Bliži se ljeto i već se pripremamo za nadolazeće praznike i odmor, ali prije odmora bilo je puno posla u našim eko dvorištima i vrtovima. I ove godine prijavljeni smo s naša dva vrta (u Gradićima i Donjoj Lomnici) na natječaj HRTa “Najljepši školski vrtovi 2018.” Svaka škola/kandidat oblikuje vrt prema svojim mogućnostima i u skladu s klimatskim i drugim uvjetima, čuvajući bogatstvo i biološku raznolikost Hrvatske te autohtono bilje svojega podneblja.
Ukupna obrađena površina dvorišta u Gradićima je 742 m². Tamo brinemo o našem nagrađenom vrtu „Turopoljska košara“ u suradnji s udrugom „KUU Turopoljska tradicija“ u kojem smo sadili autohtone/stare sorte sjemenja prikupljene akcijom „Razmjena sjemena naših baka“. Prenamijenili smo dvorišne ukrasne elemente u funkcionalne zelene oaze. Plodove iz košare svakodnevno koristimo u vrtićkoj kuhinji ili kao sirovine za izradu organske kozmetike.

U vrtiću Donja Lomnica na površini od 671 m² brinemo o postojećim sadnicama bilja te smo zasadili povrtnjak u visoke gredice. Projekt u vrtiću dobio je naziv „Zeleni koridor“: sadnjom mirisnog, začinskog bilja htjeli smo da zamiriše nebo iznad vrtića kako bi privukli ptice, korisne kukce te mirisima „otjerali“ tragove aviona. Naši vrtovi imaju ukrasne grmove, sezonsko cvijeće, trajnice, ljekovito i začinsko bilje, travnjak, povrtnjak, kompostište, oblikovanu živicu, klijalište, rasadnik, visoke gredice i hotel za kukce. Sve površine i bilje uređujemo i uzgajamo ekološkim metodama. O takvom načinu uzgoja učili smo od iskusnih baka i djedova, na predavanjima za djecu, odgojitelje i roditelje te putem modernih metoda planiranja i uzgoja upotrebom računalnih aplikacija (napravivrt.hr).

U vrtovima rade svi: djeca, odgojiteljice, tehničko osoblje, članovi eko i vrtlarske interesne skupine odgojitelja. Surađujemo s roditeljima djece, lokalnim komunalnim poduzećem, Udrugama sličnih interesa, medijima, mještanima i članovima mjesnog odbora.

Plodovi iz vrtova osim u jelovniku dobili su i novu svrhu. Latice ruža, lavanda, ružmarin, smilje su uz pomoć edukativnih radionica za izradu prirodne kozmetike gospođe Plodinec (Gifteraj) i gospođe Kajinić (Viktorija Dizajn) završili u sapunima, solima za kupanje i pjenušavim lopticama za kupke. Sve naučeno i proizvedeno upakirali smo u ručno oslikanu platnenu ambalažu, reciklirane plastične epruvete i celofane s personaliziranim naljepnicama našeg malog prirodnog „obrta“.

U galeriji fotografija pogledajte kako se to radi u Lojtrici.