5. Run for MD 2024 TRČATI MOŽEŠ I TI!

Društvo distrofičara Zagreb (DDZ) i Savez društava distrofičara Hrvatske (SDDH) uz financijsku potporu Turističke zajednice Grada Zagreba te podršku platforme „Trči sa srcem“u okviru Kampanje obilježavanja 21. svibnja – Nacionalnog dana osoba oboljelih od neuromuskularnih bolesti organizira 5. atletsku utrku Run for MD 2024. koja se virtaualno održala od 19. do 21.svibnja na kojoj su sudjelovala djeca sportske skupine “ Gazelice” iz DV Lojtrica.
Svrha Utrke je podizanje svijesti o osobama s mišićnom distrofijom (MD) i neuromuskularnim bolestima (NMB), a radi poboljšanja kvalitete njihova življenja i ostvarivanja ciljeva djelovanja DDZ i SDDH.
Djeca su istrčavala 5 km uz korištenje aplikacija za trčanje ) I te rezultate (screenshot) poslali na mail Udruge čime su uspješno sudjelovali I istrčali zadanu duljinu za ostvarivanje utrke.
Nakon uspješnog sudjelovanja na utrci djeci sportske skupine u vrtić su došli članovi Udruge SDDH-a uručiti medalje I prigodne poklončiće.
Djeca su bila oduševljena I ponosna te smo nakon podjele medalja imali čašćenje I obećali smo da ćemo se I slijedeće godine rado odazvati I sudjelovati u Utrci.

Odlazak ravnateljice u mirovinu

S poštovanjem i zahvalnošću, djelatnici DV Lojtrica ispratili su ravnateljicu Ljubu Brnadić u zasluženu mirovinu. Njen rad obuhvaća više od 50 godina neumornog rada u odgoju i obrazovanju na području Grada Velike Gorice, od čega 13 godina u ulozi ravnateljice Dječjeg vrtića Lojtrica. Unatoč mnogim izazovima, svojom vizijom i predanim radom transformirala je vrtić do te mjere da danas ponosno nosi titulu najboljeg vrtića u Hrvatskoj.

U ime svih zaposlenika, roditelja i djece, zahvaljujemo joj na svim godinama te na trudu i podršci koju je svima pružila. Želimo joj puno sreće i zdravlja u novom poglavlju života!

Biljka za MD

Dječji vrtić Lojtrica četvrtu godinu za redom sudjeluje u humanitarnoj akciji djece, roditelja i djelatnika dječjeg vrtića sa Savezom društava distrofičara Hrvatske povodom obilježavanja Nacionalnog dana osoba oboljelih od neuromuskulatornih bolesti 21. svibnja. Akcijom se nastoji podići razina svijesti javnosti za izazove s kojima se susreću osobe s mišićnom distrofijom.  

Podsjetimo se da se Kampanja provodi pod nazivom “Biljka za MD” s motom “I vaše srce je mišić” koji dok god “kuca” ima sposobnost “vidjeti i prepoznati” osobe u potrebi za podrškom te ju nesebično pružiti. 

U Kampanji 2024. godine su se, kroz donacije za sadnice, prikupljala sredstva za podršku osobi s mišićnom distrofijom, Gordani Maras iz Požege, kojoj će se osigurati pogonski dodatak za invalidska kolica koji će joj uvelike olakšati kretanje i biti značajna podrška i pogonska snaga. 

Savez je Vrtiću i ove godine dostavio biljke koje je osigurao putem donacije vrtnih centara. Djeca i djelatnici Vrtića organizirali su 21. i 22. svibnja sajam biljaka na ulazima i dvorištima Vrtića  koje su ponudili zainteresiranim roditeljima, članovima obitelji te djelatnicima Vrtića. Ukupno je na svim lokacijama prikupljeno 2748,71 eura.  

DV Lojtrica djelatno zagovara humanost, dobrotu  te spremnost pomaganju, osobito osobama s posebnim potrebama i teškoćama u razvoju. 

Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pridonijeli provođenju ove divne humanitarne akcije. 

