(Možemo li šivati? Naravno da možemo!)

Jesu li djeca u dobi od 3 do 7 godina premala za šivanje? Djeca engleske mješovite skupine pokazala su da nisu. Vrlo spretno i oprezno, s veseljem i strpljenjem sudjelovala su u aktivnostima za razvoj životno praktičnih vještina. Većina djece po prvi put se susrela s iglom u rukama, dok je tek nekolicina rekla kako su već ranije šivali s roditeljima ili bakama.

Vrtić je pripremio materijalni poticaj (filc, vuna, igle), a u ovu zanimljivu aktivnost odlučili smo uključiti i roditelje. Kao i uvijek roditelji kao dobri partneri spremno su se odazvali i brzo smo imali puno raznovrsnih poticaja za rad: igala, konaca, gumbića, filca, perlica i raznovrsnih tkanina. S tako bogatim materijalima mogli smo se upustiti u pustolovinu šivanja. Ideja, kreativnosti, strpljenja kao i volje za učenjem nije nedostajalo.

Šivali smo džepiće za adventski kalendar: svaki dan jedno dijete otvori džepić u kojem se nalazi poruka za taj dan i čokoladica. Tako se dobrim djelima pripremamo za Božić.
Za blagdan Svetog Nikole svatko je sašio svoju čizmicu, a taj trud bio je nagrađen slatkim poklonom i pismom.
U suradnji s djelatnicama iz vrtićke praone prikupili smo ostatke tkanina iz kojih smo šivali jastučiće i punili ih lavandom. Ukrašene i mirisne jastučiće izložili smo na božićnom sajmu koji je organiziran u vrtiću.

Već dobro ovladane vještine rezanja tkanine i šivanja iskoristili smo i u izradi rekvizita za božićnu proslavu. Tako smo osmislili kućicu te sašili ogradu i cvjetove za dramatizaciju priče “Gigantic turnip”, kao i narukvice s praporcima za pjesmu “Jingle bells”.

Mnogo je krojačkih pothvata već iza nas, ali to je tek početak, jer materijala je još dosta, a tu su i spretne dječje ruke i zajedničke ideje koje tek čekaju da se ostvare.