„Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se svake godine 23. travnja kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare.“ (https://hr.wikipedia.org/wiki/Svjetski_dan_knjige_i_autorskih_prava)

Obilježavanjem Svjetskog dana knjige dodatno se podsjećamo na važnost čitanja s djecom od najranije dobi. Ukoliko osiguravamo poticajno okruženje za dijete u kojem je ono okruženo knjigama te u kojem se s njime  redovito čita, uvelike pozitivno utječemo na razvoj predčitalačkih i predpisačkih vještina djeteta. Odrasli su tu i kao primjer za stvaranje djetetove  navike druženja s knjigama.

Djeca se u vrtiću svakodnevno susreću s knjigama. One su im dostupne kroz posebni centar koji posjeduje svaka soba dnevnog boravka, često različitog naziva poput  „Kutića knjižnice“, Kutića početnog čitanja i pisanja“ ili „Mekog kutića“. To je mjesto gdje su djeci svakodnevno dostupne razne knjige i slikovnice te ne prođe dan da se koja knjiga ne prolista, da se u koju knjigu ne zaviri.

Danas postoje prekrasne priče u različitim oblicima od kojh svaki ima neke svoje prednosti. Dostupne su nam priče i u digitalnom obliku, poput audio priča s dodatnim zvučnim efektima te video zapisa popraćenih slikama iz knjiga. Za djecu predškolske dobi ipak najviše preporučamo priče u svom izvornom fizičkom obliku – knjige koje donose mnoge dobrobiti za dijete i potiču njegov razvoj u mnogim područjima. Detaljnije o važnosti čitanja s djecom od najranije dobi i tome kako čitati možete pročitajte na stranici kampanje „Čitaj mi!“.

https://www.citajmi.info/naslovna/

https://centarproventus.hr/knjige-i-slikovnice/ – preporučene terapeutske slikovnice od kojih i naš Vrtić neke posjeduje i aktivno koristi.

https://evenio.hr/proizvod/slikovnice/higijena/mrljek-i-prljek-paket-od-cetiri-slikovnice-iz-serije-higijena/ – jako zabavne, smiješne i ujedno  poučne priče o higijeni – preporučamo!