Edukacijom odgojitelja, stručnog tima i zdravstvene voditeljice vrtića Lojtrica o nacionalnom programu i aktivnostima „Živjeti zdravo u vrtiću“ početkom 2020. godine započeli smo novo razdoblje u radu s djecom sa starim temama: o zdravom načinu života, o pravilnoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti, prevenciji debljine i utjecaju zdravog života na smanjenje pobola od kroničnih nezaraznih bolesti.

Zadatak vrtića je informirati, educirati i senzibilizirati djecu svih dobnih skupina o pozitivnim aspektima zdravih stilova života.

Pet komponenti ovog programa koje uključuju pojedine projekte su:

  • Zdravstveno obrazovanje (projekt Poligoni, projekt 10′ vježbanje, Preporučeni jelovnici ).
  • Zdravstveni turizam (projekt Hodanjem do zdravlja).
  • Zdravlje i prehrana (jamstveni žig “Živjeti zdravo”, Program pravilne prehrane u školama).
  • Zdravlje i radno mjesto (projekt Tvrtka prijatelj zdravlja) .
  • Zdravlje i okoliš (projekt Volonteri u parku).

Kako je vrijeme povratka u vrtić neizvjesno, a ostanak kod kuće preporuka, pet pravila koje učimo u vrtiću, vrijede i kod kuće:

  1. Započni dan doručkom.
  2. Svaki dan izađi s roditeljem van (terasa, balkon ili dvorište)..
  3. Šarena hrana svakoga dana.
  4. Voda ti daje super moći.
  5. Dok spavaš rasteš.

Upoznajte i vi doktora Učka, super junaka iz priče „Živjeti zdravo u vrtiću“ koji ima moć raspoznati korisne i kvalitetne namirnice od manje korisnih, koji ih na stolu za doručkom može zamijeniti brzinom munje.

Više o aktivnostima na ove teme možete pronaći na web stranicama HZJZ https://www.hzjz.hr/sluzba-promicanje-zdravlja/zivjeti-zdravo-kod-kuce-boravak-u-kuci-s-djecom-predskolske-dobi/ i „Živjeti zdravo“ https://hr-hr.facebook.com/zivjetizdravo.hr/.

Tekst:

Sandra Maršić, zdravstvena voditeljica