Poštovani roditelji, u ovoj kriznoj i izvanrednoj situaciji, koja svakoj osobi predstavlja izazov, vi ste suočeni s dodatnim izazovom jer ste osim za svoje fizičko i mentalno zdravlje, odgovorni i za ono svoje djece.

Životne okolnosti su se za većinu ljudi promijenile pa se s obzirom na izolaciju svakodnevno  informiramo putem medija, pratimo odluke i propisane mjere.

Djeci predškolske dobi važno je situaciju objasniti što jasnije i kraće, bez puno detalja i objašnjavanja. Korisno je usmjeriti razgovor na prevenciju: naglasiti važnost higijene (pranje ruku prije jela, toaleta, boravka na zraku; objasniti im da su usta samo za hranu, oči samo za gledanje, nos brišemo samo maramicom; presvlačenje u kućnu odjeću kad se vratimo izvana; izuvanje cipela pri ulasku u kuću i sl.), zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti. Možete se poslužiti i slikovnicama koje je preporučilo Hrvatsko psihološko društvo, a koje možete preuzeti na dnu ove stranice.

Vrlo je važno da razgovorom pokušate umanjiti strah odnosno zabrinutost djeteta za sebe i svoje bližnje (roditelje, bake i djedove). Može im se reći da djeca teže dobiju korona virus od odraslih i da će sada svi biti više doma i manje izlaziti van kako se ne bi zarazili. Dobro je imati na umu da mala djeca mogu zbog razvojnog egocentričnog pogleda na svijet vjerovati da su ona odgovorna ako se nešto loše dogodi (npr. mogu kriviti sebe jer su taj dan kihnuli i nisu zaštitili usta rukavom, a baka se razboljela). Nadalje, u predškolskoj se dobi kod djece mogu javiti razvojni strahovi od čudovišta, nepoznatih situacija ili straha da će se roditeljima nešto dogoditi te je otvoren i podržavajući razgovor jedan od načina kako možemo osigurati da djeca ne razviju fantazije i osjećaju se uplašenije i nesigurnije.

Djeca uče i ponašaju se promatrajući odrasle, posebno svoje najbliže te je važno da modelom pokažete djeci da je u redu pokazati i osjećati neugodne osjećaje kojima smo ovih dana preplavljeni. Recite da ste i vi ljuti, tužni, uplašeni, ali da ste uvijek tu za njih, da ih čuvate i brinete se da su zdravi.

U ovakvim izvanrednim situacijama moguće su i promjene u djetetovim dnevnim/noćnim navikama (npr. problemi s uspavljivanjem, češća buđenja tijekom noći), regresije u ponašanju (mokrenje u krevet, teškoće u kontroliranju sfinktera za djecu koja su uspostavila kontrolu i dr.), promjene u apetitu (dijete odbija jesti ili jede više nego prije), izražavanje straha i zabrinutosti kroz tjelesnu bol (bolovi u trbuhu ili glavi, lupanje srca) koja nema organsku podlogu. Ukoliko ste primijetili neke od ovih promjena kod svog djeteta, imajte razumijevanja i budite mu podrška jer su to sve normalne reakcije. 

Novonastaloj situaciji treba se prilagoditi na način da si olakšamo, ali vodeći računa o tome da je djeci iznimno važan osjećaj sigurnosti, kontrole i predvidivosti (i u normalnim, a kamoli u izvanrednim situacijama). Pokušajte, u skladu s mogućnostima, organizirati u otprilike isto vrijeme u danu konzumaciju obroka, boravak djece na zraku (sukladno preporukama Stožera civilne zaštite), dnevni odmor i fizičku aktivnost jer je i to dio brige o zdravlju.

Pripremila: Maja Detelić, stručna suradnica psihologinja

Linkovi na korisne tekstove Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Društva za psihološku pomoć:

https://www.poliklinika-djeca.hr/aktualno/novosti/smjernice-za-roditelje-kako-djecu-informirati-o-koronavirusu-i-kako-malom-djetetu-pomoci-da-shvati-pravila/

https://dpp.hr/kako-djeci-objasniti-epidemiju-koronavirusa/?fbclid=IwAR3IgeBDXcil0TMnfbansC3SWv4trDMSM6LQDOrI5ouAINP8KeECSindoRg

https://www.poliklinika-djeca.hr/aktualno/novosti/normalizacija-osjecaja-kako-se-suociti-sa-stresnim-dogadanjima-i-prezivjeti-koronavirus-potres-i-izolaciju/

 

Korisne slikovnice:

Korona_virus_slikovnica 1

Korona_virus_slikovnica 2