budućnost djece po pitanju obrazovanja, društvenog života zajednice i ponašanja odraslih i djece u okruženju.

Uz pomno promišljanje i planiranje naših odgojitelja, djeca su narednih dana u vrtiću na zabavan i edukativan način sudjelovala u mnogim aktivnostima i igrama. Posebnu pozornost posvetili smo društvenim igrama koje polako postaju zaboravljene zbog brzorastuće tehnologije i digitalizacije. Kroz brojne tradicionalne igre poput “gumi-gumi, lanca probijanca i crne kraljice” naši su odgojitelji osvježili tradiciju dajući dašak nostalgije i pružili djeci novo- staro iskustvo.

Za kraj, vrijedno je istaknuti kako je petak u našem vrtiću prošao u sportskom duhu. Ugostili smo JUDO KLUB PINKY iz Velike Gorice koji su našim mališanima demonstrirali osnovne judo zahvate i ostale vježbe. Kroz sportsku olimpijadu, štafetne igre i nogometni turnir djeca su spoznala važnost tjelesne aktivnosti koja je neophodna za cjeloviti rast i razvoj.

Predstavljanje priručnika „Razvojni putokaz djeteta – za djecu od 3 do 5 godina“

Dječji tjedan Grada Velike Gorice ove se godine obilježava od 3. – 8. listopada na temu „Kako je danas biti dijete“.

U sklopu programa Dječjeg tjedna odgojiteljica vrtića Lojtrica Petra Gotal je u suradnji s odgojiteljicom Lanom Kihas predstavila autorski priručnik „Razvojni putokaz djeteta – za djecu od 3 do 5 godina“. Predstavljanje priručnika održalo se u 3. listopada 2022. u Dvorani Galženica. Zainteresirani prisutni stručnjaci i roditelji dobili su informacije o dobrobitima korištenja priručnika za dijete, roditelja i odgojitelja. Naglasak je stavljen na praktičnu primjenjivost priručnika kod kuće i u vrtiću.

Ovo je drugi priručnik kojeg je u koautorstvu napisala odgojiteljica Gotal. Prošle godine izdan je „Razvojni putokaz djeteta – za djecu od 5 do 7 godina“, a autorice su na predstavljanju napomenule da je u planu izdavanje „Razvojnog putokaza djeteta – za djecu od 1 do 3 godine“.