U četvrtak 14. lipnja, u centralnome objektu, naš Vrtić ugostio je djelatnike ustanove Ljekarne Zagrebačke županije koji su održali zanimljivu, kvalitetnu i korisnu radionicu pod nazivom: Sunce – sve njegove dobre i loše strane. Na radionici su sudjelovala djeca i odgojiteljice engleske i Montessori skupine.

Ustanova Ljekarne Zagrebačke županije osim primarnih djelatnosti (opskrbe lijekovima, medicinskih pomagala, dječjom hranom, dijetetskim i kozmetičkim proizvodima), pruža i dodatne usluge u cilju unaprjeđenja kvalitete života stanovništva Zagrebačke županije. Tako je u jesen 2017. krenula s provedbom novog projekta «Mi smo uz Vas», čiji je cilj podizanje svijesti i informiranje stanovništva o određenim zdravstvenim stanjima i potencijalnim opasnostima za zdravlje. Projekt se u početku provodio isključivo u ljekarnama, a od ove godine organiziraju posjete u ustanove kako bi se još više približili najmlađim i najstarijim stanovnicima.

Dječji vrtić Lojtrica, kojem su sigurnost i zdravlje djece na prvome mjestu, prepoznao je važnost tog projekta te se odazvao pozivu na suradnju.

Voditeljica Olgica Velkovski Škopić, mag.pharm. sa svojim je kolegama održala radionicu u kojoj su sva djeca imala priliku aktivno sudjelovati. Nakon početnog predstavljanja sebe i ostalih ljekarnika započeo je razgovor o ljekarni i temi zbog koje smo se okupili. Pristupilo se izradi gelova poslije sunčanja, svako dijete dobilo je naljepnicu sa svojim imenom, zaštitnu pregaču, kapu i masku (opremu je donirala ustanova Ljekarne Zagrebačke županije) i za tren su postali mali ljekarnici. Imali su priliku miješati potrebne sastojke, namazati ih na kožu te ih mirisati. Izrađenim gelom napunili su kutijice i stavili naljepnice sa svojim imenom. Potom su isprobali šeširiće i naočale sa zaštitnim faktorima. Na kraju je usljedilo zajedničko fotografiranje „malih“ i „velikih“ ljekarnika i podjela diploma za «Male ljekarnike» koje su djeca ispisivala sama ili uz pomoć.

Osim novog znanja i iskustva djecu su razveselile prigodne poklon vrećice koje su sadržavale edukativnu brošuru o „putnoj ljekarni“, tropski maslac, umirujući gel nakon sunčanja, bojanku Sunčalica i gel u čijoj su izradi i sami sudjelovali. Pozvani smo na zajednički susret, ali ovog puta u ljekarni kako bi vidjeli što se tamo radi.

pripremila odgojiteljica Marija Kmet