(ili bilo koji drugi dan u 4 mj.)
To je dan kada milijuni ljudi iz tisuća neprofitnih organizacija, kompanija, škola, vrtića, gradova, obitelji diljem svijeta čine dobra djela pomažući na taj način drugim ljudima, životinjama, okolini, zajednici kreirajući jedan bolji i zdraviji svijet.
Treću godinu zaredom udruga Djeca za bolji svijet pokretač je činjenja dobrih djela u Hrvatskoj. Za razliku od prethodnih godina, kada se obilježavao Dan dobrih djela, ove se godine održava Mjesec dobrih djela pa je cijeli travanj posvećen dobročiniteljstvu. Sudjelovanje je potvrdilo već više od sedam tisuća pojedinaca i organizacija iz Hrvatske. Organizacija „Good deeds day“ obilježava svjetski dan činjenja dobrih djela.
Temelji se na jednostavnoj ideji da svatko može učiniti nešto dobro, bilo veliko ili malo, kako bi poboljšao živote drugih i na taj način pozitivno promijenio svijet.
DV Lojtrica ove se godine priključio sa 4 hvalevrijedna projekta:
1. Volonterska akcija “Čitam, dam, sretan sam. Svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj!” – obilježen je Međunarodni dana darivanja knjiga, 14. veljače. U akciji su sudjelovala djeca, roditelji i djelatnici iz svih osam objekata vrtića Lojtrica, kao i tvrtka Mail Boxes Etc. VG. Prikupljene slikovnice predane su na Dječju stomatologiju KBC Zagreb, u Hrvatski zavod za socijalni rad Velika Gorica i na Pedijatrijski odjel bolnice Ogulin. Cilj ove naše akcije bio je pobuditi kod djece ljubav prema čitanju i volonterskom djelovanju, potaknuti djecu da više čitaju te da svojim djelovanjem pomognu onima kojima je to najpotrebnije u teškim trenutcima.
2. Prikupljanje PVC čepova za akciju “Ubaci čep za vrijedan lijek” za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma. Uključena su djeca, roditelji i djelatnici iz svih osam objekata vrtića Lojtrica. Čepovi će se predati na reciklažno dvorište Čistoće u Zagrebu. Cilj akcije je potaknuti humanitarno djelovanje i očuvanje okoliša.

3. Akcija za prikupljanje igračaka „Reci aaa…i čeka te nagrada“ za cilj ima prikupljanje igračaka za djecu koja posjećuju Dječji odjel stomatologije KBC-a Rebro. Nakon obavljenog pregleda djeca imaju mogućnost izbora igračke kao nagradu za suradnju tijekom pregleda.

4. Projekt sadnje drveća „Zalij drvo da izraste prvo! “ odvija se u područnom objektu vrtića Lojtrica – Selnica Šćitarjevska, u suradnji s MO Selnica Šćitarjevska, VG Komunalcem i Gradom VG. Posađeno je 8 stabala javora za koje je izrađen plan održavanja, s naglaskom na održivi razvoj (npr. prikupljanje kišnice). U predvorju vrtića izrađen je informativni pano „Kutić dobrih djela“.
Dobra djela koja činimo ovim projektom su u skladu s globalnim ciljevima za održivi razvoj: očuvanje života na zemlji, očuvanje vodenog svijeta, informiranje o projektu i važnosti volontiranja i brizi za svijet u kojem živimo. Završetak projekta zamišljen je kao druženje svih sudionika na „PiknikDanu“, uz javnu prezentaciju projekta.

https://www.good-deeds-day.org/

https://www.facebook.com/p/Djeca-za-bolji-svijetChildren-for-a-Better-World-100076416157982/