Jedan od glavnih ciljeva kampanja Zelene i Plave čistke je osvješćivanje pravilnog odnosa prema okolišu te odgoj i obrazovanje za isti.  Ova godina je deveta u kojoj se diljem zemlje nastoji osvijestiti važnost čistog okoliša i okupiti građane, posebice najmlađe u zajedničkom cilju za bolju i zeleniju budućnost.

Ovogodišnju kampanju obilježila je epidemija koronavirusom i zaustavila klasične odgojno-obrazovne procese kao i travanjske akcije čišćenja divljih odlagališta otpada. Prilagodivši se situaciji, vraćamo se pomalo i aktivnostima u sklopu kampanje, imajući na umu važeće epidemiološke mjere.

Vrhunac ovogodišnje kampanje Zelena čistka dogodit će se 19. rujna kada se održava globalna akcija World Cleanup Day koja će u isti dan okupiti čak 180 zemalja oko jednog zajedničkog cilja – čistog svijeta. DV Lojtrica aktivno sudjeluje u kampanji Let’s do it! World! i u Zelenoj čistki  i kroz Digital clean up day. Sudjelovanje najmlađih u akcijama čišćenja uvijek je od iznimne važnosti budući da su upravo oni generacije koje treba osnažiti za aktivan doprinos očuvanju okoliša kroz pravilno odvajanje i odlaganje otpada.

Ovim putem pozivamo sve roditelje da nam se pridruže 19. rujna na Digital clean up dayu i očiste svoje pametne telefone, računala, e-poštu  i stvore nove navike. Obrišite nepotrebne online dokumente, stare e-poruke, mutne fotografije i videozapise, odjavite pretplate nepotrebnih mailing lista i kroz to podržite akciju čišćenja!