Zelena čistka: Jedan dan za čisti okoliš

Jedan od glavnih ciljeva kampanja Zelene i Plave čistke je osvješćivanje pravilnog odnosa prema okolišu te odgoj i obrazovanje za isti.  Ova godina je deveta u kojoj se diljem zemlje nastoji osvijestiti važnost čistog okoliša i okupiti građane, posebice najmlađe u zajedničkom cilju za bolju i zeleniju budućnost.

Ovogodišnju kampanju obilježila je epidemija koronavirusom i zaustavila klasične odgojno-obrazovne procese kao i travanjske akcije čišćenja divljih odlagališta otpada. Prilagodivši se situaciji, vraćamo se pomalo i aktivnostima u sklopu kampanje, imajući na umu važeće epidemiološke mjere.

Vrhunac ovogodišnje kampanje Zelena čistka dogodit će se 19. rujna kada se održava globalna akcija World Cleanup Day koja će u isti dan okupiti čak 180 zemalja oko jednog zajedničkog cilja – čistog svijeta. DV Lojtrica aktivno sudjeluje u kampanji Let’s do it! World! i u Zelenoj čistki  i kroz Digital clean up day. Sudjelovanje najmlađih u akcijama čišćenja uvijek je od iznimne važnosti budući da su upravo oni generacije koje treba osnažiti za aktivan doprinos očuvanju okoliša kroz pravilno odvajanje i odlaganje otpada.

Ovim putem pozivamo sve roditelje da nam se pridruže 19. rujna na Digital clean up dayu i očiste svoje pametne telefone, računala, e-poštu  i stvore nove navike. Obrišite nepotrebne online dokumente, stare e-poruke, mutne fotografije i videozapise, odjavite pretplate nepotrebnih mailing lista i kroz to podržite akciju čišćenja!

Obilježavanje Hrvatskog olimpijskog dana

U četvrtak, 10.rujna, u našem vrtiću obilježen je Hrvatski olimpijski dan koji je  posvećen utemeljenju Hrvatskog olimpijskog odbora.

Na vrtićkom dvorištu tom prigodom organizirane su brojne aktivnosti s ciljem poticanja bavljenja tjelesnim aktivnostima te promicanja olimpijskih načela – razumijevanja, mira i solidarnosti među ljudima.

Sukladno epidemiološkim mjerama zaštite od koronavirusa planirano je određeno područje za aktivnosti prilagođene razvojnim karakteristikama pojedinih odgojnih skupina pod vodstvom njihovih odgojiteljica.

Neprocjenjivo je važno za optimalan rast i razvoj baviti se tjelesnom aktivnošću, posebno u današnjem načinu života kada je sve prisutnija smanjena količina kretanja i sve veća zastupljenost pasivnog načina života.

Redovita tjelesna aktivnost nezamjenjiv je oblik zaštite i poboljšanja zdravlja, radnih sposobnosti i prevencija mnogih bolesti što je u aktualnom vremenu za djecu posebno važno i potrebno. Tjelesno vježbanje djece predškolske dobi jedan je od bitnih čimbenika njihovog  psiho-fizičkog razvoja i stvaranje zdravih životnih navika od ranog djetinjstva.

pripremila: Nives Tepšić​

 

Ljeto u „Lojtrici“

Iako je ovo ljeto specifično zbog promjena uzrokovanih globalnom pandemijom, u našem vrtiću i dalje prevladava dječji smijeh kao i razne prigodne aktivnosti, stoga nam je boravak u vrtiću ugodno ispunjen. Ljetna organizacija podrazumijeva rad u centralnom objektu, a djeca iz područnih objekata se brzo opuštaju i uživaju u stjecanju novih prijateljstava i igri s drugačijim igračkama. 

Tijekom cijele godine trudimo se što više aktivnosti provoditi na našem prekrasnom i prostranom dvorištu, a tijekom ljetnih mjeseci izlazimo van uglavnom već nakon doručka. Djeca prema vlastitom interesu odabiru hoće li se igrati na spravama, voziti nove tricikle, igrati badminton, preskakati vijače ili će se radije igrati u pješčaniku gradeći kule ili tražeći blago.   

Tako je igra „Mi smo mali gusari“, nastala na inicijativu jednog dječaka, zaokupljala pažnju velikog broja djece. Putem edukativnih slikovnica istraživala su tko su bili gusari, kako su živjeli, odijevali se, zašto su išli u potragu za blagom. Djecu se na taj način potaknulo na razvijanje znatiželje i rješavanje problema. Od svih istraživačkih aktivnosti na temu gusara, ipak je najzabavnija bila prava potraga za blagom.

