„Mi jedemo odgovorno“ naziv je novog projekta Udruge Lijepa Naša i EKO škola u koji se uključio i naš vrtić. U projektu sudjeluje 9 europskih zemalja članica Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš (FEE) i sufinanciran je od strane europske unije.

Cilj projekta: doprinijeti da djeca, roditelji, svi mi osvijestimo i razumijemo da će način našeg razmišljanja o hrani direktno utjecati na zdravlje našeg planeta, klimatske promjene, smanjenje siromaštva…

13.10.2016. u vrtiću Lojtrica održan je seminar koordinatora projekta za sjeverozapadnu Hrvatsku u organizaciji Udruge Lijepa Naša.

Kroz pitanja:  Što jedem?, Koliko otpada proizvodim?, Odakle dolazi i kako je proizvedena moja hrana?, Kako sve utječe hrana na ljude i planet? želi se razviti kritičko razmišljanje, znanja, vještine i stavovi koji će dovesti do novih obrazaca ponašanja i novih prehrambenih navika. Naučeno odgojitelji primjenjuju u radu s djecom, roditeljima i ostalim radnicima vrtića.

Prilikom projektnog izleta u Etno naselje KUD-a Novo Čiče početkom listopada djeca vrtićkih skupina naučila su: od čega i kako nastaje kukuruzno brašno, koja se jela mogu pripremiti od kukuruza, kako se sije lan i za što se upotrebljava sjeme i biljka lana, što nam sve treba za napraviti prirodni sok od jabuka. Potaknuti  naučenim djeca su narednih dana proizvodila prirodni sok i kašice od jabuke. Svoje proizvode podijelili su zaposlenicima vrtića i prikupili simboličnu novčanu donaciju za humanitarni projekt „Škole u Africi“.