 

Olimpijski festival dječjih vrtića

Zajednica športskih udruga grada Velike Gorice uz potporu Hrvatskog olimpijskog odbora ove godine po prvi puta organizirala Olimpijski festival dječjih vrtića.
Na 20. Olimpijskom festivalu dječjih vrtića grada Velike Gorice sudjelovalo je oko 180 mališana iz velikogoričkih dječjih vrtića Ciciban Lojtrica, Velika Gorica i Žirek.
Svaki dječji vrtić predstavljala je ekipa od 40 natjecatelja, djevojčica i dječaka. Djevojčice i dječaci natjecali su se u četiri atletske discipline – trčanje na 50 metara, skok udalj, bacanje loptice u daljinu i štafetno trčanje 4x25m i nogometu.
Djeca su sa svojim odgajateljicama ušla na stadion u svečanom mimohodu koji je bio po cijelom stadionu baš kao i na Olimpijskim igrama.
Radi se o manifestaciji koja, njegujući vrijednosti olimpizma kod najmlađih članova hrvatskog društva, promiče sport među djecom istovremeno ih učeći prijateljstvu, razumijevanju različitosti, nenasilju i natjecanju u fair play ozračju. Djeca se, među ostalim, potiču na sustavno tjelesno vježbanje i uključenje u sportske aktivnosti.
Djeca iz DV Lojtrica ovom prilikom su osvojila pehare u nogometu, medalje za atletske discipline I pritom se odlično zabavljala.
Najdraža nagrada koju su osvojili svakako je pehar za Fairplay koji je djeci dao vjetar u leđa da tako nastave I dalje u svim sportskim aktivnostima.

Dani Lukavca

U nedjelju 19.05.2024. djeca starije skupine PO Lukavec sudjelovala su u obilježavanju Dana mjesta Lukavca. Mještani Lukavca obilježili su Dan svog mjesta višednevnim događanjima u kojima je sudjelovalo, kak’ vole reči, ‘i staro i mlado’.
Od sportskih igara i Dana otvorenih vrata DVD-a, preko etno radionica KUD-a i organiziranog mjerenja tlaka i šećera u krvi, pa sve do Folklorijade koja je okupila velik broj mališana u tradicionalnim sportskim igrama, mještani su vrijedno i u zajedništvu pokazali koliko vole svoj Lukavec.
Djeci je bila čast I zadovoljstvo sudjelovati u obilježavanju Dana te su ovom prilikom mogli doživjeti osjećaj prave pozornice I velike publike.
Suradnju su odgojiteljice iskoristile za obilježavanje završne svečanosti skupine I oproštaj od svojih predškolaraca.
Najveća nagrada I sreća bila je kada su ih nakon nastupa nagradili velikim pljeskom.

Izlet u Đurđevac

Travanj se pokazao kao savršen mjesec za izlete. Vrijeme nas je odlično poslužilo tako da su djeca školski obveznici iskoristila priliku i upoznala Hrvatsku Saharu u Đurđevcu. Nešto duža vožnja autobusom za djecu te dobi brzo je pala u zaborav kada se stiglo do Starog grada gdje su nas dočekali Haramije u svojim povijesnim odorama.

 

Kroz kraći ali jako efektni scenski prikaz, upoznati smo s povijesnom pričom o Picokima. Širom otvorenih očiju djeca su promatrala prikaz borbe protiv Turaka. Jednakim žarom krenuli smo u obilazak malog ZOO vrta gdje smo se upoznali i družili s raznim životinjama. Deva Romeo zasigurno je svojom veličinom prva upala u naš plan, ali pažnju i simpatije pridobila je i sramežljiva ljama Nelica koja se jako voli maziti. Koze, magarci, konji, paun i pijetlovi također su izmamili osmijehe i oduševljenje kod djece.

 

Nakon obilaska životinja, zaputili smo se u „Čudesni posjetiteljski centar Đurđevački pijesci“. Centar je opremljen najnovijom i najmodernijom tehnologijom kojom se na multimedijalni i interaktivni način posjetiteljima približava bogata baština Podravine i fenomena Đurđevačkih pijeska.

 

Poslije ručka, bilo je vrijeme za razne igre. Djeca su rado aktivno sudjelovala u svim organiziranim igrama pod vodstvom animatora. Tako su se okušala u bacanju karika, rušenju limenki krpenim loptama, potezanju užeta, gađanju lukom i strijelom, jahanju drvenih konjića…

 

Za kraj djeca su prošetala šumom te naučila pokoju zanimljivost o dobrobiti šume. A kako najbolje završiti izlet nego igrom u pijesku, i to u pijesku u kojem kad kopaš ne možeš doći do dna. Možda najveća posebnost Đurđevačkih pijeska je to što su djeca imala priliku da se na posebnim drvenim posudama spuste niz brdo pijeska. Neumorno su trčkarala po pijesku i iznova se uspinjala da bi se spuštala.

 

Vrijeme za povratak prema vrtiću brzo je stigao. Umorni i puni doživljaja, mnogi su zaspali već nakon prvih minuta vožnje.