Dječji tjedan tradicionalna je manifestacija posvećena djeci koja se pod motom “Ljubav djeci prije svega” održava u prvom tjednu mjeseca listopada uz posebno osmišljene sadržaje s ciljem promicanja dječjih prava, njihovog položaja u društvu, obitelji i lokalnoj zajednici.

Tijekom tjedna u odgojnim skupinama našeg vrtića  provodile su se aktivnosti povezane s brigom o mentalnom zdravlju djece.

U sportskoj skupini djeca su se susrela s paraolimpijcem Velimirom Šandorom, osvajačem medalje u bacanju diska. Susret je proizašao iz projektnog pristupa rada s djecom kojim se poticao razvoj sportskog duha, mentalna snaga i samopouzdanje kod djece.

Odgojiteljica Petra Gotal predstavila je priručnik „Razvojni putokaz djeteta“ putem aplikacije Teams s ciljem  poticanja cjelovitog pristupa razvoju djeteta uporabom razvojnih mapa kojima se olakšava razumijevanje djeteta i procesa njegova učenja i razvoja.

Psihologinja Maja Detelić i edukacijska rehabilitatorica Vlatka Vrbić provele su radionicu za odgojitelje na temu „Trening asertivnosti“ kako bi im se pružila podrška i bolji uvid u vlastite jake i slabe strane u odnosu na asertivno ponašanje i vježbanje asertivne komunikacije.

Zdravstvena voditeljica Sandra Maršić i odgojiteljice Božica Rakamarić i Antonija Šarić provele su radionicu za djecu „Centar sreće“ s ciljem osvješćivanja ugodnih emocija kod djece, izlaganjem djece različitim senzornim podražajima. Djeca su se upoznala s modelom ljudskog tijela  kroz aktivnost „Gdje sreća stanuje“ te upoznala s funkcijama mozga, organom centra sreće. Na vrtićkom jelovniku toga dana ponuđene su mandarine prelivene tamnom čokoladom kao namirnice koje dokazano podižu dobro raspoloženje. Djeci su ponuđeni različiti slikovni materijali i slikovnice o osjećajima.

Kraj tjedna zamišljen je kao „ Dan za opuštanje “. Odgojiteljice su u radu s djecom planirale aktivnosti i igre opuštanja s ciljem podizanja samoregulacije i ugodnih emocionalnih stanja kod djece svim osjetilima- poput opuštanja uz terapeutsku priču „ Dodir leptira “, klasičnu glazbu i zvuk kiše, stvaranje osjećaja ugode i opuštanja uz mirise voća pa sve do opuštanja uz masažu svog prijatelja.

 

Tekst pripremila: Ivana Mahin, mag. praesc. educ.