Svakodnevno čitanje ključno je za dječji razvoj na mnogo načina. Ne potiče samo jezične i kognitivne vještine, već pomaže i razvoju dječje znatiželje, mašte i pamćenja. Također utječe na razvoj sposobnosti slušanja, što će posebno biti važno kada dijete krene u školu. Međutim uvođenjem nekoliko malih promjena u vaše čitanja naglas, možete znatno povećati djetetovu spremnost za čitanje. Evo nekih prijedloga kako to možete učiniti:

  1. Pročitajte naslov, ime autora i ime ilustratora. Važno je da se djeca upoznaju sa značenjem ove tri stvari. Objasnite što znače autor i ilustrator. Znimljivo im je kad shvate da knjige pišu i ilustriraju stvarni ljudi. Dajte djetetu da drži knjigu i samo okreće stranice.
  2. Pročitajte naslov i pogledajte naslovnicu, a zatim tražite od djeteta da vam kaže što misli da bi se moglo dogoditi u knjizi. Naglasite da nema pogrešnog odgovora, već samo želite da pogodi. Također to isto možete napraviti ponovo u sredini knjige. Pokažite djetetu svojim primjerom (ponekad pogriješite) što vi mislite da će se dogoditi u knjizi odnosno kako će knjiga završiti.
  3. Dok čitate dramatizirajte. Budite veliki vuk, mali miš, dobra vila, ljuti medo. Ovakav način čitanja posebno je zanimljiv mlađoj djeci jer ih na taj način možete zainteresirati za knjigu i zadržati im pažnju dok čitate. Stariju djecu možete tako animirati da nakon pročitane priče naprave predstavu za ukućane.
  4. Povremeno pitajte dijete što se događa na slikama. Opisivanjem događaja na slici dijete razvija i svoje vještine zaključivanja. Samo pazite da to ne učinite na SVAKOJ slici. Dovoljno je jednom ili dvaput tijekom čitanja, a da u potpunosti ne prekidate tijek knjige. Možete opisivanje slike ostaviti i za kraj, nakon što pročitate cijelu knjigu ili prije samog čitanja.
  5. Povremeno pomičite prst ispod riječi dok čitate. Tako vaše dijete shvaća da čitate s lijevo na desno i od vrha prema dnu. Također pomaže djeci mlađe dobi da shvate da su riječi koje izgovarate one napisane na stranici, a ne samo vaše vlastite misli. Ovakav način čitanja koristite povremeno svakih nekoliko dana čitajući tako stranicu ili dvije.
  6. Dok čitate možete djetetu postavljati pitanja, ali s učestalosti treba biti jako oprezan. Postavljanje pitanja svakih nekoliko stranica dovoljno je da provjerite djetetovo razumijevanje bez narušavanja tijeka priče. Možete postaviti osnovna pitanja kako bi provjerili koliko se dijete sjeća pročitanog kao npr. “Što je mami trebalo iz trgovine?” kao i pitanja koja potiču dijete na logičko zaključivanje npr. “Što misliš kako će mama doći do trgovine?” a možete i postaviti pitanja kojima potičete proširivanje priče i rečenice poput “Što bi ti kupio u trgovini?”. Također možete potaknuti dijete da dovrši rečenicu koju ste započeli čitati. Mlađoj djeci je ovo posebno zanimljivo kod čitanja knjiga koje jako vole i koje su zapamtili. Cilj je uključiti dijete u priču, ali pripazite da prečestim postavljanjem pitanja dijete ne izgubi interes za priču i samo čitanje.
  7. Potaknite dijete da samo izabere knjigu koju ćete čitati. Većina odraslih osoba voli jednom pročitati knjigu, zatim prijeći na drugu. Međutim, djeca vole čitati iste knjige iznova i iznova. To im pomaže da zapamte riječi i pojmove koje njihov mozak razumije. Najvažnije je da dijete uživa u knjizi jer na taj način najbolje uči, bez obzira ako je to knjiga koju ste jako puno puta pročitali.

Budući da smo se našli u situaciji kada nije moguće posjetiti knjižnicu, na dnu teksta je nekoliko poveznica na kojima možete čitati slikovnice online.

I na kraju, uživajte u čitanju i u vremenu koje provodite s djecom.

Pripremila: Ivana Breko Bilandžić, logopedinja

 

 

https://www.ibis-grafika.hr/shop/

https://www.tvornica-snova.hr/blog/8-besplatnih-e-slikovnica-za-klince

http://www.korakpokorak.hr/hr/e-slikovnice/113

https://freekidsbooks.org/subject/wordless/