Zahvala Dječjem vrtiću Lojtrica

U nastavku donosimo tekst zahvale Saveza društva distrofičara Hrvatske našem vrtiću na sudjelovanju u kampanji „Biljka za MD“.

Kampanja “Biljka za MD” provedena je s ciljem senzibiliziranja javnosti za pitanja osoba oboljelih od mišićne distrofije i srodnih neuromuskularnih bolesti (MD), kroz prikupljanje donacija građana za biljke izložene u objektima Dječjeg vrtića Lojtrica. Budući da su zbog slabljenja mišića mnoge osobe s MD ovisne o tuđoj pomoći i njezi  te da je dizalica za transfere značajna podrška osobama s MD, kao i njihovim pomagačima, donacije su bile ciljano usmjerene kupnji jednog takvog pomagala budući ono nije na Listi ortopedskih i drugih pomagala HZZO.

Izuzetno je zadovoljstvo podijeliti vijest da smo zajedničnim snagama, entuzijazmom i vjerovanjem u senzibiliziranost djece, roditelja i djelatnika DV Lojtrica, u tome i uspjeli!

Kampanja koja je započela 13. svibnja u područnom objektu Mičevec, koji je ujedno i ovogodišnji kandidat za HRT-ov natječaj “Najljepši školski vrtovi”, nastavljena je u centralnom objektu Lojtrica dana 21. svibnja, na Nacionalni dan osoba oboljelih od neuromuskularnih bolesti. Biljke su bile izložene i u drugim područnim objektima, pa su 26. svibnja djeca i roditelji objekta Stara škola dali svoj doprinos provedbi Kampanje. Završni dan prikupljanja donacija za izložene biljke bio je 28. svibnja, kada je Kampanja proširena i na objekte Gradići i Donja Lomnica koji su također dali  svoj doprinos.

Tijekom Kampanje “Biljka za MD” 550 biljaka je našlo nove vlasnike te ukrasilo kuće, stanove, vrtove i balkone onih, čija su srca barem za broj veća nakon sudjelovanja u akciji.

DV Lojtrica je primjer izvrsnosti odgojno-obrazovne ustanove, koja uči djecu kako se postaje i ostaje dobar čovjek, kako se brine za druge, kako se štedi energija, voda i održava čistoća prostora, kako se uvažava različitost te kako je  svatko od nas  bitan i može dati svoj doprinos. Velika srca roditelja, odgojitelja i zaposlenika DV Lojtrica kao i područnih vrtića te malene dječje ručice prihvatile su danu im ulogu u stvaranju boljeg mjesta za sve nas te dokazali da je do cilja lakše doći zajedno, malim koracima naprijed. Hvala im na tome!

Posebno veliko hvala ravnateljici Ljubi Brnadić na predanosti i entuzijazmu o kojima svojim radom svjedoči kao i otvorenosti prema novim suradnjama i partnerstvima.

Također, hvala svim stručnim suradnicima i djelatnicima DV Lojtrica i područnih objekata koji su kroz organiziranje aktivnosti, informiranje djece i roditelja, financijski ili na drugi način dali svoj doprinos uspješnosti akcije.

Od srca hvala roditeljima i djeci DV Lojtrica i područnih objekata koji su svojim uključivanjem učinili dizalicu za transfere dostižnom te ujedno vlastitim primjerom pokazali djeci kako biti društveno osjetljiv dio zajednice.

Za uspješnost akcije posebno zahvaljujemo i vrtnim centrima koju su donirali biljke: Zagrebački holding, Vrtni centar Gorica i Vrtni centar Flora.

Bilo je divno biti dio pozitivne promjene, akcije u malim lokalnim zajednicama, provesti Kampanju i uvjeriti se u veličinu srca ljudi koji zaista svjedoče da se srcem najbolje vidi najljepše.

Obilježavanje Nacionalnog dana oboljelih od neuromuskularnih bolesti i provođenje Kampanje „Biljka za MD“

Savez društava distrofičara Hrvatske (SDDH) je nacionalni savez koji čini mrežu od 28 udruga članica s područja RH koje okupljaju osobe s mišićnom distrofijom i srodnim neuromuskularnim bolestima. Djeluje već 50 godina s ciljem unapređenja položaja i zagovaranja prava osoba s MD. Mišićna distrofija je progresivna genetska bolest koja dovodi do slabljenja mišića. Karakterizira ju slabljenje pojedinih skupina mišića zbog čega se osobe s MD kreću uz pomoć invalidskih kolica te su ovisni o pomoći drugih u svakodnevnim radnjama (ustajanje iz kreveta, odijevanje, hranjenje, higijena i dr.) Uz to se, kao popratna pojava slabljenja mišića, javljaju i problemi s radom srca i poteškoće s disanjem i gutanjem. Obilježavanjem Nacionalnog dana oboljelih od neuromuskularnih bolesti – 21. svibnja nastoji se podići razina svijesti javnosti za izazove s kojima se susreću osobe s MD. Kampanja povodom 21. svibnja provela se pod nazivom Biljka za MD. Već niz godina kampanja se provodi pod motom “I vaše srce je mišić”. Mišić koji, dok god “kuca” ima sposobnost “vidjeti i prepoznati” osobe u potrebi za podrškom te ju nesebično pružiti.

