Odgojiteljice Montessori skupine u suradnji s Gradskom knjižnicom grada Zagreba na Savici održale su radionicu za djecu „Jesen na Montessori način“. Na dječjem odjelu svakog četvrtka održava se radionica-pričaonica, a djeci su ponuđene raznovrsne umjetničke i stvaralačke aktivnosti. Radionice provode djelatnice knjižnice, svrha tog programa je omogućiti kvalitetno provedeno slobodno vrijeme za djecu koja ne pohađaju vrtić.

Odgojiteljice Marina Borić i Vesnica Čizmar pripremile su kreativnu i interaktivnu radionicu s elementima Montessori programa u kojoj su sudjelovala djeca u dobi od 2 do10 godina. Na početku radionice odgojiteljice su se obratile djeci i roditeljima te ih upoznale s posebnostima Montessori programa. Kao početnu aktivnost odgojiteljice su pripremile košaru s jesenjim plodovima za taktilno istraživanje. Uslijedila je priča „Jesenko“ autorice Jadranke Čunčić-Bandor uz vizualne aplikacije. Doživljaj priče djeca su izrazila kroz zajedničku izradu lutke „Jesenka“. Najveći interes pokazala su u aktivnosti izrade medaljona od slanog tijesta i sjemenki. Na radionici su cijelo vrijeme bili prisutni roditelji i znatiželjno su promatrali djecu. Na kraju radionice, uz zahvalu djelatnika gradske knjižnice Savica, odgojiteljicama su se također obratili i roditelji koji su iskazali zadovoljstvo uz pozitivne komentare.

Osmjesi na licima djece koji su odražavali zadovoljstvo ponuđenim aktivnostima potaknuli su djelatnike knjižnice da nas ponovno pozovu na suradnju u pripremi uskršnje radionice. Početak je ovo jedne izrazito vrijedne suradnje Dječjeg vrtića Lojtrica i Gradske knjižnice Savica, s ciljem razvoja kvalitetnog obrazovnog sadržaja za djecu koja ne pohađaju vrtićki program.

Pripremila: Petra Gotal, odgojiteljica mentor