Judo klub osoba s invaliditetom „Fuji“ iz Velike Gorice osnovan je 2012. godine i prvi je takav klub u Hrvatskoj. Njegova misija je uključiti što veći broj djece s mentalnim i tjelesnim teškoćama u rad kluba te im time obogatiti život i pružiti šansu za kvalitetniju budućnost.

U Sportskoj skupini Dječjeg vrtića Lojtrica provodi se projekt „Sport ne poznaje prepreke“ s ciljem razvijanja senzibiliteta i suzbijanja stvaranja potencijalnih predrasuda prema osobama s invaliditetom kroz sportska druženja. Tim povodom djeca su se družila s članovima Judo kluba Fuji koje su posjetili na treningu u njihovim prostorijama.

Kroz odgojno-obrazovni rad skupine aktivnostima se nastoji poticati stvaranje stavova i uvjerenja koja djeci pomažu shvatiti kako smo svi u nečemu isti, u nečemu različiti te kako svi zaslužujemo jednako poštovanje i prilike.

 

Nakon druženja s paraolimpijcem Velimirom Šandorom djeca iz Sportske skupine su na zajedničkom treningu s djecom iz Judo kluba Fuji pokazala da su u sportu svi jednaki te da teškoće nisu prepreka. Osim što su aktivnim sudjelovanjem savladali neke elemente juda, kroz atmosferu zajedništva, ravnopravnosti i međusobnog poticanja, djeca su kroz vlastito iskustvo unaprijedila i interakciju i komunikaciju s djecom s teškoćama.

 

Kako Judo klub Fuji provodi i živi inkluziju uz pomoć djece iz judo kluba Pinky, tako su i djeca iz Sportske skupine postala dio te inkluzije aktivnim

sudjelovanjem na zajedničkom treningu.

 

Pripremila: Ivana Mahin, mag. praesc. educ.