Od 6. do 9. travnja obilježili smo Tjedan zdravlja u svim našim objektima i skupinama. Svaki dan bio je tematski različit. Poseban naglasak stavljen je na osvješćivanje djece da je za zdravlje potrebna pravilna prehrana, voda, tjelesna aktivnost, spavanje, očuvanje okoliša i zajedništvo.

„Uskočimo u utorak“ (06.04.)

Prvi dan u tjednu iskoristili smo kako bi uskočili u tjelesnu aktivnost i uživali u brojnim motoričkim igrama.

Prema preporukama Svjetske zdravtsvene organizacije djeca predškolske dobi trebala bi u tjelesnoj aktivnosti svakodnevno provesti najmanje180 minuta, a 60 minuta u aktivnostima umjerenog do visokog intenziteta. Neke od aktivnosti provedene po odgojnim skupinama: poligoni za vježbanje, štafetne igre, igre balansiranja, natjecateljske motoričke igre, ples. Kroz tjelesni razvoj djelujemo i na cjelokupni socio-emocionalni razvoj djeteta osobito razvoj samopoštovanja i samopouzdanja, a sve to kroz igru.

„Super zdravu srijedu“ (07.04.) obilježili smo raznim zanimljivim aktivnostima vezanima uz zdravu prehranu. Ove godine tema Svjetskog dana zdravlja je „Izgradimo pravedniji, zdraviji svijet!“. Aktivnosti provedene po odgojnim skupinama: imenovanje i klasifikacija zdrave hrane, kaširanje i bojanje temperom zdravog voća, čitanje “Vrlo gladne gusjenice”, izrada piramide zdrave hrane i tjelesna aktivnost, “Na zdravu hranu skačemo, a nezdravu preskačemo”, izrada Eko – knjige Zdrava hrana, izrada plakata „Zdravo/nezdravo“ i sl. Za sve vrtićke i starije jasličke skupine u Smendrovićevoj održana je i kazališna predstava „Ljubica Zubica“ – hrana i zdravlje zubi. Predstavu je donirala i izvela Ana Katulić/Platforma.

Aktivnosti se nastavljaju i idući dan u tjednu „Čuvajmo čistu vodu u četvrtak“ (8.4.2021.)

Voda je neophodna za očuvanje zdravlja. Redovito pranje ruku čistom vodom štiti nas od zaraznih bolesti, a pranje voća i povrća čuva od kemikalija kojima su tretirani. Jedna smo od rijetkih država u svijetu koje imaju zdrastveno ispravnu dostupnu vodu za piće stoga je važno njeno očuvanje. Voda je najzdravije piće i čini više od 70% našeg tijela. Djeca bi dnevno trebala popiti najmanje pet čaša vode!

U četvrtak su djeca izradila interaktivni plakat – ciklus vode u prirodi, kao i makete vode tekućice i stajačice.

Posljednji dan Tjedna zdravlja “Probdijmo pospani petak” posvećen je važnosti odmora i sna. Djeci predškolske dobi svakodnevno je potrebno oko12 sati sna. Preporuča se što laganija hrana za posljednji obrok u danu i izbjegavanje gledanja medija prije odlaska na spavanje. Umjesto medija bolje je izabrati najdražu slikovnicu.  

Neke od aktivnosti na ovu temu provodene u našim odgojnim skupinama: didaktička igra “Brojevi pidžama” , “Vezalica pidžama”, likovna aktivnost na temu “Uredi svoju pidžamu”, ritmičko disanje za relaksaciju i umirivanje kao jedan od rituala pripreme za ugodan odmor, igra “Opuštanje”, igra “Srce koje lupa“, vježbe yoga pokreta i poza koje pozitivno utječu na osnaživanje muskulature tijela i umirivanje cijelog psihofizičkog sustava.

Kako bi dali naglasak i zaokružili cijeli dan i tjedan, u petak su djeca u vrijeme poslijepodnevnog odmora slušala vođenu meditaciju. Isprobajte kod kuće kao ritual za odlazak na spavanje!

Krijesnica (dječaci)- meditacija za samostalan odlazak na spavanje – YouTube