U tjednu od 12. do 16. listopada u dječjem vrtiću obilježili smo Dječji tjedan. Bio je to posebno zanimljiv tjedan ispunjen mnoštvom aktivnosti vođenim lijepim i prepoznatljivim motom Dječjeg tjedna – „Ljubav djeci prije svega“.

Sve aktivnosti bile su potaknute sa ciljevima Dječjeg tjedna uz posebnu pozornost ostvarivanju dječjih prava, potreba ali i njihove odgovornosti te u skladu s tim organiziranju posebnih i prigodnih igara, priča, priredbi i stvaralačkih aktivnosti.

Svaka skupina je na svoj način obilježila tjedan posvećen djeci. Bile su tu razne likovne i stvaralačke aktivnosti na temu prijateljstva kao „Zastava prijateljstva“, „Srce prijateljstva“ i „Drvo prijateljstva – zajednički radovi malih prijatelja velikog srca. Povodom tradicionalnog Dana palačinka i vafla u vrtiću  koji se održao 14.10. nastale su vesele pregače „iz bakine škrinje“. Osim što su se svi dobro zasladili ukusnim tortama od palačinka i vafla, djeca su imala priliku proučiti proces izrade palačinka te se i sami okušali u izradi smjese. Svoju kreativnost također su izrazili osmišljavajući „čarobne palačinke“ na papiru ili oblikovanjem plastelina te raznim drugim aktivnostima kroz koje su svim osjetilima doživjeli većini omiljenu slasticu.

Posebno smo se posvetili i dječjim pravima ali i odgovornostima koju djeca također imaju. Tako su nastali plakati kojima smo istaknuli dječja prava koja ona u svojoj dobi mogu razumjeti. U razgovoru s njima dobili smo zanimljive izjave:

„Djeca imaju pravo:

…igrati se,

…vani vježbati,

…učiti razne pjesmice i brojalice,

…učiti slova,

…da ih netko nauči  kako se trebaju ponašati,

…na prijatelje,

…odmoriti se i spavati,

…jesti,

…utješiti se i zagrliti igračku za utjehu,

…ako padnu na beton da ih se utješi,

…izabrati igru i s kim će se igrati“.

 

„Djeca su dužna:

…pomagati jedni drugima,

…objasniti drugima igre, naučiti ih igrati igre i pravila,

…upozoriti druge ako puštaju puno vode,

…brinuti o prijateljima,

…biti dobri, da ne psuju i ne govore neću,

…slušati roditelje kad kažu dosta je televizije,

…pospremiti igračke kad se poigraju“.

 

Upoznavali smo se s dječjim pravima kroz kartice i društvenu igru “Čovječe ispravi se” te saznali tko omogućava njihova prava. Neke svoje želje i poruke djeca su stavila u balon te pustila u zrak pod geslom “Da nas se čuje”. Ono što se sigurno moglo čuti je pjesmica „Djeca imaju pravo“ koja se tih dana pjevala.

Odigrana je i predstava naziva „Pod gljivom“ koju su na otvorenome izvela djeca engleske skupine za svoje prijatelje drugih skupina. Priče su naša svakodnevica pa su se i sada našle razne priče koje govore o prijateljstvu i o dječjim pravima kao što su „Tri leptira“, „Dijete ima pravo biti dijete”, „Prava svakog djeteta”, „Ljubav i prijateljstvo”, „Nećko” i druge.

 

Dio bogatih doživljaja možete vidjeti u fotografijama u prilogu. A u mislima i postupcima neka nam ostane  moto „Ljubav djeci prije svega“.

Pripremila: odgojiteljica Marija Kmet