Svake godine tijekom listopada u mnogim vrtićima obilježavaju se Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje, koji su usko povezani sa Svjetskim danom hrane (16. listopada). To je vrijeme kada se s posebnom pažnjom prisjećamo vrijednosti rada, zahvaljujemo na plodovima koje nam pruža priroda i učimo o važnosti poštivanja hrane.

Cilj obilježavanja Dana kruha je približiti djeci proces nastanka kruha – od malene sjemenke do mirisnog kruha na našim stolovima. Djeca su kroz razne aktivnosti upoznala različite vrste žitarica i sjemenki, učila prepoznati njihove oblike, boju i miris, te otkrila kako se od zrna žita dobiva brašno, a od brašna tijesto. Kroz igru i istraživanje naši mali pekari i pekarice su naučili koje su osnovne namirnice potrebne za izradu tijesta – brašno, voda, kvasac i sol – te su uz veselje i osmijeh sami mijesili i oblikovali svoje kruščiće, pogače i peciva. Nakon što su ih s ljubavlju ukrasili raznim sjemenkama, predali su ih našim vrijednim kuharicama koje su ih ispekle u kuhinjskim pećnicama. Uskoro se cijelim vrtićem proširio neodoljiv miris svježe pečenog kruha, a djeca su ponosno kušala svoje slasne uratke za vrijeme ručka.

Uz praktične aktivnosti djeca su sudjelovala u razgovorima, pričama, pjesmicama i recitacijama o kruhu te su kroz zanimljive igre naučili da kruh nije samo svakodnevna namirnica, nego i simbol zajedništva, rada i zahvalnosti. Naučili su koliko je važno ne bacati hranu, poštivati trud poljoprivrednika, mlinara, pekara i svih koji sudjeluju u njegovom nastanku.

Iako se Dani kruha tradicionalno obilježavaju u listopadu, kruh je neizostavan dio naše prehrane i kulture tijekom cijele godine. On nas spaja, podsjeća na važnost dijeljenja i zajedništva te nas uči zahvalnosti za sve što imamo.