Povodom Eko dana koji je ove godine obilježen 8. lipnja 2017. u vrtiću su se odvijale mnoge zanimljive edukativne i zabavne aktivnosti.

Brojni posjetitelji mogli su i ove godine uživati u izložbi dječjih radova i plakata na temu „Ekologija kreativnog recikliranja“ kojima se tijekom godine vrtić priključio ekološkim natječajima.

U sklopu projektnog dana organizirali smo „Dane otvorenih vrata kuhinje“. Roditelji su mogli boraviti u vrtićkoj kuhinji, promatrati proces pripreme hrane, kušati hranu te razgovarati s djelatnicima kuhinje.

Promovirana je vrtićka kuharica „Čiribu, čiriba, nema bacanja“ u kojoj su glavna kuharica gospođa Višnja Hruban i osoblje iz kuhinje potaknuti kampanjom „Mi jedemo odgovorno“ sastavili recepte čijom se primjenom smanjila količina otpada prilikom pripreme hrane.

U potrazi za proizvodima lokalnih proizvođača pronašli smo proizvođače meda iz pčelarske udruge u Velikoj Mlaki koji su vrtiću poklonili punu košaru proizvoda i korisno predavanje o medu u prehrani. Roditelji su poslušali znane i neznane činjenice o pčelama, medu, propolisu, cvjetnom prahu, vosku, matičnoj mliječi i pčelinjem otrovu. Saznali su i kako se dobivaju ti proizvodi i koja je korist za čovjeka, ekosustav i budućnost planeta Zemlje ako sačuvamo pčelinje zajednice.

Poklonjeni med utrošen je za voćnu salatu koju su na radionici pripremali roditelji s djecom mlađe vrtićke skupine. Na radionicama se tijekom Eko dana izrađivao i voćni sladoled, preuređivale stare majice…

U jaslicama je najmlađe i njihove roditelje razveselila kutija neiskorištenog tekstilnog materijala koji je  sakupljalo osoblje iz vrtićke praone. Spretne ruke roditelja i djece izradile su od tekstila,perlica i gumbića nove uporabne predmete kao što su oznake za knjige, podlošci za čaše i veseli okviri za slike.

Za doprinos ovogodišnjoj uspješnoj eko kampanji dodijeljene su zahvalnice sudionicima i pomagačima u projektu „Mi jedemo odgovorno“ i „Za manje otpada“:

  • Jutarnjem showu Otvorenog radija za promociju putem medija,
  • Damiru Kušecu sa HR 1 za radijsku emisiju `Čičak` i promociju projekta Mi jedemo odgovorno,
  • VG Komunalcu za logistiku u provođenju projekata,
  • KU udruzi Turopoljska tradicija za izradu „Vrtne košare“ u područnom vrtiću u Gradićima,
  • Gospodinu Pavloviću za predavanja i pomoć pri realizaciji projekta „Za manje otpada“.