U srijedu 23.3. prekrasno proljetno vrijeme bilo je idealno za obilježavanje Eko dana Dječjeg vrtića Lojtrica. Cijeli dan bio je u znaku prirode i ekologije. Već prvi jutarnji koraci mališana bili su popraćeni zelenim balonima i drugim ukrasima dok su uz zvukove eko pjesmica koračali u ovaj Eko dan gdje ih je čekalo mnoštvo zabavnih i poučnih aktivnosti. Već osmu godinu zaredom naš Vrtić uspješno i ponosno nosi naziv Eko škole/vrtića, a ova godina nam je i posebno važna jer ćemo steći „Srebrni status“.

 

U vrtiću svakodnevno živimo eko pravilima odvajanjem papira u posebne kutije, štednjom vode i električne energije, bacanjem kora i ostataka voća u komposter, prikupljanjem čepova u za to predviđene spremnike. Ove godine u Eko tjednu odlučili smo proširiti znanje o EE otpadu (električni i elektronički otpad) te smo pozvali djecu i roditelje na akciju prikupljanja istog. Ovim putem zahvaljujemo svima na odazivu! Kako bi djeca bolje razumjela što je to EE otpad, koje su njegove štetnosti i kako se zbrinjava, u goste nam je stigla prof.dr.sc. Sanja Kalambura s Velikogoričkog veleučilišta. U interaktivnoj radionici gospođa Sanja je uz prekrasno ilustrirani strip „Oskarova zelena priča“ djeci približila pojam i važnost odvojenog recikliranja i sakupljanja EE otpada. Ova suradnja je tek dio naših želja i planova da u naše eko akcije što više uključimo i širu društvenu zajednicu.

 

Na svim objektima vrtića provedena je akcija uređenja dvorišta te cvjetnih i povrtnih gredica. Zajedno s djecom posadili smo trajnice prikupljene u suradnji s roditeljima. Posadili smo i stablo u dvorištu centralnog objekta (Catalpa Bignonioides Nana – Kuglasta Katalpa) o kojem ćemo brižno dalje brinuti.

Kod ulaza centralnog objekta podigli smo Eko zastavu koju su u velikoj svečanosti donijela djeca i Flora, „zaštitnica prirode“ koja nas je podsjetila na Eko kodeks i odluke o zaštiti prirode koje smo donijeli u Vrtiću.

 

Nakon svih ovih aktivnosti uslijedio je „zeleni ručak“ kao dio prigodnog jelovnika pod nazivom „Jedimo zeleno“ posebno osmišljenog baš za Eko dan.

 

Nastavljamo i dalje s našim eko aktivnostima kojima želimo usaditi djeci ljubav i brigu o okolišu jer to je dio odgovornosti svih nas odraslih.

 

„Eko, eko naš je znak

Čuvaj vodu, šumu, zrak!

Neka vide sada svi

Prirodu čuvamo mi!“