Igraonica u sklopu kraćeg programa rada s potencijalno darovitom djecom ove se pedagoške godine provodila od studenog 2021. do 31. svibnja 2022. Završni susret „Munjevitih Lojtrića“ obilježen je posjetom CRTA-i (Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije) na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Djeca su zajedno s voditeljicama imala jedinstvenu priliku vidjeti najnovija dostignuća i primjenu robotskih tehnologija u različitim područjima ljudskog djelovanja. Oduševljenje je bilo prisutno na svakom koraku, od izraza lica do smijeha i uzvika. Iako su pokazali velik interes za prezentacijom medicinskih i industrijskih robota, ipak su im se najviše svidjeli humanoidni i mobilni roboti. Pepper, Nao i Spot zaintrigirali su sve prisutne. Djeca su zajedno s Nao-om vježbala, s Pepper učila o osnovama programiranja, a pas Spot im je, između ostalog, donio zaslužene diplome za sudjelovanje u igraonici.

Naši domaćini u CRTA-i: studentica Tara Knežević, doktorand Branimir Čaran i poslijedoktorand Filip Šuligoj odlično su pripremili svoje prezentacije te ih prilagodili na način da budu razumljive, zanimljive i poučne. Tijekom posjeta bilo je puno pitanja i zanimljivih izjava djece te izdvajamo neke od njih: „Robotima ljudi naređuju što da rade“, „Kako robot vidi, u boji ili crno-bijelo?“, „Robot ne može ništa jesti, a pogotovo piti zato jer je sav od struje pa da ga voda ne uništi.“, „Ja bih htio robota da mi donosi hranu…da radi dosadne poslove umjesto mene i mame“.

Djelić atmosfere možete doživjeti pregledom fotografija i videa u galeriji, a mi se nadamo da smo ovim stručnim posjetom pobudili interes djece za STEM područjem te će neki od njih možda biti budući studenti novog studijskog smjera Mehatronika i robotika.