Eko status dječjeg vrtića Lojtrica rezultat je načina života naše ustanove od samog osnutka. Eko aktivnostima djece i odraslih svakodnevno potičemo razvoj ekološke svijesti i ističemo važnost brige o okolišu. Racionalna potrošnja vode, električne energije i papirnatih ručnika, razvrstavanje otpada i recikliranje samo su neki elementi o kojima brinemo pod budnim okom dječje Eko patrole. Dolaskom sunčanijih dana, tijekom ožujka i travnja, intenzivnije se bavimo aktivnostima sadnje vrta i cvjetnjaka. Svake godine posvećujemo se planiranju Eko dana raznim kreativno stvaralačkim aktivnostima. No, ove godine smo zbog situacije uzrokovane korona virusom, sve planove morali odgoditi.

Unatoč tome, pokazalo se da nam kreativnosti ne nedostaje te smo zajedničkim snagama obilježili Dan planeta Zemlje. Pozvali smo djecu i roditelje na provođenje nekih od ponuđenih aktivnosti, kao i da s nama podijele svoja iskustva i fotografije. U nastavku donosimo prijedloge aktivnosti koje su odgojiteljice uputile roditeljima.

Prijedlozi aktivnosti odgojiteljica mješovite engleske skupine centralnog objekta:

  • Napravite planet Zemlju: kaširanjem balona, od slanog tijesta ili plastelina, crtanjem ili slikanjem vodenim bojama.
  • Posadite biljku s djetetom: u vrt ili običnu teglicu možete posaditi biljku s djetetom i potaknuti ga na brigu o toj biljci, svakodnevno zalijevanje i praćenje rasta.
  • Organizirajte čišćenje i učinite recikliranje zabavnim: u kući uvijek imamo stvari koje nam više ne trebaju i koje treba baciti. Sve stvari koje želite baciti stavite na jednu hrpu. Postavite kutije za odlaganje otpada i označite ih: papir, staklo, plastika, stara odjeća. Potaknite dijete da razvrstava otpad odlažući ga u za to predviđenu kutiju.
  • Organizirajte Eko Patrolu kao u vrtiću: napravite plakat s djetetom na kojem ćete nacrtati ili zalijepiti slike koje označavaju određene aktivnosti koje dijete treba provesti tijekom dana. Uz svaku sliku dogovorite i napišite jedno zaduženje (npr. žarulja – provjeri da li je u nekoj prostoriji ostalo upaljeno svjetlo i sl.).
  • Poslušajte Eko himnu dječjeg vrtića Lojtrica na web stranici vrtića.

 

Odgojiteljice Predškolske i Montessori skupine djeci su putem e-maila odnosno Google učionice proslijedile nekoliko kratkih videozapisa s različitim temama: životinje čuvaju planet, štednja energije, korištenje bio-razgradivih proizvoda, zagađenje zraka, igre recikliranja. Roditelji su putem e-maila poslali fotografije provedenih aktivnosti i dječjih radova koje možete pogledati u galeriji.

Odgojiteljice jasličkih skupina centralnog objekta predložile su da djeca papirnati tanjur oboje bojama planeta Zemlje (temperom, vodenim bojama ili sl.), a zatim da roditelji zajedno s djetetom iz kolaža izrežu obris dječjih ruku te ih nalijepe na obojen papirnati tanjur. Djeca su tako mogla osvijestiti da svojim ručicama trebaju čuvati planet Zemlju.

U iščekivanju povratka u vrtić radujemo se novim eko aktivnostima jer naši povrtnjaci i cvjetnjaci čekaju spretne i vrijedne dječje ruke.

Osvrt jednog roditelja na provedene aktivnosti prenosimo u cijelosti: „Cijeli tjedan obilježavamo Dan planeta Zemlje jer Maks iz skoro svakog predmeta ima neku obavezu vezanu uz to. Nije nam lako, ali djeca uživaju. Sigurni smo da bi Nelli iz vrtića donijela puno novih radova, a rado smo se prisjetili starih, poput recikliranog mrava iz kutije od jaja, cvijeta od kartona, leptira na roli od wc papira itd. Sve ste to vrijedno već napravili, a mi čuvamo na panou. Evo i nekih novih radova od ovoga tjedna od Nelli i Maksa.“

 

Pripremile:  Petra Gotal i  Marija Kmet, odgojiteljice