Mjesec hrvatske knjige ove se godine obilježava pod motom”Čitaj sto na sat” i traje od 15. listopada do 15. studenog. Tom manifestacijom svake se godine potiče čitanje djeci od najranije dobi te nastoji razviti ljubav prema knjigama i pisanoj riječi. Kako djeci približiti knjigu, izabrati dobru priču ili stihove izazov je svakog odgojitelja i roditelja. Na takav izazov odlučila se engleska skupina našeg vrtića iz Velike Mlake, koji su u suradnji s odgojiteljicama osmislili aktivnosti koje simbolički obilježavaju spomenutu manifestaciju.

U aktivnost nas uvodi pitanje: “Gdje sve možemo čitati”? , a nakon zapisanih ideja djeca su iste prenijela na crtež. Jedna djevojčica predlaže da sve crteže spojimo u knjigu, čime nastaje priručnik. Nakon ideje da mjesto čitanja može biti i park, mudre dječje glave zaključile su da im za ugodnije čitanje u parku treba klupica i stol, stoga su odlučili izraditi isto. Zajedničkom suradnjom i potaknuti ranijim iskustvima, dolaze do zaključka da je tehnika kaširanja najbolji način za izradu klupice. Klupica je po dovršetku ukrašena slovima različitih boja, veličina i debljina. Klupica je u dječjoj mašti poprimila i čarobna svojstva: tko sjedne na nju brzo i lako nauči čitati.

Klupica i stol koju su djeca izradila izloženi su na dječjem odjelu Gradske knjižnice Velika Gorica.

Navedenim aktivnostima kod djece smo razvijali suradnju, svijest o važnosti i prisutnosti knjige u svakodnevnim životnim situacijama te poticali razvoj predčitačkih vještina. Ugodno ozračje tijekom aktivnosti djeci mijenja pogled na knjigu i predstavlja ju na zabavan i zanimljiv način.