U razdoblju od 12. do 18. ožujka 2018. godine, sedamnaesti puta za redom u Hrvatskoj se organizirao Tjedan mozga, kampanja u svijetu poznata kao Brain Awareness Week. Hrvatsko društvo za neuroznanost ove je godine izabralo nove zanimljive teme s ciljem nastavka dijaloga s javnošću o značajnim pitanjima iz istraživanja mozga: 1. Mozak i umjetna inteligencija te 2. Mozak – glad za kisikom i glukozom. U Dječjem vrtiću Lojtrica povodom obilježavanja Tjedna mozga organizirali smo dvije radionice za djecu.

U utorak 13. ožujka u sklopu igraonice za potencijalno darovitu djecu obradili smo temu „Odmara li mozak?“. Radionicu su vodile odgojiteljice i stručna suradnica – psihologinja. Na radionici smo učvrstili informacije koje već znamo o mozgu, ali i naučili neke nove zanimljive činjenice. Djeca su se upoznala s položajem pojedinih organa u tijelu i radom respiratornog sustava te naučila tehnike pravilnog trbušnog disanja. Na kraju smo se svi zajedno opustili uz vođenu fantaziju.

U srijedu 14. ožujka u prostoru vrtićke biblioteke održana je radionica „Mozak – glad za kisikom i dobrim šećerima“ koju su vodile zdravstvena voditeljica i stručna suradnica – psihologinja. Radionici su prisustvovala djeca školski obveznici koji su na malo drugačiji način učili o mozgu. Kroz pitalice, demonstracije i „vježbe“ za mozak saznali su što mozak voli, a što ne. Uz pomoć Osnovnih škola Novo Čiče i Vukovina pribavili smo neuobičajene rekvizite za vrtićko okruženje (modeli kostura, mozga, pluća,…) i time potaknuli još veći interes djece za istraživanje mozga.