 

Dječji vrtić Lojtrica uključio se u Kampanju aktivnostima za prikupljanje donacija koje će se usmjeriti za kupnju dizalica osobama s najtežim oblikom MD koje su u značajnoj mjeri ovisne o tuđoj pomoći i njezi. Savez je Vrtiću dostavio biljke koje je osigurao putem donacije vrtnih centara, a djeca i djelatnici Vrtića izložili su biljke i ponudili zainteresiranim roditeljima, članovima obitelji te djelatnicima Vrtića. Prva akcija održala se u područnom objektu u Mičevcu 13.5., potom su uslijedile akcije u drugim objektima vrtića u Velikoj Mlaki, Gradićima i Donjoj Lomnici. Djeca su kroz razne aktivnosti osvijestila koliko toga mogu krećući se vlastitim nogama, bez ovisnosti o drugima ili o pomagalima. Tijekom aktivnosti nastali su mnogi likovni radovi kojima su bili ukrašeni štandovi s biljkama za prodaju. Djeca su bila u ulozi prodavača, tako da gotovo nitko nije mogao proći uz štandove, a da ne zastane i otvorena srca ne sudjeluje svojim novčanim prilogom.

 

Poznato je da je centralni objekt DV Lojtrica izgrađen tako da omogućava pristup bez prepreka, a vrtić su pohađala i djeca koja koriste pomagala za kretanje. Ovim putem DV Lojtrica samo dodatno nastavlja pokazivati humanost i dobrotu te spremnost pomaganja za djecu s posebnim potrebama i teškoćama u razvoju.

 

Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pridonjeli provođenju ove divne humanitarne akcije.

 

Tekst pripremila: Marija Kmet, odgojiteljica

Dječji vrtić Lojtrica ostvario suradnju s Hrvatskim kemijskim društvom

„Teže je odgovoriti na pitanje djeteta, nego na pitanje znanstvenika.“

                                                                                                            Alice Miller

 

Djeca instinktivno od najranije dobi pokazuju znatiželju za istraživanjem i proučavanjem svijeta oko sebe. Sudjelovanje djece u istraživačkim aktivnostima promiče istraživačko učenje koje, uz konstrukciju vlastitog razumijevanja svijeta, kod djece razvija istraživačke i mnoge druge vještine (samoregulirano učenje, komunikacijske vještine, vještine rada u grupi i sl.). Razvoj znanstvene pismenosti u vrtiću odvija se kroz uzbudljive i zabavne istraživačke aktivnosti koje djeca provode u dobro pripremljenom i izazovnom okruženju. Izvođenjem jednostavnih pokusa djeca postavljaju hipoteze i dolaze do zanimljivih spoznaja i  zaključaka, baš kao pravi znanstvenici.

S ciljem poticanja razvoja znanstvene pismenosti i razvoja istraživačkih vještina djece, odgojiteljice mješovite engleske skupine Marija Kmet i Petra Gotal dogovorile su suradnju sa Studentskom sekcijom Hrvatskog kemijskog društva u okviru volonterskog projekta „Znanstvene čarolije“.  U srijedu 12. svibnja, soba engleske skupine postala je pravi laboratorij u kojem su mali znanstvenici izvodili razne zanimljive pokuse uz online vodstvo stručnog osoblja Hrvatskog kemijskog društva. U sklopu znanstvene radionice pod nazivom „Tko bi gori, sad je doli“ djeca su provela tri različita pokusa: „Crtanje po mlijeku“, „Lava lampa“ i „Duga u čaši“.

Cilj ove radionice bio je upoznati djecu s pojmom gustoće. Nakon svakog pokusa djeca su iznosila svoje dojmove te su na svoj način pokušavali objasniti uočene pojave.

Fotografije s radionice pogledajte u nastavku.

 

Tekst pripremila: Petra Gotal, mag. praesc. educ., odgojitelj mentor

 

 

Sudjelujte u prvom Nacionalnom istraživanju prehrambenih navika dojenčadi i male djece!

Dragi roditelji,

ukoliko imate dijete u dobi od 3 mjeseca do 9 godina i želite biti aktivni sudionik prvog Nacionalnog istraživanja o prehrambenim navikama djece u Hrvatskoj, prijavite se! Istraživanje se provodi na području cijele države i Vaše sudjelovanje ključan je čimbenik uspješnog provođenja ovog istraživanja.

