Tatjana Gjurković, Tea Knežević

 Glavni lik ove zanimljive i edukativne slikovnice Gregor često se igra s prijateljima u gradskom parku. Problem nastaje kada njihove igre počinju uključivati trganje granja, cvijeća i lov na malene nemoćne životinjice. Iako se sve to djeci može činiti vrlo zabavno, jedna je pčelica djeci objasnila da to nije dobro. Na taj način pobudila je djeci njihovu empatiju podsjetivši ih da je priroda oko nas živa te kako naši postupci jako utječu na nju. Djeca dobivaju poruku kako je vrlo važno da svojim ponašanjem budemo dobri prema prirodi kako bismo još više uživali u ljepoti onoga što nam priroda daje.

Slikovnica se bavi ekološkom empatijom, koja se odnosi na razumijevanje i dijeljenje emocionalnog iskustva sa živim prirodnim svijetom koji nas okružuje. Na taj način djeca stjecanjem empatičnih iskustava razvijaju pozitivne stavove i ponašanja prema svojem okolišu.

Neka istraživanja pokazuju kako se povezanost s prirodom odnosi na to kako se osoba identificira s okolišem te da će ti pojedinci doživjeti okoliš kao dio sebe. Stoga, ukoliko djeca slušaju o tome kako neka životinja teško živi jer ne može pronaći hranu radi smanjenja staništa zbog ljudskog djelovanja, dijete se može staviti u poziciju te životinje te doživjeti patnju koju životinja osjeća.

Kroz jednostavnu priču djeca će razvijati empatiju prema okolišu, živom i neživom svijetu oko nas kako bi ih se motiviralo da se o njemu brinu i da čuvaju prirodu.

Slikovnicu svakako preporučamo kao adekvatan razvojni poticaj u nadolazećem periodu obilježavanja “Eko dana” kojeg obilježavamo i u našem vrtiću te kao primjereno sredstvo koje će vam osigurati kvalitetno provedeno vrijeme s vašim djetetom.