Djeci su u hladu i pod suncobranima svakodnevno ponuđene različite istraživačke i stvaralačke aktivnosti. Najviše uživaju u aktivnostima s vodom, a starija djeca vole i eksperimentirati koristeći kapaljke i epruvete. Izražavanje raznovrsnim likovnim tehnikama rezultira pravim umjetničkim djelima koja krase panoe u vrtiću ili ih djeca ponosno nose svojim roditeljima.

Dio zabilježenih aktivnosti pogledajte u galeriji.

 

Pripremile: Marija Kmet i Danica Josić, odgojiteljice

Biološka raznolikost vrtićkog okruženja

Naziv je to izložbe sportske skupine našeg vrtića koju do 10.07.2020. možete pogledati na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Velika Gorica.

 

„Biološka raznolikost vrtićkog okruženja“ je dio  edukativnog projekta Veliki lov na biljke, pod pokroviteljstvom Udruge Lijepa naša, čiji smo sudionici drugu godinu zaredom. Cilj projekta je podizanje svijesti o biološkoj raznolikosti u neposrednoj blizini te stjecanje novih iskustava i spoznaja. Svakodnevnim istraživačko-spoznajnim aktivnostima djeca su spoznala uzročno posljedične veze o dobrobiti životinjskih vrsta na prirodu i zdravlje čovjeka, razvijala su svoje likovne kompetencije i obogaćivala rječnik. U sklopu projekta izrađen je didaktički materijal koji potiče operativno mišljenje, a djeca su usavršavala i digitalne kompetencije korištenjem medija u edukativne svrhe.

 

Kao dio projekta nastala je priča „ Pustolovni Martin“, čiji je autor predškolarac Roko Kaniški ( 7 god). Poučna je to priča o martinu Peri koji je stalno putovao tražeći prijatelje kojima neće smetati njegov neugodni miris. U kakvim se sve nevoljama našao te je li pronašao prijatelje pročitajte na izložbenom primjerku priče!

 

Pripremila: Ana Marija Cimaš, odgojitelj mentor

Vrijedne donacije našem vrtiću

25.lipnja održala se svečanost otvaranja novih prostora ureda Gradskog društva Crvenog križa u Velikoj Gorici. Grad Velika Gorica u potpunosti financira rad ove organizacije. Nove prostorije u prisutnosti gradskih čelnika i mnogobrojnih gostiju otvorio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić u društvu ministra Božinovića koji je istaknuo da je u doba pandemijske krize izazvane koronavirusom djelatnost organizacije kao što je Crveni križ od izuzetne važnosti. Povodom tog događaja Crveni križ darovao je svim gradskim školama i vrtićima torbice prve pomoći.

Ovih je dana naš vrtić dobio još jednu vrijednu donaciju. VG čistoća darovala nam je tri spremnika za odvajanje otpada koje smo smjestili u dvorište našeg vrtića u Velikoj Mlaki. Spremnici u liku životinja obradovali su djecu i bit će dobar poticaj za stjecanje navika odgovornog zbrinjavanja otpada kojem učimo djecu u okviru eko programa našeg vrtića.

Hvala svim donatorima!

Obavijest o pregledima djece za upis u prvi razred osnovne škole

Utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta (pregled) za upis u prvi razred osnovne škole obavljat će se u razdoblju od 18.5. do 31.8.2020.

S obzirom na specifičnu epidemiološku situaciju za pregled je potrebno prethodno se najaviti telefonski ili putem elektroničke pošte radnim danom u vremenu od 13:00 do 14.00 sati ili 18:30 do 20:00 sati.

Tri dana prije termina potrebno je elektroničkom poštom dostaviti :

  • Upitnik s anamnestičkim podacima
  • Preslike cjepne iskaznice
  • Popis dodatne dokumentacije ako postoji (u slučaju kroničnih bolesti ili teškoća u razvoju)

Prilikom ulaska u ordinaciju preporučuje se nošenje zaštitnih maski.

Detaljne upute, raspored liječničkih timova i kontakte  možete pronaći u Obavijesti koja slijedi.

Obavijest – Ispostava Velika Gorica- pregled djece

Timovi školske medicine