Tjedan mozga (Brain awareness week) međunarodna je kampanja koja se odvija u mjesecu ožujku s ciljem promocije znanja o mozgu, bolestima mozga i prevenciji istih.

U igraonici za potencijalno darovitu djecu „Munjeviti Lojtrići“, u utorak 15.3. istraživali smo kako povezanošću lijeve i desne polutke mozga možemo poticati kreativnost. Djeca su imala priliku iznositi ideje za što možemo iskoristiti neobičan predmet temeljem fotografije predmeta (divergentno mišljenje). Zatim su s povezom na očima sudjelovala u mindfulness vježbi „Orah“ kako bi osim dominantnog vidnog pobudila i druga osjetila. Nakon oluje ideja na temu polutki mozga, uslijedile su vježbe lateralne koordinacije i integracije koje su se djeci posebno svidjele (prema njihovim izjavama „teške, ali zabavne“). Glavna aktivnost bila je kreativna izrada neobičnog vrtićkog jelovnika temeljenog na namirnicama koje su zdrave za mozak. Djeca su surađujući u dva tima, uz koordiniranje odgojiteljica i psihologinje, izradila maštovite jelovnike. S ponosom možemo reći da je kombinacija tih dvaju jelovnika uvrštena u vrtićki jelovnik za tekući tjedan. Tako će sva djeca u petak 25. ožujka moći kušati obroke koje će vrijedne kuharice pripremiti vodeći se idejama naših „munjevitih“.

U mješovitoj skupini u Gradićima u projekt o emocijama uklopljeni su sadržaji vezani uz mozak i emocije. Tako je u četvrtak 17. i petak 18.3. prezentiran animirani film „Izvrnuto obrnuto“, kako bi se djeci na drugačiji način približila ideja nastanka emocija u mozgu.

Ovdje preuzmite linkove s nekim aktivnostima bilateralne koordinacije koje možete isprobati zajedno s djecom.

https://www.youtube.com/watch?v=GYe1WeAEbZY

https://www.youtube.com/watch?v=jwlNOUnGqYA

 

Tekst pripremila: Maja Detelić, psihologinja