U srijedu, 17. svibnja u dječjem vrtiću Lojtrica obilježen je Eko dan.

Eko dan započeo je dječjom predstavom „Eko Crvenkapica“ koju je osmislila i realizirala dramska skupina. Djeci već poznatim likovima vuka, bakice, Crvenkapice pridružio se i novi lik eko patrole. Na djeci zabavan, jednostavan ali poučan način približena je tema recikliranja. U predstavi su djeca aktivno sudjelovala i povremeno pomagala vuku da postane pravi ekolog šume i sortira otpad u odgovarajuće kante.

Sa temom recikliranja nastavile su se i ideje djece kako bismo svi na svoj način mogli pomoći prirodi, a istovremeno se i zabaviti. U suradnji sa roditeljima prikupljen je otpadni materijal kojemu su djeca pronašla novu svrhu. Od plastičnih boca izrađene su tegle za cvijeće ili vaze, plastični čepovi pretvoreni su u ukrase za cvjetnjak, a kako je dječja mašta neograničena tako je plastična kutija postala brod, robot ili svemirska raketa.

Na taj način otpad nije postao smeće već je u djeci pobudio interes za ekološkim razmišljanjem i ponovnim korištenjem otpada u nove svrhe.

Tijekom eko dana odvijala se i kampanja „Biljka za MD“. Prodajom cvijeća na svih osam lokacija Dječjeg vrtića Lojtrica djeca, odgajatelji i drugo osoblje udružili su snage i pokazali senzibilitet prema osobama s mišićnom distrofijom. Prikupljena sredstva namijenjena su nabavi komunikatora mladiću s Duchenne mišićnom distrofijom.

Treću godinu za redom uspješno  je ostvarena suradnja vrtića Lojtrica i Saveza društava distrofičara Hrvatske. U provedenoj akciji također su sudjelovali Vrtni centri Flora, Šestine, Gorica, IRIS MBM te obiteljska gospodarstva Došlić i Mesarić.