Ideja projekta „Zdrava prehrana” bila je upoznati djecu s važnošću zdrave prehrane za njihov rast i razvoj.

 

Prilikom rada u skupini uočile smo da određeni broj djece odbija jesti ponuđenu hranu u vrtiću stoga smo ih  kroz provođenje projekta nastojali aktivno uključiti  u pripremanje zdravih obroka. Uključivanjem djece u pripremu zdravih obroka, poput voćne užine ili svježeg soka povećali smo motivaciju za konzumiranjem iste te samim time potaknuli djecu na iskustveno učenje.

Samostalno pripremanje užine  pozitivno je djelovalo na dječje samopouzdanje, a posebno je potaknulo djecu na isprobavanje različitih okusa i uživanja u jelu.

Posjetili smo vrtićku kuhinju gdje je naša kuharica detaljno djeci približila način pripreme obroka u vrtiću.

Kroz projekt djeca su učila aktivno istražujući i promatrajući prostor i materijal koji ih okružuje. Interes djece za projekt se povećavao sa svakom novom aktivnošću. Djeca su se tijekom projekta kreativno izražavala, na što ih je motiviralo poticajno okruženje.

S obzirom da živimo u vremenu kada su djeca izložena mnogobrojnim nezdravim životnim navikama (višesatno sjedenje pred računalom ili televizijom, restorani brze

hrane i gazirana pića puna šećera) što je i uzrok sve veće pojave pretilosti u djece u razvojnoj životnoj dobi, smatramo kako će provedba ovog projekta pomoći djeci i roditeljima da odaberu one namirnice koje im omogućavaju preporučenu dnevnu količinu vitamina i hranjivih sastojaka potrebnih za njihov zdrav rast i razvoj.

 

 

Odgojiteljice sportske skupine: Nives Tepšić, Lana Pešl, Željka Pereković