Na Regionalnoj smotri projekata u području nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo  (za područje Karlovačke, Krapinsko-zagorske, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije), održane 5.travnja 2022., odgojiteljice mentorice Ana-Marija Cimaš i Nives Tepšić, predstavile su naš vrtić kroz projekt sportske skupine “Sport ne poznaje prepreke”. 

Cilj projekta je bio razvijanje senzibiliteta i prevencija potencijalnih predrasuda kod djece prema osobama s invaliditetom te njihovo upoznavanje sa sportovima osoba s invaliditetom. U sklopu projekta sportska skupina ugostila je srebrnog paraolimpijca Vladimira Šandora te su imali zajednički trening sa članovima i trenerima ” Fuji”- judo kluba osoba s invaliditetom. Kroz sport i sportska druženja, uz pomoć odraslih, kod djece su ojačali vrijednosti koje promiču ravnopravnost, pravednost, međusobno poštovanje, samokontrolu, empatiju, otvorenost prema različitostima. Neposrednim iskustvenim učenjem kroz projekt utjecalo se na formiranje svijesti i izgradnju stavova prihvaćanja osoba s invaliditetom kod djece.

Djeca su naučila promišljati o problematici s kojima se susreću i žive osobe s invaliditetom, spoznala kako postoje različiti uzroci invaliditeta te kako psihofizički nedostatak nije prepreka za bavljenje sportom i nizanjem uspjeha. Izlaganjem i radom s djecom na ovome projektu odgojiteljice potvrđuju činjenicu kako bavljenje sportom podiže kvalitetu života te daje djeci dobar primjer kako  smo u sportu svi jednaki i da samo radom i trudom možemo ostvariti zavidne rezultate.

 

Pripremila: Ivana Mahin, mag. praesc. educ.