Eko status Dječjeg vrtića Lojtrica kontinuirano motivira odgojitelje i druge djelatnike da aktivno sudjeluju u brojnim projektima. Ovoga puta naš vrtić uključio se u vrijednu i zanimljivu akciju „Dani kolektivne sadnje drveća“, građansku inicijativu koja se provodi kroz tri dana 25., 26. i 27. listopada diljem Hrvatske. Cilj ove inicijative je potaknuti građane na sadnju stabala, kako bi doprinijeli ozelenjivanju svojih životnih sredina te osvijestili važnost i dobrobit drveća.

U Dječjem vrtiću Lojtrica djeca razvijaju ekološku svijest i pozitivan stav prema prirodi kroz svakodnevne aktivnosti. Stoga smo i mi na svoj način sudjelovali u ovoj inicijativi te smo s veseljem posadili stabla, kako u dvorištu centralnog objekta tako i u područnim objektima u Velikoj Mlaki, Gradićima i Donjoj Lomnici. Radi se o stablu Albicije ili Kineske mimoze. Ovu korisnu građansku inicijativu odlučili smo podijeliti i s Eko školom OŠ Novo Čiče, s kojom smo više puta ostvarili uspješnu suradnju. Darovali smo im sadnicu Albicije dok su oni nama darovali zeolit – prirodno gnojivo koje će poboljšati rast naše nove biljke.

Vjerujemo da će naša stabla dijelom prenijeti ekološku poruku važnosti drveća i biljaka na djecu i njihove obitelji te širu lokalnu zajednicu. S veseljem iščekujemo kada će to ukrasno listopadno stablo poprimiti svoj oblik krošnje koji podsjeća na kišobran i ispuniti naše dvorište prekrasnim mirisnim cvjetovima.

Pripremila: Marija Kmet, odgojiteljica