Dani dječjih vrtića obilježili su se 2. i 3. travnja održavanjem stručnog skupa pod nazivom  „Sretni i kompetentni u inovativnom i otvorenom dječjem vrtiću“. Stručni skup ponudio je niz raznovrsnih sadržaja za odgojitelje, učitelje i druge stručnjake koji se bave ranim i predškolskim odgojem. Skup se održao pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, čija je izaslanica gospođa Tijana Vidović na otvorenju skupa naglasila kako usprkos obuhvatu djece koji u Hrvatskoj nije velik u odnosu na druge zemlje EU zasigurno razina kvalitete rada u predškolskim ustanovama jest. U obilježavanje Dana dječjih vrtića uključili su se stručnjaci iz sva četiri gradska vrtića, a otvorenje su obogatila i predavanja plenarnih izlagača: prof. dr. sc. Lidije Vujičić s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i dr. Hrvoja Handla iz Psihijatrijske bolnice Sv. Ivan u Zagrebu.

Odgojitelji i stručni suradnici Dječjeg vrtića Lojtrica bili su aktivni sudionici ovih dana te su nizom aktivnosti prikazali dobru praksu: poster prezentacijama o projektima provedenim tijekom godine, izlaganjem o Montessori programu te oglednim aktivnostima na teme „Ekologija od rane dobi“ i „Kineziološke aktivnosti kao poticaj razvoja predmatematičkih vještina“. Cilj oglednih aktivnosti bio je omogućiti zainteresiranim stručnjacima iz drugih ustanova neposredno opažanje rada s djecom te zajedničku refleksiju viđenog. Takvim načinom usavršavanja omogućuje se bolja razmjena iskustva među sustručnjacima, a naglašava se moto ovih dana – otvoreni za lokalnu zajednicu i kompetentni.

Osim sadržaja za  stručnjake održana je i tribina za roditelje na temu „Granice u odgoju – zašto i kako“, koju su vodile stručnjakinje triju gradskih dječjih vrtića: pedagoginja iz DV Velika Gorica Vedrana Debijađi, psihologinja iz DV Žirek Barbara Tomašić i edukacijska rehabilitatorica iz DV Lojtrica Vlatka Vrbić. Uvijek aktualna tema tribine bila je poticaj aktivnom sudjelovanju roditelja koji su mogli komentirati i postavljati pitanja.

Grad Velika Gorica koji ima status Grada prijatelja djece kontinuirano ulaže znatna sredstva u proširenje kapaciteta, ali i kvalitetu programa za najmlađe sugrađane te će i u narednim godinama voditi brigu o ovakvim sadržajima stručnog usavršavanja i prezentacije dobre prakse za djelatnike u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju.