Petra Gotal, odgojiteljica našeg vrtića i Lana Kihas, odgojiteljica iz zagrebačkog Dječjeg vrtića Petar Pan osmislile su vrijedan priručnik kojemu je glavni cilj potaknuti djecu, roditelje i odgojitelje na cjelovit pristup razvoju djeteta predškolske dobi. Autorice su magistre ranog i predškolskog odgoja, s bogatim iskustvom u radu s djecom, a istakle su se u provođenju istraživanja o odgoju,  održavanju radionica i drugih oblika edukacije za odgojitelje i roditelje.

Priručnik roditeljima i odgojiteljima služi kao alat za procjenu, praćenje i vrednovanje razvoja djeteta, a djeci kao podrška izražavanju, razvoju samosvijesti i samopouzdanja, kao izvor učenja i alat za samovrednovanje.

Radi se o razvojnoj mapi za djecu od 5 do 7 godina kojom se odgojitelji mogu služiti u svrhu dokumentiranja i praćenja napretka djeteta.  Razvojna mapa prikaz je prekretnica u razvoju djeteta i pomaže odgojitelju u osmišljavanju individualiziranog pristupa za dijete. Ona sadržava zapažanja o djetetu, fotografije, antropometrijske podatke, dječje uratke, bilješke o aktivnostima i afinitetima djeteta, njegovom napretku i načinima učenja. Ovakav način sustavnog dokumentiranja olakšava razumijevanje djeteta i procesa njegova učenja i razvoja, otkrivanje područja učenja koja su u nekoj aktivnosti djeteta evidentna i promišljanje mogućih intervencija kojima bi se proces učenja djeteta mogao podržati.

Osim stručne vrijednosti, ovakav materijal ima potencijal povezivanja svih članova obitelji te obitelji i odgojno-obrazovne ustanove naglašavajući aktivnu ulogu djece, roditelja i odgojitelja u njihovu razvoju.

Predstavljanje priručnika održat će se u utorak, 5. listopada u 18 sati, putem aplikacije TEAMS te ovim putem pozivamo sve zainteresirane da se pridruže događaju klikom na poveznicu https://fb.me/e/VMZvaxgG

 

https://www.foma.hr/proizvod/razvojni-putokaz-djeteta-novo/