Isabelle Filliozat

 

Ovaj priručnik namijenjen je roditeljima djece u dobi od jedne do pet godina, a govori o onim situacijama kojih se svi pomalo užasavamo. To su dječja protivljenja, plač i ispadi bijesa. Kako reagirati u tim izazovnim situacija i kako postupiti kao roditelj? Često se roditelji u tim situacijama osjećaju nemoćno i nesigurno. Svi znamo da vikanje, pa čak i udarci nisu rješenje. Kome su primjerene kazne, a kome nisu? Sve ove teme pronaći ćete u ovom zanimljivom priručniku.

Priručnik  „Sve smo pokušali“ sadrži neka znanstvena objašnjenja koja nam pomažu da bolje razumijemo svoje dijete, što ono prolazi i zašto se tako ponaša. Koji je pravi uzrok takvog ponašanja i kako situaciju riješiti na što mirniji način.

Autorica knjige je Isabelle Filliozat psihologinja, edukatorica iz područja psihoterapije i ravnateljica Škole za socijalnu i emocionalnu inteligenciju. Kako sama autorica kaže u knjizi nisu recepti koji jamče uspjeh kod svakog djeteta. Svako dijete je drugačije. Ovo su njezina iskustva i moguća rješenja. Na vama je da ih isprobate kod svog djeteta.

Osim objašnjenja nekih svakodnevnih situacija (imate opis situacije iz perspektive roditelja i djeteta, ali i znanstveno objašnjenje) u kojima se kao roditelji možete pronaći tu su i prigodne ilustracije čija je autorica Anouk Dubois. Ona je terapeutkinja za psihomotorne poremećaje, psihološka savjetnica za djecu predškolske dobi, certificirana instruktorica „Svjesnog roditeljstva“ i trenerica učinkovite komunikacije prema Gordonovoj metodi. Mislim da su ilustracije odlično nadopunile tekst i da ćete se kao mladi roditelji lako prepoznati u brojnim nacrtanim situacijama.

Knjiga je vrlo jednostavna za čitanje. Podijeljena je u cjeline s obzirom na dob djeteta. Već iz naslova odlomaka pomožete prepoznati specifičnosti pojedinog razdoblja.

Jeste li spremni propitati neke svoje navike, uvjerenja i istine?!