Iako je ovo ljeto specifično zbog promjena uzrokovanih globalnom pandemijom, u našem vrtiću i dalje prevladava dječji smijeh kao i razne prigodne aktivnosti, stoga nam je boravak u vrtiću ugodno ispunjen. Ljetna organizacija podrazumijeva rad u centralnom objektu, a djeca iz područnih objekata se brzo opuštaju i uživaju u stjecanju novih prijateljstava i igri s drugačijim igračkama. 

Tijekom cijele godine trudimo se što više aktivnosti provoditi na našem prekrasnom i prostranom dvorištu, a tijekom ljetnih mjeseci izlazimo van uglavnom već nakon doručka. Djeca prema vlastitom interesu odabiru hoće li se igrati na spravama, voziti nove tricikle, igrati badminton, preskakati vijače ili će se radije igrati u pješčaniku gradeći kule ili tražeći blago.   

Tako je igra „Mi smo mali gusari“, nastala na inicijativu jednog dječaka, zaokupljala pažnju velikog broja djece. Putem edukativnih slikovnica istraživala su tko su bili gusari, kako su živjeli, odijevali se, zašto su išli u potragu za blagom. Djecu se na taj način potaknulo na razvijanje znatiželje i rješavanje problema. Od svih istraživačkih aktivnosti na temu gusara, ipak je najzabavnija bila prava potraga za blagom.

Djeci su u hladu i pod suncobranima svakodnevno ponuđene različite istraživačke i stvaralačke aktivnosti. Najviše uživaju u aktivnostima s vodom, a starija djeca vole i eksperimentirati koristeći kapaljke i epruvete. Izražavanje raznovrsnim likovnim tehnikama rezultira pravim umjetničkim djelima koja krase panoe u vrtiću ili ih djeca ponosno nose svojim roditeljima.

Dio zabilježenih aktivnosti pogledajte u galeriji.

 

Pripremile: Marija Kmet i Danica Josić, odgojiteljice