U vrtiću svi znaju što znači MI JEDEMO ODGOVORNO.

Toplije vrijeme nas je potaklo da osmislimo i potražimo mjesta gdje ćemo zasaditi vrtove i cvjetnjake. Vrtlarska i Eko interesna skupina odgajatelja i stručnih suradnika bila je na predavanju i razmjeni sjemena udruge „Biovrt-u skladu s prirodom“ u POUVG, gdje smo učili o bioraznolikosti. Djeca su u vrtić donosila sjemenje koje su zasijali u mala klijališta gdje će pričekati povoljno vrijeme za sadnju, uče o koristi kukaca, uređivanju vrtova na način da se održi ravnoteža i raznolikost biljaka i životinja.

Nakon što su nam djeca izradila kartu udaljenosti vrtića od tržnice na kojoj se prodaje hrana lokalnih proizvođača GO GREEN u Novom Zagrebu i udaljenost od Etno sela Čiče kojeg su posjetila prošlu jesen, krenuli smo u nabavku namirnica. Namirnice s tržnice utrošili smo u jelovniku narednog tjedna. „Šarena tjestenina“ iz mlina Pukanić bila je još finija jer je kupljena od susjeda, ekološki limun daje više limunade jer i koru smo iskoristili.

Pazimo da ne bacamo hranu, raspitujemo se gdje možemo naći sezonske proizvode a da ne putuju daleko od proizvođača do vrtića.

O važnosti čuvanja planeta Zemlja biranjem lokalne i sezonske hrane, ne bacanjem hrane i iskorištavanjem ostataka željeli smo reći SVIMA.

Djeca i odgajateljice uglazbile su stihove pjesmice MI JEDEMO ODGOVORNO. Odgajateljice Ivana M., Ivana, Tena, Jelena i domar Josip, članovi su novog benda Lojtrica a djeca vrtićkih skupina iz Smendrovićeve su postali pjevači zbora vrtića.

Uvježbani smo dočekali ekipu Otvorenog radija, Ivanu, Janu, Danijelu i Filipa kako bi im prenijeli poruke projekta MI JEDEMO ODGOVORNO. U skupini s engleskim programom proveli su jutro, saznali kako djeca čuvaju planet, dobili priliku natjecati se u kvizu pogađanja po okusu. Čuli su i hrvatsku i englesku verziju pjesmice MI JEDEMO ODGVORNO i dobro se zabavili. Svoja lijepa iskustva iz vrtića voditelji su upisali u „Registar sreće „ Otvorenog radija.

Posebna zahvala obitelji Novosel na pomoći pri realizaciji naših ideja.

Veseli i odgovorni čuvamo naš planet!

Djeca i djelatnici

Dječjeg vrtića Lojtrica