Međunarodni projekt “Say hello to the world” osnovao je  FINI zavod Radeče iz Slovenije 2011. godine. Cilj  projekta je poticanje djece na otvorenost, prihvaćanje, prevladavanje predrasuda i jačanje tolerancije kroz povezivanje s djecom cijeloga svijeta.

“Say Hello to the World” je projekt koji omogućuje djeci da uče o kulturama, običajima i specifičnostima drugih zemalja, a temelji se na razvijanju svijesti o osobnom  identitetu i poticanju interakcije među djecom s naglaskom na razvoj njihovih socijalnih vještina. Putem ovog projekta povezano je više od 7000 djece iz 19 država ( Slovenija, Italija, Slovačka, Srbija, Bosna i Hercegovina, Norveška, Švedska, Irska, Litva, Hrvatska, Poljska, Rumunjska, Malta, Venecuela, Mađarska, Kanada, Portugal, Brazil i Gambija).

Dječji vrtić Lojtrica prepoznao je vrijednost projekta i omogućio djeci mješovite engleske skupine iz Velike Mlake da ove pedagoške godine sudjeluju u provođenju istog. Putem web aplikacije „My hello“ djeca će komunicirati s prijateljima iz drugih država partnera u projektu.

Projekt će se provodi kroz program „Pet prstiju“ koji sadrži pet tema koje djeca prolaze pod mentorstvom odgajatelja. Nakon obrade pojedine teme slijedi njeno predstavljanje djeci vrtića s kojim se surađuje u Projektu putem video mreže.

  1. Prvo javljanje: To sam ja (mali prst)
  2. Drugo javljanje: Ja i moja obitelj (prstenjak)
  3. Treće javljanje: Ja i moj vrtić (srednji prst)
  4. Četvrto javljanje: Ja i moje mjesto (kažiprst)
  5. Peto javljanje: Ja i moja država (palac)
  6. Šesto javljanje: Zaključak (dlan)

 

Svaki vrtić i škola koja je uključena u Projekt “Say hello to the world” i koja uspješno provodi Projekt na kraju dobiva častan naziv “Tolerantan vrtić/ Tolerantna škola”.

 

Više o samom Projektu možete pogledati na http://www.sayhellototheworld.eu/si/projekt