Dječji vrtić Lojtrica i ove godine sudjelovao je u humanitarnoj akciji sa Savezom društava distrofičara Hrvatske povodom obilježavanja Nacionalnog dana osoba oboljelih od neuromuskularnih bolesti 21. svibnja, čime se nastoji podići razina svijesti javnosti za izazove s kojima se susreću osobe s mišićnom distrofijom. Kampanja se provodi pod nazivom “Biljka za MD” s motom “I vaše srce je mišić” koji dok god “kuca” ima sposobnost “vidjeti i prepoznati” osobe u potrebi za podrškom te ju nesebično pružiti.

Savez društava distrofičara Hrvatske (SDDH) je nacionalni savez koji čini mrežu od 28 udruga članica s područja RH koje okupljaju osobe s mišićnom distrofijom i srodnim neuromuskularnim bolestima. Djeluje već 50 godina s ciljem unapređenja položaja i zagovaranja prava osoba s MD. Mišićna distrofija je progresivna genetska bolest koja dovodi do slabljenja mišića. Karakterizira ju slabljenje pojedinih skupina mišića zbog čega se osobe s MD kreću uz pomoć invalidskih kolica te su ovisni o pomoći drugih u svakodnevnim radnjama (ustajanje iz kreveta, odijevanje, hranjenje, higijena i dr.) Uz to se, kao popratna pojava slabljenja mišića, javljaju i problemi s radom srca i poteškoće s disanjem i gutanjem.

Savez je Vrtiću dostavio biljke koje je osigurao putem donacije vrtnih centara, a djeca i djelatnici Vrtića organizirali su 18. i 19. svibnja sajam biljaka na ulazima i dvorištima Vrtića  koje su ponudili zainteresiranim roditeljima, članovima obitelji te djelatnicima Vrtića. Akcije su se održavale u svim objektima DV Lojtrica: Gradićima, Lomnici, Lukavcu, Velikoj Mlaki, Mičevcu i Selnici Šćitarjevskoj. Ukupno je na svim lokacijama prikupljeno 12 564 kn. Sredstva su donirana Savezu i poslužit će za kupnju govorne jedinice (komunikatora) koji će unaprijediti kvalitetu života osoba oboljelih od neuromuskulatornih bolesti.

Ovim putem naš vrtić nastavlja pokazivati humanost i dobrotu te spremnost pomaganja osobama s posebnim potrebama i teškoćama u razvoju.

Zahvaljujemo svima koji su pridonijeli provođenju ove divne humanitarne akcije.

https://www.facebook.com/110139683743994/posts/730261435065146/