Kao znak zahvale za sudjelovanje, dobit ćete analizirane podatke o prehrani Vašeg djeteta i brošuru s preporukama za pravilnu prehranu koju je izradio tim stručnjaka i nutricionista, a koja Vam može poslužiti kao relevantan izvor informacija i svojevrsni vodič za prehranu Vašeg djeteta. Glavni cilj prikupljanja ovakvih podataka je unaprjeđenje zdravlja djece. Podatci o prehrani djece su od izuzetne važnosti i stoga želimo javnozdravstvene akcije i smjernice o pravilnoj prehrani usmjeriti direktno ka rješavanju rizičnih prehrambenih ponašanja koja postoje u našem društvu. Također, u slučaju ugrožene sigurnosti hrane zbog prisutnosti kemijskih i mikrobioloških opasnosti, nužno je imati konkretne podatke o količini hrane koju djeca unose, kako bi ih mogli zaštititi od opasnosti. Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u suradnji s partnerima, Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, provodi ovo istraživanje sukladno europskoj metodologiji te će dobiveni podatci biti usporedivi sa ostalim EU zemljama. U istraživanju će sudjelovati još 2 000 roditelja i njihove djece. Vaše je sudjelovanje dragovoljno i možete odustati u bilo koje vrijeme. Molimo da nam pružite priliku da zabilježimo i specifičnosti prehrane Vašeg djeteta.

Za prijavu i više informacija posjetite www.hapih.hr/csh/projekti/eu-menu/ ili nas kontaktirajte na broj 099 384 9910 (poziv, SMS, Viber, WhatsApp) kako bismo Vas uputili u daljnje korake.

Puno Vam hvala unaprijed na Vašem dragocjenom vremenu i volji. Nadamo se da ćete nam se pridružiti!

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu i tim EU Menu projekta dr.sc.

Darja Sokolić, voditeljica istraživanja​

 

Predstava »Naš zeleni svijet«

Početak svibnja obilježen je gostovanjem kazališne družine Smješko iz Zagreba s interaktivnom eko-edukativnom predstavom Naš zeleni svijet. Predstava u režiji Jelene Hadži – Manev izvedena je u svim objektima našeg vrtića uz poštivanje epidemioloških mjera (na otvorenom prostoru, bez miješanja djece iz više skupina).

 

Priča je to o nastanku planete Zemlje i prvog života na njoj koja kroz radnju priče djeci približava pojmove iz prirode kao što su kiše, mora, planine… Djeca na zanimljiv i pristupačan način uče što sami mogu učiniti kako bi bilo manje smeća. Također, uče o pravilnom odvajanju otpada i recikliranju, kako bismo našu okolinu održali zdravom i čistom. Tijekom predstave ostvaruje se dvosmjerna interakcija, pri čemu su djeca dovedena u situaciju iskustveno  učiti.

 

Naš zeleni svijet uz umjetničku ima i snažnu edukativnu vrijednost. Kroz igru, pjesmu i zabavu djeca razvijaju ekološku svijest kako bi jednog dana postali ekološki osvješteni pojedinci.

Svjetski dan plesa

Svjetski dan plesa obilježava se 29.4. još od 1982. godine. Ples je iznimno važno sredstvo izražavanja djece predškolske dobi što odrasli često ne shvaćaju te prednost daju govornom i likovnom izražavanju. „Primjena plesa kao oblika aktivnosti u radu s djecom predškolske dobi od iznimne je važnosti zbog pozitivnog utjecaja na razvoj brojnih sposobnosti u djece, kao što su osjećaj za ritam, osjećaj za pokret i osjećaj za ljepotu izvođenja pokreta te vizualizacije vlastitog položaja u grupi, ali i za razvoj bazičnih motoričkih sposobnosti kao što su fleksibilnost, snaga, ravnoteža, brzina i koordinacija koje su prijeko potrebne u njihovu daljnjem razvoju. Plesom se u djece razvijaju sposobnost kreativnog izražavanja i stvaralaštva, primjenom različitih pokreta i kretnji, a sve s igrom koja je jedna od osnovnih djetetovih potreba (Cetinić i Vidaković Samardžija, 2014).

Dječji vrtić Lojtrica imao je čast ugostiti plesni klub Megablast te su djeca iz sportske skupine obilježila Svjetski dan plesa na poseban način. Poznati velikogorički plesni klub više od 25 godina njeguje i dijeli svoju ljubav prema plesu. Plesna radionica održala se na dvorištu centralnog objekta Vrtića. U radionici su djeca aktivnim sudjelovanjem istraživala mogućnosti kretanja vlastitim tijelom. Svoju spretnost pokreta pokazala su kretanjem između takozvanih lasera – elastične trake koje je bilo popraćeno glazbom. Djeca uvijek uživaju kad nas posjete neki gosti a najviše kada imaju mogućnost aktivnog sudjelovanja. Nadamo se da ćemo i u budućnosti ostvariti  plesne suradnje s plesnim klubom Megablast.

Tekst pripremila: Marija Kmet, odgojiteljica