Djeca iz Montessori skupine uključila su se u eTwininng projekt „Matematika u prirodi“ koji se provodi od veljače do svibnja 2023.g. Ovaj međunarodni projekt  povezao nas je sa vrtićima iz Turske, Grčke i  Bugarske.

Ciljevi ovog projekta su:

  • Obrazovno okruženje preseliti iz zatvorenog prostora sobe u prirodu
  • Omogućiti djeci povezanost sa prirodom koja ih okružuje
  • Stvoriti osjećaj za matematiku u prirodi u svakodnevnom životu
  • Da djeca predškolske dobi zavole matematiku stavljajući je u centar aktivnosti

PROCES PROJEKTA:

Svaki mjesec tijekom ovog projekta organizirat će se matematičke aktivnosti  u prirodi. U suradnji s vrtićima partnerima , poticat će se stvaranje ljubavi prema prirodi i povećavanje  njihove  svijesti za matematiku.

Prije samog početka projekta upoznali smo zastave država uključenih u projekt i pronalazili smo ih na karti kako bi upoznali naše partnere.

Aktivnosti koje smo proveli s djecom u prirodi koja okružuje naš vrtić:

Pronalazili smo prirodni materijal kao što je lišće, češeri, kamenčići i od toga smo izradili mrežu od krede gdje su djeca povezivala brojeve i boje prirode.

Od istih prirodnih materijala izrađivali smo slike na zemlji.

Proučavali smo Zlatni rez koji je sveprisutan u prirodi i jasno se vidi na drveću kada gledamo kako rastu grane. Na češeru ga pronalazimo gledajući rast ljuskica koje su djeca bojala kako bi dodatno istaknuli slijed.

Zlatni rez i Fibonaccijevi brojevi pojavljuju se na mnogo mjesta u prirodi.

Mjerili smo debljinu stabla, dužinu složenih češera.

Matematiku smo povezali s  jezičnim razvojem u aktivnostima gdje je dijete napisalo svoje ime (mlađoj djeci smo napisali ) pa su uparivali uz svako slovo češer koje bi onda prebrojali nakon čega su djeca sama pisala odgovarajući broj.

Djeca su kroz aktivnosti  saznali  nešto novo, ali naučili drukčiji pristup onome što promatraju.