Eko status Dječjeg vrtića Lojtrica motivira odgajatelje i ostale djelatnike da se kontinuirano uključuju u inicijative i projekete kojima se razvija i jača ekološka osvještenost djece.

Tradicionalno smo se uključili u nacionalnu kampanju sadnje stabala po Hrvatskoj, koju organizira Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zasadi stablo, ne budi panj.  Tjedan kolektivne sadnje započeo je 01.03.2021. i trajat će diljem Republike Hrvatske do 07.03.2021. Osim spomenute suradnje, naš vrtić ostvario je suradnju i sa Šumarskim fakultetom, rasadnicima te sa VG Komunalac.

Sadnja se provodi u centralnom objektu u Smendrovićevoj ulici, Velika Mlaka te PV Gradići. U proces sadnje uključeni su djeca, odgojitelji, ravnateljica, stručni suradnici te tehničko osoblje. Uz poštivanje epidemioloških mjera, marljive ruke u Smendrovićevoj zasadile su stablo jele i tulipanovca, a u Gradićima drvo lipe i liquidambar. Lokacije zasađenih stabala bit će unesene u već postojeću kartografsku vizualizaciju Udruge.

U globalnom svijetu koji se sve brže mijenja, obilježenom izazovima, ali i brojnim ugrozama kao što su klimatske promjene i pandemije, planiranje budućnosti danas je važnije no ikad. Razvoj ekološke svijesti kod djece predstavlja osnovu za aktivnije bavljenje ekologijom u budućnosti. Nezagađena i zdrava sredina predstavlja jedno od osnovnih ljudskih prava.

Stoga Vas pozivamo da s djecom kod kuće zasadite stablo!