Dječji vrtić Lojtrica je dobio plaketu za najsigurniji vrtić

Ove pedagoške godine Dječji vrtić Lojtrica uključio se u projekt „Sigurnije škole i vrtići“ sufinanciran sredstvima programa Europske unije Erasmus+ i Hrvatskog crvenog križa. Cilj projekta „Sigurnije škole i vrtići“ je poboljšati znanja i ojačati kompetencije učenika u osnovnim školama i djece u vrtićima te njihovih učitelja i odgojitelja za teme pripreme za izvanredne situacije, prve pomoći, psihosocijalne podrške i sigurnosti u školama i vrtićima.  Preporuka je stvaranje poticajnog okruženja za sustavnu provedbu i prepoznavanje važnosti tema pripreme za sve vrste izvanrednih situacija, prve pomoći, psihosocijalne podrške i općenite sigurnosti u školama i vrtićima te prepoznavanje potrebe za kontinuiranim educiranjem od najranije životne dobi i poticanje na cjeloživotno učenje i usavršavanje znanja, vještina i kompetencija iz prve pomoći, priprema za sve vrste izvanrednih situacija i psihosocijalne podrške. Inicijatori projekta bile su odgojiteljice mentorice Sportske skupine Ana Marija Cimaš i Nives Tepšić, koje su u suradnji s odgojiteljicama iz starije vrtićke skupine u PV Gradići i mješovite vrtićke skupine iz PV Stara škola, provele niz unaprijed definiranih aktivnosti i time ispunile uvjete za bodovanje i ostvarivanje prava na plaketu Siguran vrtić za pedagošku godinu 2020./2021. Uz oznaku siguran vrtić i podjelu torbica sa sadržajem za pružanje prve pomoći za sve objekte vrtića zaokruženi su ciljevi projekta.

Pripremila: Ana Marija Cimaš, odgojitelj mentor

Tjedan zdravlja u Dječjem vrtiću Lojtrica

Od 6. do 9. travnja obilježili smo Tjedan zdravlja u svim našim objektima i skupinama. Svaki dan bio je tematski različit. Poseban naglasak stavljen je na osvješćivanje djece da je za zdravlje potrebna pravilna prehrana, voda, tjelesna aktivnost, spavanje, očuvanje okoliša i zajedništvo.

„Uskočimo u utorak“ (06.04.)

Prvi dan u tjednu iskoristili smo kako bi uskočili u tjelesnu aktivnost i uživali u brojnim motoričkim igrama.

Prema preporukama Svjetske zdravtsvene organizacije djeca predškolske dobi trebala bi u tjelesnoj aktivnosti svakodnevno provesti najmanje180 minuta, a 60 minuta u aktivnostima umjerenog do visokog intenziteta. Neke od aktivnosti provedene po odgojnim skupinama: poligoni za vježbanje, štafetne igre, igre balansiranja, natjecateljske motoričke igre, ples. Kroz tjelesni razvoj djelujemo i na cjelokupni socio-emocionalni razvoj djeteta osobito razvoj samopoštovanja i samopouzdanja, a sve to kroz igru.

„Super zdravu srijedu“ (07.04.) obilježili smo raznim zanimljivim aktivnostima vezanima uz zdravu prehranu. Ove godine tema Svjetskog dana zdravlja je „Izgradimo pravedniji, zdraviji svijet!“. Aktivnosti provedene po odgojnim skupinama: imenovanje i klasifikacija zdrave hrane, kaširanje i bojanje temperom zdravog voća, čitanje “Vrlo gladne gusjenice”, izrada piramide zdrave hrane i tjelesna aktivnost, “Na zdravu hranu skačemo, a nezdravu preskačemo”, izrada Eko – knjige Zdrava hrana, izrada plakata „Zdravo/nezdravo“ i sl. Za sve vrtićke i starije jasličke skupine u Smendrovićevoj održana je i kazališna predstava „Ljubica Zubica“ – hrana i zdravlje zubi. Predstavu je donirala i izvela Ana Katulić/Platforma.

Aktivnosti se nastavljaju i idući dan u tjednu „Čuvajmo čistu vodu u četvrtak“ (8.4.2021.)

Voda je neophodna za očuvanje zdravlja. Redovito pranje ruku čistom vodom štiti nas od zaraznih bolesti, a pranje voća i povrća čuva od kemikalija kojima su tretirani. Jedna smo od rijetkih država u svijetu koje imaju zdrastveno ispravnu dostupnu vodu za piće stoga je važno njeno očuvanje. Voda je najzdravije piće i čini više od 70% našeg tijela. Djeca bi dnevno trebala popiti najmanje pet čaša vode!

U četvrtak su djeca izradila interaktivni plakat – ciklus vode u prirodi, kao i makete vode tekućice i stajačice.

Posljednji dan Tjedna zdravlja “Probdijmo pospani petak” posvećen je važnosti odmora i sna. Djeci predškolske dobi svakodnevno je potrebno oko12 sati sna. Preporuča se što laganija hrana za posljednji obrok u danu i izbjegavanje gledanja medija prije odlaska na spavanje. Umjesto medija bolje je izabrati najdražu slikovnicu.  

