Projekt „Nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama“, od studenog 2023. zaživio je i u jasličkoj Montessori skupini te je time naš vrtić postao prvi u gradu s provođenjem tog projekta u jasličkoj skupini.
Projekt je to koji je nastao u suradnji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva. „Redovito četkanje (pranje zubi) je preventivna mjera u sprečavanju nastanka karijesa i usvajanju redovitih navika održavanja oralne higijene od najranije dječje dobi. Vrtići i škole mogu pružiti prikladno okruženje za provođenje programa nadziranog četkanja zubi uz postavljene standarde koji uključuju organizaciju, prevenciju i kontrolu zaraze te učinkovitu preventivnu praksu.“ (https://www.hzjz.hr/)

Odgojiteljice Ivona Šimić i Silvija Kaderžabek te zdravstvena voditeljica Sandra Maršić kroz edukaciju stekle su kompetencije o načinu provođenja projekta. Donacijom su prikupljene četkice i stalci za odlaganje istih. Prezentacijom projekta roditeljima iskazan je veliki interes za sudjelovanje te su uz njihovu pomoć prikupljene paste za zube.

Projekt se u skupini provodi svakodnevno kroz suho pranje zubi za stolom nad papirnatim ručnikom. Kako bi djeci što bolje približile važnost oralne higijene, odgojiteljice su kontinuirano prale zube zajedno s djecom te osmislile niz aktivnosti i vježbica u duhu Montessori pedagogije.