U utorak 7. svibnja, u centralnom objektu, naš vrtić ugostio je djelatnike ustanove Ljekarne Zagrebačke županije. Iznimno zadovoljni prošlogodišnjom suradnjom veliko nam je zadovoljstvo bilo ponovno sudjelovati u javno–zdravstvenim radionicama. Predškolci iz svih skupina sudjelovali su u jednoj od dviju radionica.

 

Cilj radionice „Sunčalica“ je naučiti djecu o pravilnoj zaštiti od sunca na zabavan i drugačiji način. Radionicu je vodila Olgica Velkovski Škopić, mag.pharm. koja je sa svojim kolegama djeci omogućila aktivno sudjelovanje i stjecanje znanja. Nakon upoznavanja i uvoda te opremanja djece naljepnicom sa svojim imenom, zaštitnom pregačom, kapom i maskom (opremu je donirala ustanova Ljekarne Zagrebačke županije), „mali“ ljekarnici krenuli su u izradu gelova poslije sunčanja. Djeca su imala priliku dodirom, mirisom i opipom upoznati se sa zdravim sastojcima krema za zaštitu od sunca kao što su ulje kokosa, maslac od manga i avokada, eterično ulje lavande i naranče. Tijekom aktivnosti ponosno su ispisivali svoje diplome te utiskivali razne žigiće. Na kraju radionice svako dijete je osim diplome “Malog ljekarnika“ dobilo i poklon vrećicu s izrađenim gelom te mnoštvo korisnih i zabavnih poklona, kao i bojanku “Sunčalica”, a za roditelje upute za opremanje putne ljekarne.

 

Radionica „Tablete nisu bomboni“ pokušala je djeci i odgajateljima ponoviti činjenicu da se lijekovi ne dijele, ne uzimaju bez liječničkog odobrenja i drže podalje od dohvata djece. Nakon uvodnog razgovora o tome: Što su to lijekovi? Zašto se koriste? Smijemo li ih međusobno dijeliti? Ako ne, zašto? Znamo li ih prepoznati? djeca su za tren postala „mali“ ljekarnici obučeni u zaštitne pregače i kape. Tako zaštićeni spremni su za pomoć u punjenju kapsula. Uslijedila je  podjela u tri grupe: jedna grupa pokušavala je odgonetnuti što su tablete – što bomboni, druga je spajala parove sličnih tableta i bombona u igri memorije, a treća je ispisivala diplome. Radionica je završila podjelom diploma i poklon vrećica s prigodnim darovima.

 

Obogaćeni stečenim iskustvom i znanjem iščekujemo neke nove zajedničke susrete.

 

Pripremila: odgojiteljica Marija Kmet