Neke od aktivnosti na ovu temu provodene u našim odgojnim skupinama: didaktička igra “Brojevi pidžama” , “Vezalica pidžama”, likovna aktivnost na temu “Uredi svoju pidžamu”, ritmičko disanje za relaksaciju i umirivanje kao jedan od rituala pripreme za ugodan odmor, igra “Opuštanje”, igra “Srce koje lupa“, vježbe yoga pokreta i poza koje pozitivno utječu na osnaživanje muskulature tijela i umirivanje cijelog psihofizičkog sustava.

Kako bi dali naglasak i zaokružili cijeli dan i tjedan, u petak su djeca u vrijeme poslijepodnevnog odmora slušala vođenu meditaciju. Isprobajte kod kuće kao ritual za odlazak na spavanje!

Krijesnica (dječaci)- meditacija za samostalan odlazak na spavanje – YouTube

Proslavili smo 10. rođendan

Dječji vrtić Lojtrica na dan 1.4. proslavio je svoj 10 rođendan! I to nije nikakva prvoaprilska šala, već je 10 prekrasnih godina ispunjenih dječjim smijehom i koracima. Mnogo se dječjih rođendana proslavilo u vrtiću, a prvi dan u travnju rezerviran je da Lojtrica postane slavljenik. Tako je bilo i ove godine, rođendan se proslavo u svakom objektu i u svakoj grupi na poseban način. Bilo je tu raznih torti, čestitki s ispisanim i nacrtanim dječjim željama i zahvalama, a vrtićem su radosno odjekivale mnoge pjesmice, pa tako i himna našeg vrtića.

Ovim putem želimo se zahvaliti svoj djeci i roditeljima, kako sadašnjim, tako i onim bivšim. Želimo se zahvaliti svim odgojiteljicama, djelatnicima i suradnicima. Bez vas Dječji vrtić Lojtrica ne bi bio to što danas je – jedan od najljepših i najboljih dječjih vrtića u Hrvatskoj.

 

Dio rođendanskog veselja pogledajte u galeriji, a za kraj što još dodati nego dio naše himne!

 

„…Lojtrica, Lojtrica što više reći.

Uživaj sad u našoj sreći…“

Tekst pripremila: Marija Kmet, odgojiteljica

U svijetu likovnih umjetnika

Ove pedagoške godine Sportska skupina našeg vrtića uključila se u Erasmus+ međunarodni projekt na eTwinningu pod nazivom „ U svijetu likovnih umjetnika 3 „.

 

Odgojno-obrazovni rad na području likovne kulture važan je u razvoju djece rane i predškolske dobi. Dijete likovno stvaralaštvo smatra jednim od oblika svoje igre. Kroz njega dijete upoznaje svijet i vlastitu osobnost, a tako ostvaruje i pozitivne promjene u svim područjima razvoja: osobne kompetencije, samopouzdanje, pozitivnu sliku o sebi, prosocijalne odnose. Ostvareni ciljevi i zadaci omogućili su djeci učenje kroz vlastito iskustvo, međusobnu suradnju i komunikaciju, razvoj kreativnog mišljenja, spoznavanje materijalne i socijalne okoline. Svakodnevna dostupnost likovnih materijala potaknula je dječje stvaralaštvo i interes, a različitost tehnika dječju kreativnost i radoznalost.

 

Sudjelovanjem u projektu djeca su upoznala život i likovno stvaralaštvo poznatih umjetnika, a sve kroz igru i prizmu zabavne edukacije koja mami na lica osmijehe zadovoljstva kako djece tako i njihovih odgojitelja, obitelji i zajednice kojoj pripadaju.   

 

Dječje radove nastale u ovom projektu možete od 1. do 12.  4.2021. pogledati u  izlogu Područne knjižnice Galženica, a dio stvaralačke atmosfere pogledajte i ovdje u virtualnoj izložbi.

 

Pripremile: odgojiteljice sportske skupine

Izložba dječjih radova „Igrom i stvaralaštvom do ekološke svijesti“

Sudjelovanjem u međunarodnom Erasmus+  projektu na eTwinningu  „U svijetu likovnih umjetnika 3“  djeca sportske skupine upoznala su američku umjetnicu Louise Nevelson. Njeno stvaralaštvo skulptura nastalih kombiniranjem odbačenih predmeta iz neposredne okoline potaknulo je interes djece na istraživanje mogućnosti korištenja i recikliranja otpada .

 

Djeca se razvijaju putem igre koja je temeljna aktivnost djetinjstva koja pruža zabavu i zadovoljstvo. Kako bismo kroz igru i zabavu proširili spoznaje o važnosti razvrstavanja otpada, odgojiteljice su izradile didaktičke igre prilagođene različitim razvojnim područjima i osmislile kineziološke igre s ciljem razvoja ekološke svijesti. Likovnim aktivnostima i stvaralačkim izražavanjem djeca su ostvarila vlastite ideje i zamisli te spoznala kako se različiti otpad može reciklirati u kreativne svrhe.

 

Ostvarene aktivnosti i dječje radove nastale provedbom projekta „Igrom i stvaralaštvom do ekološke svijesti“ možete pogledati na dječjem odjelu Gradske knjižnice Velika Gorica, u prostoru Pučkog otvorenog učilišta na 2. katu, u razdoblju od 22.03 do 09. 04. 2020.

 

pripremile: odgojiteljice sportske skupine

 

Čestitka

Najljepši i najbolji Vrtiću, sretan ti 10. rođendan!

Žele ti tvoja djeca i zaposlenici!