Tatjana Gjurković i Tea Knežević, autorice su ove zanimljive i edukativne slikovnice koja kroz priču zapravo istražuje emocionalnu empatiju.
Priča govori o dječaku Toniju i djevojčici Niki. Djevojčica Nika dolazi u vrtić te se požalila svom prijatelju Toniju kako je tužna jer joj je umrla mačka. Toni nije poznavao njezinu mačku, ali mu je bilo žao što je Nika tako tužna i uzrujana zbog gubitka svoje mačke. Dječak je shvatio da prvo mora umiriti sebe kako bi lakše pronašao način da umiri svoju prijateljicu i pomogne joj.
Slikovnica kroz zanimljivu priču i kreativne ilustracije želi djeci približiti pojam emocionalne empatije.
Emocionalna empatija ili drugim riječima empatija osjećajima je stanje kada se možemo suosjećati s emocijama osobe kraj nas. To znači da, ne samo da razumijemo situaciju druge osobe već da ju i na tjelesnoj razini osjetimo. Neki od načina kako ćemo ju prepoznati su kada vidimo te osjetimo da je osoba uz nas u sličnom emocionalnom stanju kao i mi.
Slikovnica pažljivo ističe važnost razumijevanja i suosjećanja s tuđim emocijama, naglašava kako je bitno biti tamo za prijatelje u njihovim teškim trenucima. Kroz ovu priču djeca dobivaju dragocjenu lekciju o tome kako upravljati vlastitim emocijama kako bi mogli biti podrška drugima u njihovim izazovima. Ova prekrasno ilustrirana slikovnica ne samo da zabavlja već i educira, pružajući djeci dublje razumijevanje emocionalne inteligencije i važnost pomaganja i prijateljstva u životu.
Dječji vrtić Lojtrica želi Vam ugodno i edukativno čitanje! ????