Na inicijativu Svjetskog pokreta za ljubaznost, u Tokyju je 13. studenog 1998. godine održana konferencija o ljubaznosti i tom je prilikom donešena posebna deklaracija koja među ostalim govori o toleranciji i prihvaćanju različitosti. Naglašavajući važnost spomenute deklaracije, upravo je 13. studeni odabran kao Svjetski dan ljubaznosti i obilježava u cijelome svijetu. Taj dan je prilika da razmislimo o svojim dosadašnjim postupcima, postavljajući se iznad teritorijalnih, kulturoloških ili religijskih granica te da shvatimo da smo dio globalnog društva jer nismo niti bolji niti lošiji od pripadnika drugih kultura, rasa ili religija.
Gospođa Nikolina Devčić, novinarka, radijska voditeljica i urednica na Radio Sljemenu čije dijete pohađa englesku skupinu u Velikoj Mlaki, predložila je suradnju povodom obilježavanja Svjetskog dana ljubaznosti i tako je skupina Penguins postala eter na jedan dan.
Opuštena, vedra i topla „teta Nina“ intervjuirala je djecu o tome što je ljubaznost , kako oni mogu biti ljubazni, jesu li odrasli ljubazni, jesu li uvijek ljubazni… Djeca su bila izrazito suradljiva, odgovarala su bez trunke treme na sva postavljena pitanja te im je veliko oduševljenje bilo odgovarati u taj „čarobni uređaj“ koji snima što govore jer su se po prvi puta susreli sa diktafonom.

Dječje odgovore i cijeli intervju možete poslušati u ponedjeljak 13.11.2023. u na Radio Sljemenu u 14:30 sati.

Do slušanja!