Savez društava distrofičara Hrvatske (SDDH) je nacionalni savez koji čini mrežu od 28 udruga članica s područja RH koje okupljaju osobe s mišićnom distrofijom i srodnim neuromuskularnim bolestima. Djeluje već 50 godina s ciljem unapređenja položaja i zagovaranja prava osoba s MD. Mišićna distrofija je progresivna genetska bolest koja dovodi do slabljenja mišića. Karakterizira ju slabljenje pojedinih skupina mišića zbog čega se osobe s MD kreću uz pomoć invalidskih kolica te su ovisni o pomoći drugih u svakodnevnim radnjama (ustajanje iz kreveta, odijevanje, hranjenje, higijena i dr.) Uz to se, kao popratna pojava slabljenja mišića, javljaju i problemi s radom srca i poteškoće s disanjem i gutanjem. Obilježavanjem Nacionalnog dana oboljelih od neuromuskularnih bolesti – 21. svibnja nastoji se podići razina svijesti javnosti za izazove s kojima se susreću osobe s MD. Kampanja povodom 21. svibnja provela se pod nazivom Biljka za MD. Već niz godina kampanja se provodi pod motom “I vaše srce je mišić”. Mišić koji, dok god “kuca” ima sposobnost “vidjeti i prepoznati” osobe u potrebi za podrškom te ju nesebično pružiti.

 

Dječji vrtić Lojtrica uključio se u Kampanju aktivnostima za prikupljanje donacija koje će se usmjeriti za kupnju dizalica osobama s najtežim oblikom MD koje su u značajnoj mjeri ovisne o tuđoj pomoći i njezi. Savez je Vrtiću dostavio biljke koje je osigurao putem donacije vrtnih centara, a djeca i djelatnici Vrtića izložili su biljke i ponudili zainteresiranim roditeljima, članovima obitelji te djelatnicima Vrtića. Prva akcija održala se u područnom objektu u Mičevcu 13.5., potom su uslijedile akcije u drugim objektima vrtića u Velikoj Mlaki, Gradićima i Donjoj Lomnici. Djeca su kroz razne aktivnosti osvijestila koliko toga mogu krećući se vlastitim nogama, bez ovisnosti o drugima ili o pomagalima. Tijekom aktivnosti nastali su mnogi likovni radovi kojima su bili ukrašeni štandovi s biljkama za prodaju. Djeca su bila u ulozi prodavača, tako da gotovo nitko nije mogao proći uz štandove, a da ne zastane i otvorena srca ne sudjeluje svojim novčanim prilogom.

 

Poznato je da je centralni objekt DV Lojtrica izgrađen tako da omogućava pristup bez prepreka, a vrtić su pohađala i djeca koja koriste pomagala za kretanje. Ovim putem DV Lojtrica samo dodatno nastavlja pokazivati humanost i dobrotu te spremnost pomaganja za djecu s posebnim potrebama i teškoćama u razvoju.

 

Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pridonjeli provođenju ove divne humanitarne akcije.

 

Tekst pripremila: Marija Kmet, odgojiteljica